Η Volkswagen «στο στόχαστρο» των αμερικανικών αρχών: Σκάνδαλο με παραποιημένες τιμές καυσαερίων

Η Volkswagen «στο στόχαστρο» των αμερικανικών αρχών: Σκάνδαλο με παραποιημένες τιμές καυσαερίων
Those five Volkswagen Polo Bluemotion models that are for sale are probably from a cancelled order. Never seen that much Bluemotion models together and almost all I've seen are in silver and not in red.
Those five Volkswagen Polo Bluemotion models that are for sale are probably from a cancelled order. Never seen that much Bluemotion models together and almost all I've seen are in silver and not in red.
harry_nl/Flickr

Στο επίκεντρο σκανδάλου με παραποιημένες τιμές καυσίμων βρίσκεται η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen: Εκπρόσωπός της παραδέχτηκε την Κυριακή ότι υποψίες περί χειραγώγησης τιμών καυσαερίων που είχαν διατυπωθεί από την αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) ευσταθούν. «Το παραδεχθήκαμε, οι υποψίες ευσταθούν και θα συνεργαστούμε με την υπηρεσία» δήλωσε.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, η Volkswagen χρησιμοποιούσε ένα απαγορευμένο λογισμικό που σε δοκιμαστικά τεστ έδειχνε μειωμένες τις εκπομπές καυσαερίων σε αυτοκίνητα με μηχανή ντίζελ. Το αποτέλεσμα ήταν να επιτυγχάνεται μείωση κάτω από το επιτρεπτό όριο κατά 40 φορές. Εν ολίγοις, χάρη σε ειδικό software της εταιρείας, ο κινητήρας έδειχνε τιμές που αντιστοιχούσαν στα αμερικανικά πρότυπα σε δοκιμαστικούς ελέγχους, όχι όμως όταν ο κινητήρας βρίσκονταν σε κανονική κίνηση.

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται τετρακύλινδροι κινητήρες αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν από το 2009 μέχρι το 2015. Πρόκειται για τα μοντέλα Jette, Beetle και Golf της VW και της Audi A3. Επίσης το μοντέλο Passat που κυκλοφόρησε πέρυσι και φέτος. Στις ΗΠΑ κυκλοφορούν συνολικά 500.000.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές η VW κινδυνεύει με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 18 δις δολάρια.«Για κάθε αυτοκίνητο με τιμές που δεν αντιστοιχούν στις αμερικανικές νόρμες μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 37.500 δολαρίων» είπε η Σύνθια Γκίλες, εκπρόσωπος της ΕΡΑ.

Η στάση της γερμανικής κυβέρνησης

Η γερμανική κυβέρνηση από πλευράς της ανακοίνωσε ότι αναμένει οι εταιρείες αυτοκινήτων να επιδώσουν σχετικές πληροφορίες στην Ομοσπονδιακή Αρχή Οδικής Κυκλοφορίας προκειμένου οι αρμόδιοι να αξιολογήσουν εάν τα στοιχεία για τις εκπομπές ρύπων παραποιήθηκαν στην Γερμανία και την Ευρώπη.

«Αναμένουμε τις εταιρείες αυτοκινήτων να δώσουν αξιόπιστες πληροφορίες προκειμένου η Ομοσπονδιακή Αρχή Οδικής Κυκλοφορίας (Kraftfahrt-Bundesamt, KBA), η αρμόδια αρχή σε αυτή την περίπτωση, να μπορέσει να διερευνήσει εάν έγιναν αντίστοιχες παραποιήσεις με τα συστήματα εκπομπών στη Γερμανία και την Ευρώπη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος Αντρέας Κίμπλερ, σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, εκτιμώντας ότι για την ώρα δεν υπάρχει «ένδειξη» προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, αρνήθηκε να σχολιάσει, επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι η Μέρκελ παρακολουθεί το θέμα στενά.

Ο επικεφαλής της Volkswagen, Μάρτιν Βίντερνκορν εξήγγειλε την έναρξη ερευνών από εξωτερικούς ελεγκτές. «Προσωπικά εκφράζω τη βαθιά μου λύπη, που απογοητεύσαμε τους πελάτες και την κοινή γνώμη. Η εμπιστοσύνη τους είναι για μας ύψιστο αγαθό», είπε. «Η εταιρεία θα κάνει το παν για να την επανακτήσει και να περιορίσει τις ζημιές. Τα γεγονότα έχουν για το ΔΣ και για μένα προσωπικά απόλυτη προτεραιότητα».

(με επιπλέον πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο)

Δημοφιλή