Τουρκία: H «στρατηγική του τρόμου» γυρίζει μπούμερανγκ στον Ερντογάν. Υποχωρούν τα ποσοστά του ΑΚΡ

H στρατηγική του τρόμου γυρίζει μπούμερανγκ στον Ερντογάν. Υποχωρούν τα ποσοστά του ΑΚΡ
ANKARA, TURKEY - AUGUST 30: President of Turkey Recep Tayyip Erdogan watches the performance of the aerobatic demonstration team of the Turkish Air Force 'Turkish Stars' in Ankara, Turkey on 30 August, 2014. (Photo by Kayhan Ozer/Anadolu Agency/Getty Images)
ANKARA, TURKEY - AUGUST 30: President of Turkey Recep Tayyip Erdogan watches the performance of the aerobatic demonstration team of the Turkish Air Force 'Turkish Stars' in Ankara, Turkey on 30 August, 2014. (Photo by Kayhan Ozer/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Μπούμερανγκ φαίνεται να γυρίζει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στο κόμμα του (ΑKP) η τακτική της ταύτισης της κουρδικής μειονότητας και του απαγορευμένου στην Τουρκία PKK με την τρομοκρατία. Οι αεροπορικές επιδρομές στα σύνορα με το Ιράκ αλλά και η εκπόνηση πογκρόμ από εθνικιστικές ομάδες και η υιοθέτησης μέτρων καταστολής ακόμη και στα δυτικά της χώρας συντηρούν πλέον ένα κλίμα τρόμου που όμως δεν έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για τον ισχυρό άνδρα της Άγκυρας. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνουν επικίνδυνα ενώ σε πολλούς η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θυμίζει πλέον τις «μαύρες» μέρες της δεκαετίας του '90.

Στη χώρα μετά τις εκλογές του Ιουνίου οπότε για πρώτη φορά μετά από τρεις διαδοχικές αναμετρήσεις το ΑΚΡ απέτυχε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση αλλά για πρώτη φορά κατάφερε να μπει στη Βουλή φιλοκουρδικό κόμμα (ΗDP) επικρατεί η αβεβαιότητα με ένα έντονο άρωμα πολιτικής αστάθειας.

Τώρα οι ψηφοφόροι φαίνεται πως τιμωρούν το ΑΚΡ για την κατάσταση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα με τις νέες δημοσκοπήσεις να το δείχνουν ακόμη πιο αποδυναμωμένο και μερικές εβδομάδες πριν ανοίξουν και πάλι οι κάλπες, την 1η Νοεμβρίου.

Στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gezici το AKP συγκεντρώνει ποσοστό 39,3% υποχωρώντας ακόμη κατά 1,6% αφού τον Ιούνιο είχε συγκεντρώσει 40,9%, ποσοστό που δεν επαρκούσε για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Αντιθέτως ενισχυμένο εμφανίζεται το κεμαλικό CHP με 28,1% έναντι 25% ενώ οριακή αύξηση παρουσιάζει και το εθνικιστικό MHP – από 16,3% στο 16,3%.

Ολομέτωπη επίθεση στους «εσωτερικούς εχθρούς»

Το δε φιλοκουρδικό HDP που έχει δαιμονοποιηθεί και εμφανίζεται ως ο πολιτικός βραχίωνας των «τρομοκρατώ του ΡΚΚ» διατηρεί τα ποσοστά του 13,5% ενώ σημειώνεται πως το αντιδημοκρατικό όριο εισόδου στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση είναι το 10%.

Στο μεταξύ το ΗDP ανησυχεί πως ο Ερντογάν ίσως να επιχειρήσει να αναβάλει εκ νέου τις εκλογές αν και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου παρουσίασε και επισήμως τις υποψηφιότητες εν όψει της κάλπης του Νοεμβρίου οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν υπό ακραία δύσκολες συνθήκες. Στη χώρα έχουν επιβληθεί «ειδικές ζώνες ασφαλείας», απαγόρευση κυκλοφορίας σε κουρδικές περιοχές, οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν διακοπεί ενώ ο Ερντογάν αναμένεται κατά τη συμμετοχή του στις 4 Οκτωβρίου στην πορεία κατά της τρομοκρατίας στη Στρασβούργου να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους τόνους κατά του PKK.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι διώξεις κατά δημοσιογράφων αλλά και προσώπων που σχετίζονται με το κίνημα Χιζμέτ, του νυν εχθροί και τέως πνευματικού καθοδηγητή του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ αλλά και τραπεζών, σχολείων κα φορέων που σχετίζονται με το κίνημα.

(Με πληροφορίες από Zaman, Hurriyet Daily News)

Δημοφιλή