ΔΙΕΘΝΕΣ
20/09/2015 20:57 EEST | Updated 20/09/2015 20:58 EEST

Ολάντ: Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν εξαιρείται από την υποδοχή προσφύγων

ASSOCIATED PRESS
French President Francois Hollande delivers his speech during a meeting with the French community living in Morocco at the French consulate in Tangiers, Morocco, Sunday, Sept. 20, 2015 in the Moroccan port city of Tangiers, Morocco. French President Francois Hollande is in Morocco for a two-day visit aimed at strengthening cooperation against terrorism and boosting economic partnership with the former colony that counts France as its leading foreign investor. (AP Photo/Abdeljalil Bounhar)

Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την υποδοχή προσφύγων που έχουν το δικαίωμα του ασύλου, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ταγγέρη, με την οποία ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Μαρόκο.

Σε ό,τι αφορά στην κατανομή των προσφύγων που έχουν το δικαίωμα χορήγησης ασύλου, πρέπει να γίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, καμία δεν μπορεί να εξαιρεθεί, «διαφορετικά δεν ανήκουμε πλέον στο ίδιο σύνολο που βασίζεται σε αξίες και αρχές», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, τρεις ημέρες πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής την Τετάρτη στις Βρυξέλλες που καλείται να αποφασίσει για την κατανομή 120.000 προσφύγων μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Ο Φρανσουά Ολάντ υπενθύμισε επίσης ότι εξέφρασε μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ τη βούληση αυτός ο μηχανισμός κατανομής να μπορέσει να είναι υποχρεωτικού χαρακτήρα, αλλά «ορισμένες χώρες το αρνούνται».

«Θα επιδιώξουμε αυτός ο μηχανισμός να είναι αποτελεσματικός όποιες και αν είναι οι διαδικασίες, οι δεσμεύσεις να μπορέσουν να τηρηθούν και να μην είναι οι ίδιες χώρες που δέχονται τους πρόσφυγες», προειδοποίησε.

«Επιθυμώ αυτό το θέμα να μπορέσει να διευθετηθεί από το Συμβούλιο των Υπουργών (Εσωτερικών) και να μην αναπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», πρόσθεσε.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο)