20 δωρεάν αξιοθέατα στο Λονδίνο

20 δωρεάν αξιοθέατα στο Λονδίνο
Tower bridge in London, Great Britain in the night
AndreyKrav via Getty Images
Tower bridge in London, Great Britain in the night

Σας προτείνουμε 20 τρόπους για να ανακαλύψετε το Λονδίνο χωρίς να ξοδέψετε ούτε ένα ευρώ. Όλα τα μυστικά για να μην έχετε τύψεις για το πορτοφόλι σας από το arttravel.gr.

1. Borough Market

Από τον 13ο αιώνα οι λάτρεις του καλού φαγητού δίνουν ραντεβού σ’ αυτή τη δημοφιλέστατη αγορά τροφίμων, νότια του Τάμεση. Οι μυρωδιές από τα τυριά, τα μπαχαρικά, τα φρέσκα φρούτα και τα γλυκά θα σας τραβήξουν απ’ τη μύτη, ενώ οι άνθρωποι πίσω από τους πάγκους θα σας πιάσουν κουβέντα και θα σας δώσουν να δοκιμάσετε από τα προϊόντα τους. Ελάτε Σάββατο πρωί για ένα γκουρμέ πρωινό στα πεταχτά.

2. Βρετανικό Μουσείο

Κι όμως, ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα του Λονδίνου, το μουσείο που υποδέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από 5.000.000 επισκέπτες, είναι εντελώς δωρεάν. Οι αμύθητοι θησαυροί του καλύπτουν 2 εκατομμύρια χρόνια παγκόσμιας ιστορίας και περιλαμβάνουν αιγυπτιακές μούμιες, τον Άνθρωπο του Λίντοου (που το δέρμα του διατηρήθηκε επί 2.000 χρόνια), τα μάρμαρα του Παρθενώνα κ.ά. Δοκιμάστε τις eyeOpener tours, μικρές ξεναγήσεις των 30-40 λεπτών, που προσφέρονται επίσης δωρεάν.

3. Κτίρια του Κοινοβουλίου

Τα νεογοτθικού ρυθμού κτίρια του Κοινοβουλίου, που ολοκληρώθηκαν το 1860 και φέρουν την υπογραφή του Charles Barry, φιλοξενούν 1.000 δωμάτια, 100 σκάλες και 11 αυλές. Το πιο διάσημο κομμάτι τους είναι, φυσικά, το Big Ben. Όταν η Βουλή συνεδριάζει, οι επισκέπτες γίνονται δεκτοί στο House of Commons Visitors’ Gallery από την είσοδο St Stephen’s.

4. Μουσείο του Λονδίνου

Ένα από τα πιο αξιόλογα μουσεία της πόλης, το Museum of London προσφέρει μια πλήρη εικόνα για την ιστορία και την ανάπτυξη του Λονδίνου. Θα δείτε από παλαιολιθικά ευρήματα, όπως πετρώματα και κομμάτι από σαγόνια μαμούθ, μέχρι πίνακες και φωτογραφίες του αιώνα μας. Μετά την περιήγηση, θα καθίσετε στο όμορφο café του κήπου.

5. British Film Institute Mediatheque

Κρυμμένο κάτω από τη Waterloo Bridge, το British Film Institute διαθέτει 4 σινεμά (όχι δωρεάν) και μία αξιόλογη βιβλιοθήκη πολυμέσων όπου μπορείτε να δείτε χωρίς χρέωση ταινίες και τηλεοπτικές σειρές από το BFI National Archive.

6. St Paul’s Church

Γνωστή ως ''the actor’s church'', η εκκλησία των ηθοποιών, στο Covent Garden, λέγεται έτσι καθώς προσεύχονταν εκεί αρκετοί ηθοποιοί, μεταξύ των οποίων ο Charlie Chaplin και η Vivien Leigh. Κατά τα άλλα, είναι μια φυσιολογική αγγλικανική εκκλησία, η οποία φιλοτεχνήθηκε το 1633 από τον Indigo Jones.

7. Εθνική Πινακοθήκη

Ο Σαμψών και η Δαλιδά, τα ηλιοτρόπια του Βαν Γκόγκ και ο Βάκχος και η Αριάδνη του Τιτσιάνο σάς περιμένουν σε μία από τις καλύτερες συλλογές του δυτικού κόσμου. Φυσικά, δωρεάν.

8. Εθνικό Ναυτικό Μουσείο

Σταθείτε ακριβώς πάνω στον μεσημβρινό του Greenwich, στο σημείο απ΄ όπου ξεκινά να μετρά η παγκόσμια ώρα, και δείτε τη ναυτική ιστορία της Βρετανίας να εκτυλίσσεται μπροστά σας με μια επίσκεψη στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο.

9. Εθνική Πινακοθήκη Πορτραίτων

Πολύ πριν από το google και τη Wikipedia, η National Portrait Gallery μάς έδειξε τα πρόσωπα σημαντικών προσωπικοτήτων της ιστορίας. Φιλοξενεί πάνω από 20.000 αυθεντικές φωτογραφίες πορτρέτων και 120.000 πίνακες από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα.

10. Συλλογή Ουάλας

Η καλύτερη μικρή γκαλερί στο Λονδίνο προσφέρει μια συναρπαστική ματιά στο αριστοκρατικό lifestyle του 18ου αιώνα. Θα δείτε έργα που συλλέχθηκαν από τον Sir Richard Wallace και την οικογένειά του, πίνακες των Rembrandt, Delacroix και Velàzquez, υπέροχες γαλλικές πορσελάνες και αντικείμενα από τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση.

11. Tate Britain

Το παλαιότερο ''αδερφάκι'' του διδύμου Tate φιλοξενεί εκθέματα που χρονολογούνται στο 1.500 και φτάνουν μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα. Υπάρχουν θεματικές ξεναγήσεις της μιας ώρας και 15λεπτες ομιλίες για τους ζωγράφους και τους πίνακες, οι οποίες είναι εντελώς δωρεάν, όπως άλλωστε και η είσοδος.

12. Tate Modern

Το 2000 ο παλιός ηλεκτρικός σταθμός μετατράπηκε σε λίκνο της τέχνης και αγαπημένη ατραξιόν του Λονδίνου. Οι ειδικές εκθέσεις κοστίζουν €10 με €12, αλλά μπορείτε να περάσετε πολλή ώρα θαυμάζοντας τη μόνιμη συλλογή που περιλαμβάνει 60.000 περίπου κλασικά έργα (Πικάσο, Νταλί, Γουόρχολ κ.ά.), χωρισμένα ανά θεματικές, χωρίς να πληρώσετε ούτε ένα ευρώ. Highlight το café του ορόφου με φανταστική θέα στον Τάμεση.

13. Victoria & Albert Museum

Από το 1852 αποτελεί ένα από τα πιο πρωτοποριακά μουσεία του κόσμου, αφιερωμένο σε κάθε μορφή τέχνης. Φροντίστε να έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας για να δείτε εντυπωσιακά ιαπωνικά όπλα και ασιατικούς θησαυρούς, σύγχρονα ρούχα υψηλής ραπτικής μαζί με κομψά φορέματα του 18ου αιώνα και βρετανική τέχνη από το 1500 έως το 1900, μεταξύ άλλων.

14. Serpentine Gallery

Μοιάζει με tearoom της δεκαετίας του ’30, φωλιασμένο στους Kensington Gardens, και είναι μία από τις πιο αγαπημένες γκαλερί των Λονδρέζων σε ό,τι αφορά στη σύγχρονη τέχνη. Εδώ θα δείτε έργα των Damien Hirst και Jeff Koons, μεταξύ άλλων.

15. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Πάνω από 70 εκατομμύρια εκθέματα το καθιστούν το μουσείο με τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο. Φιλοξενεί δείγματα αριανών μετεωριτών, ανακαλύψεις του Δαρβίνου και του Κουκ, απολιθώματα έως και ολόκληρα ζώα διατηρημένα σε αλκοόλες.

16. Μουσείο Επιστήμης

Άκρως επιμορφωτικό αλλά και διασκεδαστικό, το μουσείο αυτό καταλαμβάνει 7 ορόφους με διαδραστικά εκθέματα. Η ιστορία των πτήσεων, η εξερεύνηση του διαστήματος και η δύναμη του ατμού είναι μερικά από τα θέματα που θα δείτε.

17. Photographers’ Gallery

Μια επίσκεψη σ΄ αυτή τη γκαλερί μοντέρνας φωτογραφίας, που στεγάζεται σ’ έναν νέο χώρο στο West End από το 2008, είναι πάντα ενδιαφέρουσα. Ειδικά αν συνδυάζεται με μια στάση στο κομψό café της ή το ενημερωμένο βιβλιοπωλείο της.

18. Temple Church

Μια όαση ηρεμίας στο πολύβουο City. Οι φαν του Κώδικα Da Vinci γνωρίζουν πολύ καλά αυτόν τον κυκλικό ναό, που χρονολογείται από τον 12o αιώνα και είναι χτισμένος από Ναΐτες Ιππότες. Το εσωτερικό του είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό με περίεργα γλυπτά και πολύχρωμα βιτρό.

19. Whitechapel Gallery

Μία από τις παλαιότερες γκαλερί της αγγλικής πρωτεύουσας, με ιστορία από το 1899. Η Γκουέρνικα του Πικάσο εκτέθηκε για πρώτη φόρα εδώ το 1939. Ελάτε Πέμπτη ή Παρασκευή για τις διάφορες μουσικές εκδηλώσεις και κινηματογραφικές προβολές, και καθίστε στο ντιζαϊνάτο café για ένα mini break.

20. Sir John Soane’s Museum

Μικρό και ατμοσφαιρικό, βγαλμένο από μια άλλη εποχή, το Sir John Soane’s Museum είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα μουσεία της πόλης, το οποίο οι περισσότεροι επισκέπτες αγνοούν. Το εντυπωσιακό σπίτι του φημισμένου Άγγλου αρχιτέκτονα Sir John Soane είναι γεμάτο με περίεργα, προσωπικά του αντικείμενα- ανάμεσά τους, μια αιγυπτιακή σαρκοφάγος και χειροπέδες σκλάβων. Προσπαθήστε να το επισκεφτείτε την πρώτη Τρίτη του μήνα, όταν το σπίτι φωτίζεται ολόκληρο από κεριά.

Πηγή: Ladylike