Ο μπλε κόσμος της Όλγας Αλεξοπούλου έρχεται στο Atelier Σπύρου Βασιλείου

Ο μπλε κόσμος της Όλγας Αλεξοπούλου έρχεται στο Atelier Σπύρου Βασιλείου
Olga Alexopoulou

Μετά από μια δεκαετία διεθνούς παρουσίας της στον χώρο των τεχνών, το Μουσείο Σπύρου Βασιλείου, μέσα από μια ατομική έκθεση, αναδεικνύει όχι μόνο το έργο της ζωγράφου Όλγας Αλεξοπούλου, αλλά και τις κοινές παράλληλες αναζητήσεις της με αυτές του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου, όπως το πάθος τους για τις θαλασσογραφίες και τα ταξίδια τους στην Κίνα.

Ο συγγραφέας Αλέξανδρος Μασσαβέτας γράφει «Αν ο Βασιλείου αντιπροσωπεύει την "επιστροφή στις ρίζες" κάποιες γενιές πίσω, η Αλεξοπούλου είναι εκπρόσωπος μιας νέας γενιάς με υπερεθνικές αναζητήσεις. Μιας γενιάς που, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, ψάχνει ρίζες και αναφορές ταυτόχρονα σε πολλαπλά γεωγραφικά και πολιτιστικά μήκη. Σε μία τέχνη αφαιρετικής εστίασης, όπου η πραγματικότητα φιλτράρεται και κάθε τι που θεωρείται περιττό αφαιρείται. Η ανθρώπινη παρουσία, εάν υπάρχει, δηλώνεται έμμεσα και φευγαλέα – ένα πλοίο, ένα φουγάρο, μία μορφή που μοιάζει με βιομηχανικό εργαλείο παραπέμπουν σ’ αυτήν. Η απόλυτη κυριαρχία ανήκει σε άλλα στοιχεία του άψυχου και έμψυχου κόσμου – εντυπωσιακές μορφές ορεινών όγκων, καταιγίδες, παγετώνες και ανταριασμένες θάλασσες – όλα αποτυπωμένα στο αμέσως αναγνωρίσιμο χρώμα του φυσικού ορυκτού. Οι συνθέσεις, συχνά αφηρημένες, πάνω στο χαρτί και την πορσελάνη, μεταδίδουν μία ένταση που καθηλώνει. Η τελική συγκίνηση είναι του φιλότεχνου, που αισθάνεται τα κοβάλτινα τοπία της Αλεξοπούλου να τον ρουφούν στον αλλόκοτο κόσμο των σιωπηλών τους εκρήξεων».

«Μπροστά μας ανοίγονται μονάχα μπλε ορίζοντες» γράφει η Ελένη Σταματούκου, συγγραφέας του «Μπλε», ενώ εμπνέεται από τις θαλασσογραφίες της Αλεξοπούλου και συνεχίζει: «Τα σώματα μας σαν την καταιγίδα, τα φύλα μας οξέα σφυρίγματα να ενώνονται και οι ανάσες μας αέρας που γεμίζει τα σωθικά μας. Τρικυμιώδης που είσαι αγάπη μου ακόμα και αυτή την μπλε σου ώρα…».

Η Όλγα Αλεξοπούλου είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Οξφόρδης. Μέσα στο τελευταίο διάστημα, έργα της εκτέθηκαν σε μουσεία όπως το Νίγκμπο στην Κίνα και στην ατομική της έκθεση στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, αλλά και σε αρκετές γκαλερί ανά τον κόσμο. Η Όλγα ήταν η Artist in Spotlight για το 2014 στην Διεθνή Έκθεση ΤΙΩ ΕΙΛΑΡ 7 στην Αθήνα και επιλέχτηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο παγκόσμιο graffiti event She's a Leader του Women's Forum. Έχει ολοκληρώσει ίσως τη μεγαλύτερη τοιχογραφία street art στην Ελλάδα, για την οποία μάλιστα έχει μιλήσει αποκλειστικά στην Huffington Post Greece, και τον Ιούλιο ήταν προσκεκλημένη στην Σουηδία στο φεστιβάλ Street Art Österlen.

Το Μουσείο Σπύρου Βασιλείου στεγάζεται στο ατμοσφαιρικό σπίτι-atelier –χαρακτηριστικό δείγμα Αθηναϊκού μοντερνισμού- όπου έζησε και δημιούργησε ο καλλιτέχνης, απέναντι από το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στη σκιά της Ακρόπολης. Το «Atelier Σπύρου Βασιλείου» ανασυνθέτει την καλλιτεχνική διαδρομή μίας από τις πλέον πληθωρικές και εμβληματικές μορφές της νεότερης ελληνικής τέχνης. Εγκαινιάστηκε το 2004, με στόχο την προβολή και ανάδειξη του έργου του Γαλαξιδιώτη ζωγράφου, αλλά και τη διατήρηση του αρχείου του καλλιτέχνη.

Στο Μουσείο πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες.

Εγκαίνια: Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015, στις 19:30

Διάρκεια Έκθεσης: 25 Σεπτεμβρίου – 1 Νοεμβρίου 2015

Ώρες λειτουργίας:

Δευ. - Τρι. κλειστά

Τετ. 10.00-16.00

Πεμ. 16.00-22.00

Παρ.10.00-16.00

Σαβ. - Κυρ. 12.00-16.00

Atelier Σπύρου Βασιλείου

Γουέμπστερ 5Α, Ακρόπολη

Τηλ: 210 9231501

Δημοφιλή