ΔΙΕΘΝΕΣ
20/09/2015 16:42 EEST | Updated 20/09/2015 20:09 EEST

Διεθνή Μέσα: Μεγάλος νικητής ο Αλέξης Τσίπρας και η αποχή

Milos Bicanski via Getty Images
ATHENS, GREECE - SEPTEMBER 20: Supporters of radical leftist Syriza party Alexis Tsipras cheer at exit poll results on September 20, 2015 in Athens, Greece. In Greece's fifth general election in six years, the latest polls have the incumbent Syriza party with a slight lead over the New Democracy. A new bailout of $96 million was approved for Greece in August. (Photo by Milos Bicanski/Getty Images)

Το βλέμμα στραμμένο και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση έχουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σήμερα, Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, στην Αθήνα εν αντιθέσει την τελευταία αναμέτρηση στις 5 Ιουλίου λόγω δημοψηφίσματος ή με εκείνη της 25ης Ιανουαρίου, βρίσκονται λιγότεροι ξένοι ανταποκριτές.

Τι αναφέρουν στις ανταποκρίσεις τους:

Μεταδίδοντας τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls το BBC και ο ανταποκριτής του Richard Galpin γράφουν για το μικρότερο ενθουσιασμό που επικρατεί για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με εκείνον που επικρατούσε τον Ιανουάριο. Σημειώνει δε ότι παρ'ότι έγινε διάσπαση στο ΣΥΡΙΖΑ και έχασε 25 βουλευτές κατάφερε να βγεί πρώτο κόμμα.

Η βρετανική Daily Telegraph καλύπτει ζωντανά τις εκλογές και σχολιάζει το Tweet του κ. Νίκου Παππά ο οποίος τονίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή που αναμένεται να σχηματιστεί.

Σε ζωντανή κάλυψη είναι και η βρετανική The Guardian, η οποία έχει τίτλο: "Τα πρώτα αποτελέσματα βγάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε πορεία νίκης".

"Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα προγνωστικά", αναφέρει σχετικό άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοσή του το Spiegel και σημειώνει: "Ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε μια δεύτερη ευκαιρία και οι Έλληνες προφανώς του τη δίνουν. Σύμφωνα με τα πρώτα προγνωστικά στις πρόωρες εκλογές το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ έλαβε τις περισσότερες ψήφους. Η συντηρητική ΝΔ όμως ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής".

"Παραμένει μια μάχη που θα κριθεί στο νήμα", παρατηρεί η tagesspiegel.de:

"Βάσει της εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα διαφαίνεται μια μάχη που θα κριθεί στο νήμα μεταξύ του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ και των συντηρητικών. (…) Οι αριστεροί του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα φέρονται να έχουν ένα μικρό προβάδισμα και να λαμβάνουν από 30 έως 34 %. Η ΝΔ συγκεντρώνει από 28,5 έως 32,5 %. Τρίτο κόμμα θα ήταν το ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή. Συγκεντρώνει μεταξύ 6,5 και 8 %".

Το σχόλιο της Neue Osnabrücker Zeitung: "Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ευχέρεια κινήσεων. Η αποστολή της είναι να υλοποιήσει τα όσα συμφώνησαν οι προκάτοχοί της με τους δανειστές, αν χρειαστεί ακόμη και κατά της βούλησης του λαού. Η αδυναμία αυτή εκδηλώνεται και μόνον από το γεγονός ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης. Σε περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση, μπορεί να καθυστερήσει και η εκταμίευση των τόσο αναγκαίων δόσεων".

Ο Hugo Dixon σχολιάζει στο Twitter ότι «σύμφωνα με τα exit polls ο Τσίπρας μπορεί να σχηματίζει κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Ελληνες και την Ενωση Κεντρώων. Αυτό δεν ειναι ένα καλό σενάριο».

Ο Marcus Walker της Wall Street Journal αναφέρει στο Twitter ότι σύμφωνα με τα exit polls, είναι σχεδόν βέβαιο πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί δύο κυβερνητικούς εταίρους, και διερωτάται: "Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ή το ΠΑΣΟΚ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες;"

O Αλέξης Τσίπρας ήταν προορισμένος να κερδίσει το στοίχημά του, σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα Le Monde ενώ στον τίτλο της αναφέρει: "Τα exit polls δίνουν μικρό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ".

Παράλληλα, η ιταλική Corriere della Sera μπορεί να προβλέπει νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επισημαίνει ότι η προσέλευση στις κάλπες ήταν χαμηλή συγκριτικά με τις εκλογές του Ιανουαρίου.

Η Repubblica από την άλλη στο πρώτο θέμα της ιστοσελίδας της γράφει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται για λίγο από τη Νέα Δημοκρατία, προβλέποντας πως ακόμα και αν υπερισχύσει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει πλειοψηφία.

Η κάλυψη των εκλογών από τις άλλες εκδόσεις της HuffPost

Photo gallery HuffPost Elections See Gallery