Δορυφορικές φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν ρωσικά μαχητικά στη Συρία

Δορυφορικές φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν ρωσικά μαχητικά στη Συρία
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

Νέες δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν παρουσία ρωσικών μαχητικών στην αεροπορική βάση Μπασέλ αλ Άσαντ στη Συρία, κοντά στη Λατάκια.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Stratfor, οι εργασίες για την επέκταση και ενίσχυση της βάσης συνεχίζονται, ενώ έχουν εντοπιστεί επίσης επιθετικά ελικόπτερα καθώς και άλλα είδη στρατιωτικού εξοπλισμού, που υποδεικνύουν σημαντική αύξηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνατοτήτων στη Συρία.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είχαν αναπτύξει τέσσερα αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων στην αεροπορική βάση μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου, τα οποία θεωρείται ότι είναι Su-30. Προηγουμένως είχαν θεωρηθεί Su-27, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο, καθώς το Su-27 είναι μαχητικό εναέριας υπεροχής (για χρήση εναντίον εχθρικών μαχητικών), τη στιγμή που το πολλαπλών ρόλων Su-30 διαθέτει και ικανότητες προσβολής επιγείων στόχων. Νέες εικόνες δείχνουν ότι έχουν καταφθάσει άλλα 12 αεροσκάφη- πιθανότατα Su-25 (ειδικεύονται σε χρήση εναντίον στόχων εδάφους).

Παράλληλα με τα Su-30, η παρουσία των Su-25 υποδεικνύει πρόθεση για ανάπτυξη/ αύξηση των δυνατοτήτων προσβολής στόχων εδάφους, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στο μέτωπο, όπου οι συριακές ένοπλες δυνάμεις μάχονται κατά των αντικαθεστωτικών και του Ισλαμικού Κράτους.

Επίσης, βίντεο που αναρτήθηκε στο Ίντερνετ δείχνει πτήση αεροσκαφών Su-24 Fencer (μακράς εμβέλειας – επίσης για προσβολή στόχων εδάφους/ επιφανείας) πάνω από τη Συρία, με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να εκτιμούν ότι μέχρι και 12 από αυτά έχουν καταφθάσει επίσης στη συγκεκριμένη βάση – ανεβάζοντας συνολικά τον αριθμό των μαχητικών σε αυτήν πάνω από τα 20.

Με αυτά τα αεροπλάνα, και τη συνεχιζόμενη άφιξη επιθετικών ελικοπτέρων, οι ρωσικές δυνάμεις στη Λατάκια θα βρίσκονται σύντομα σε θέση να διεξάγουν επιχειρήσεις μάχης, εκτιμά η Stratfor, υποστηρίζοντας τις συριακές χερσαίες δυνάμεις. Από τις 4 Σεπτεμβρίου και μετά τουλάχιστον 15 επιθετικά ελικόπτερα έχουν εμφανιστεί (Mi-24 Hind). Σημειώνεται ότι η μέριμνα της ρωσικής και της συριακής ηγεσίας από εδώ και στο εξής αναμένεται να έχει να κάνει με τον συντονισμό και τη χρήση της αεροπορικής ισχύος. Η εγγύς υποστήριξη των χερσαίων δυνάμεων από αέρος αποτελεί έναν από τους πλέον πολύπλοκους ρόλους μας πολεμικής αεροπορίας, και ως εκ τούτου απαιτείται καλά εκπαιδευμένο προσωπικό τόσο στο έδαφος όσο και στον αέρα.

Σημειώνεται ότι έχει εντοπιστεί και μια δεύτερη πυροβολαρχία στη βάση, βόρεια από το σημείο όπου είχε εντοπιστεί η πρώτη στις 15 Σεπτεμβρίου, για ενίσχυση της άμυνάς της: Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Σεπτεμβρίου είχαν εκτοξευτεί ρουκέτες εναντίον της από ισλαμιστές (Jaysh al-Islam, Στρατός του Ισλάμ), οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι χτύπησαν ρωσικό μεταγωγικό- χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να επιβεβαιωθεί.

Δημοφιλή