ΔΙΕΘΝΕΣ
22/09/2015 10:42 EEST | Updated 22/09/2015 10:42 EEST

Η Χίλαρι Κλίντον προτείνει μέτρα ενάντια στην ασυδοσία των φαρμακοβιομηχανιών

ASSOCIATED PRESS
Democratic presidential candidate Hillary Rodham Clinton speaks during a campaign stop in Baton Rouge, La., Monday, Sept. 21, 2015. (AP Photo/Jonathan Bachman)

Η Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές θα παρουσιάσει μια σειρά από πολιτικές που θα κάνουν, σύμφωνα με την ίδια, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα φθηνότερα, την στιγμή που οι αυξανόμενες τιμές των φαρμάκων προκαλούν δυσφορία στους Αμερικανούς καταναλωτές.

Το σχέδιο της Κλίντον, μια περίληψή του οποίου δόθηκε στους δημοσιογράφους την Δευτέρα, αντιπροσωπεύει κυρίως ιδέες που υποστηρίζουν καιρό οι Δημοκρατικοί, μεταξύ των οποίων είναι να δοθεί η δυνατότητα στο Medicare (πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης που ισχύει από το 1966) να διαπραγματεύεται μεγάλες εκπτώσεις για τις φαρμακοβιομηχανίες. Οι τιμές των φαρμάκων και τα συνολικά έξοδα του δημοσίου στις ιατρικές συνταγές έχουν ανέβει τα τελευταία χρόνια, ενώ δημοσκόπηση που έλαβε χώρα τον προηγούμενο μήνα έδειξε πως μεγαλύτερο ποσοστό από το 70% των Αμερικανών πιστεύουν πως τα φάρμακα είναι πολύ ακριβά.

Η Χίλαρι Κλίντον προτείνει μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, μεταξύ των οποίων είναι και η καθιέρωση μηνιαίων ορίων χρέωσης των ασθενών που πάσχουν από σοβαρές και χρόνιες ασθένειες. Ακόμα, η Αμερικανίδα πολιτικός προτείνει την άρση των φορολογικών ελαφρύνσεων που έχουν οι φαρμακευτικές βιομηχανίες.

Την Δευτέρα, η Χίλαρι Κλίντον καταδίκασε την απόφαση της φαρμακοβιομηχανίας Turing να ανεβάσει την τιμή φαρμάκου που χρησιμοποιούν συχνά ασθενείς με AIDS από 13,50 σε 750 δολάρια.