Συνάντηση Πούτιν-Νετανιάχου με θέμα τη Συρία. Σκοπός η αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ ρωσικών και ισραηλινών δυνάμεων

Συνάντηση Πούτιν-Νετανιάχου με θέμα τη Συρία. Σκοπός η αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ ρωσικών και ισραηλινών δυνάμεων
Russian President Vladimir Putin listens to Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu, left, during their meeting in the Novo-Ogaryovo residence, outside Moscow, Russia, Monday, Sept. 21, 2015. (AP Photo/Ivan Sekretarev, Pool)
Russian President Vladimir Putin listens to Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu, left, during their meeting in the Novo-Ogaryovo residence, outside Moscow, Russia, Monday, Sept. 21, 2015. (AP Photo/Ivan Sekretarev, Pool)
ASSOCIATED PRESS

Με την κλιμάκωση της ρωσικής εμπλοκής στον εμφύλιο ο οποίος μαίνεται στη Συρία να δημιουργεί προβληματισμούς στη Δύση, γίνεται εύκολα αντιληπτή η σημασία της συνάντησης του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σήμερα Δευτέρα.

Όπως ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο, ο κ. Νετανιάχου πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας, κατά την οποία θα συζητηθούν θέματα διμερούς συνεργασίας και διεθνών θεμάτων, με ανταλλαγή απόψεων πάνω στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τη μάχη εναντίον της διεθνούς τρομοκρατικής απειλής.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Haaretz, το οποίο επικαλείται ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, σκοπός είναι υπάρξει «αλληλοκατανόηση», για να αποφευχθούν πιθανές αντιπαραθέσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονται στη Συρία. Σύμφωνα με το CNN, τον Νετανιάχου στη Μόσχα συνοδεύουν ανώτεροι αξιωματούχοι των τομέων των ενόπλων δυνάμεων και της ασφαλείας, όπως ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού κ.α.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ynet News, ο Βλάντιμιρ Πούτιν είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι «κύριος στόχος μας είναι η υπεράσπιση της Συρίας...δεδομένου αυτού, κατανοώ τους προβληματισμούς σας και χαίρομαι που ήρθατε να συζητήσετε εκτενώς αυτά τα ζητήματα». Αν και δεν έχει γίνει γνωστό τι συζητήθηκε κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με το γραφείο του Νετανιάχου, ένας από τους σκοπούς του Ισραηλινού πρωθυπουργού ήταν επίσης να παρουσιάσει στον Ρώσο πρόεδρο στοιχεία για την εμπλοκή του Ιράν εναντίον του Ισραήλ στα Υψώματα του Γκολάν και για το ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί προηγμένα ρωσικά όπλα. Από πλευράς του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το Ισραήλ και η Ρωσία έχουν κοινό συμφέρον όσον αφορά στη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς η κατάσταση ασφαλείας γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη στα βόρεια σύνορα της χώρας του.

Σημειώνεται ότι πρόσφατες δορυφορικές λήψεις επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες περί έντονης δραστηριότητας για την αναβάθμιση αεροπορικής βάσης στη Συρία, με έντονη παρουσία ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

Όπως δήλωσε στο CNN ο Τζόναθαν Σπάιερ, αναλυτής θεμάτων Μέσης ανατολής στο Global Research in International Affairs Center, βασικός λόγος προβληματισμού για το Ισραήλ είναι η παροχή εξελιγμένων ρωσικών οπλικών συστημάτων σε κάποιους εκ των «ορκισμένων εχθρών» του Ισραήλ. Σημειώνεται πως μέχρι τώρα το Ισραήλ είχε κρατήσει αποστάσεις από τον συριακό εμφύλιο, αν και είχαν σημειωθεί περιορισμένης κλίμακας συγκρούσεις στα σύνορα, καθώς και κάποια αεροπορικά πλήγματα. Το Ισραήλ φοβάται ότι προηγμένα ρωσικά οπλικά συστήματα (όπως αντιαεροπορικοί ή αντιαρματικοί πύραυλοι) μπορεί να πέσουν στα χέρια της Χεζμπολάχ στον Λίβανο ή άλλων οργανώσεων. Ωστόσο, βασικός λόγος προβληματισμού είναι το ενδεχόμενο ισραηλινά μαχητικά να έρθουν αντιμέτωπα με ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα ή με αεροπλάνα με Ρώσους χειριστές.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, πρώην σύμβουλος στρατηγικής του Ισραηλινού πρωθυπουργού είπε ότι ο Νετανιάχου θα επιδιώξει τη διαμόρφωση πλαισίου κανόνων με τον Πούτιν, για να αποφευχθούν συγκρούσεις μεταξύ ρωσικών και ισραηλινών δυνάμεων.

«Θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας για περιορισμό σε καθορισμένες ζώνες επιχειρήσεων στη Συρία, ή ότι αυτοί θα πετούν την ημέρα και εμείς τη νύχτα» είπε ο πρώην σύμβουλος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επίσκεψη του Νετανιάχου στη Ρωσία ήταν τον Οκτώβριο του 2013.

Δημοφιλή