Οι «ληστές με το σίδερο»: πρότυπο συμμοριών ή Λερναία Ύδρα; Απείλησαν να κάψουν με σίδερο 84χρονη και την οικιακή βοηθό της

Οι «ληστές με το σίδερο»: πρότυπο συμμοριών ή Λερναία Ύδρα;
Sooc

Οι «ληστές με το σίδερο» γίνονται πρότυπο συμμοριών ή Λερναία Ύδρα; Απείλησαν να κάψουν με σίδερο 84χρονη και την οικιακή βοηθό της στη Γλυφάδα

Συναγερμός σήμανε στην ΕΛ.ΑΣ. υπό το φόρο επανεμφάνισης της διαβόητης συμμορίας των «ληστών με το σίδερο» στη Γλυφάδα.

Χθες (Δευτέρα) τα ξημερώματα, ληστές εισέβαλαν από ανασφάλιστο παράθυρο στο σπίτι 84χρονης, όπου διαμένει εδώ και αρκετά χρόνια με την οικιακή βοηθό της από την Ουκρανία.

Αφού ακινητοποίησαν και έδεσαν τις δύο γυναίκες, στη συνέχεια άρπαξαν ένα ηλεκτρικό σίδερο που βρισκόταν εκεί και απείλησαν να τις κάψουν αν δεν τους αποκάλυπταν που βρίσκονται πολύτιμα αντικείμενα. Οι δράστες φαίνεται να άρπαξαν σημαντικό χρηματικό ποσό, διάφορα κοσμήματα και τράπηκαν σε φυγή.

Αστυνομικοί έλαβαν καταθέσεις από τις δύο γυναίκες, ενώ μεγάλη σημασία δόθηκε στην εξερεύνηση του χώρου της ληστείας για τον τυχόν εντοπισμό αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού των δραστών.

Η μεθοδολογία δράσης ανήκει στις συμμορίες Γεωργιανών που χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο απειλητικό μέσο, προκαλώντας κάποιες φορές εγκαύματα στα θύματά τους για να αποσπάσουν πληροφορίες για τα σημεία απόκρυψης χρημάτων και κοσμημάτων.

Αν και παραμένουν κάποια ασύλληπτα μέλη αυτών των αδίστακτων ομάδων, οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν αποκλείουν να πρόκειται και για μιμητές του συγκεκριμένου τρόπου δράσης.

Ένα στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό για τη χθεσινή ληστεία στη Γλυφάδα είναι ότι τον Ιούνιο του 2015 στην ίδια περιοχή είχε συλληφθεί Γεωργιανός, ο οποίος ταυτοποιήθηκε για συμμετοχή στους «ληστές με το σίδερο». Η Γλυφάδα επελέγη, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ως έδρα τους γιατί οι συγκεκριμένοι ληστές προτιμούν να χτυπούν πολυτελή σπίτια.

Οι συλλήψεις

Τον περασμένο Ιούνιο συνελήφθησαν δύο από τα μέλη της σκληρής συμμορίας σε Θεσσαλονίκη και Γλυφάδα, ενώ δύο ακόμη αναζητούνταν. Ήταν δύο άνδρες από τη Γεωργία, 37 και 38 χρόνων.

Η επικίνδυνη σπείρα εκτός από τους ξυλοδαρμούς και τα βασανιστήρια με εγκαύματα των θυμάτων με ηλεκτρικό σίδερο, προέκυψε ότι παρακολουθούσαν τους στόχους τους, χρησιμοποιώντας μηχανήματα GPS τα οποία τοποθετούσαν στα οχήματα των ενοίκων, προκειμένου να γνωρίζουν επακριβώς τις μετακινήσεις τους και τις ώρες που απουσιάζουν από τα σπίτια τους.

Από αυτές τις συλλήψεις προέκυπτε εργαστηριακά μία από τις επιθέσεις στην Πεύκη, στις 4 Δεκεμβρίου 2014, σε βάρος 45χρονης γυναίκας, ιδιοκτήτριας επιχείρησης κέντρων αισθητικής και σολάριουμ, που η ίδια και η 10χρονη κόρη της βρέθηκαν αντιμέτωποι με την επικίνδυνη «τετράδα» ληστών.

Ωστόσο, αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση, εκτιμούν πως στην περίπτωση εντοπισμού και των υπόλοιπων συνεργών, ενδεχομένως θα ταυτοποιηθούν και οι τουλάχιστον πέντε ακόμη ληστείες, κατά τις οποίες οι δράστες προκάλεσαν εγκαύματα στα πρόσωπα και τα σώματα των θυμάτων προκειμένου να τους αποκαλύψουν, που έχουν χρήματα και κοσμήματα.

Δημοφιλή