Οι φαν του Harry Potter ανακάλυψαν μια θεωρία που αλλάζει τα πάντα για το ξόρκι «Avada Kedavra»

Οι φαν του Harry Potter ανακάλυψαν μια θεωρία που αλλάζει τα πάντα για το ξόρκι «Avada Kedavra»
Harry Potter

Στο σύμπαν του Harry Potter, η σωστή εκφορά του ξορκιού «Avada Kedavra» σκοτώνει στο λεπτό τον αντίπαλο κάθε μάγου. Στο δικό μας σύμπαν, μια παιχνιδιάρικη εκφορά του «Abracadabra» ίσως να βγάλει κανέναν λαγό από κάποιο καπέλο. Το ένα ξόρκι είναι θανατηφόρο. Το άλλο, άκακο και διασκεδαστικό. Ίδια μορφολογία, διαφορετικά αποτελέσματα.

Το γεγονός πως το Abracadabra και το Avada Kedavra μοιάζουν τόσο πολύ, δεν πέρασε απαρατήρητο από τους φαν του Harry Potter.

Πρόσφατα, οι χρήστες του Reddit jodatoufin και divsky, αναρωτήθηκαν αν αυτή η ομοιότητα των δύο ξορκιών κρύβει κάποια σκοτεινή ιστορία ανάμεσα στους muggles και τους μάγους στον μαγικό κόσμο της J.K. Rowling. Μήπως κάποτε οι muggles και οι μάγοι ήρθαν αντιμέτωποι σε μια θανάσιμη σύγκρουση, τόσο θανάσιμη που υπολείμματα της θανατηφόρας κατάρας ξέμειναν στη γλώσσα των απλών ανθρώπων, ακόμα και αφού η μαγεία πέρασε στη σφαίρα του φανταστικού;

Ακούγεται σίγουρα ως κάτι που θα μπορούσε να έχει συμβεί. Η Rowling, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Βιβλίου του Εδιμβούργου το 2004, είχε πει πως είχε βασιστεί στο Abracadabra για τη δημιουργία του Avada Kedavra. Από τη σειρά βιβλίων του Harry Potter, ξέρουμε πως ο νόμος που επιτάσσει τους Μάγους να κρύβουν την πραγματική τους ταυτότητα και να κρατάνε τον μαγικό κόσμο μυστικό από τους Muggles, καθιερώθηκε το 1692, μια περίοδο όπου οι σχέσεις muggle και μάγων ήταν στα χειρότερά τους (τότε ξεκίνησε και το κάψιμο των μαγισσών στο Σάλεμ). Ίσως, λοιπόν, οι εκτελέσεις μάγων από muggles να οδήγησαν τους πρώτους στα άκρα -όπως το να χρησιμοποιήσουν την Ασυγχώρητη κατάρα. Η ονομασία της, λογικά, θα μαθεύτηκε σύντομα στον κόσμο των ανθρώπων.

Ο χρήστης του Reddit, mindbleach, πήγε το σενάριο ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας πως, ίσως, οι άνθρωποι να μπαστάρδεψαν την θανατηφόρα κατάρα, δημιουργώντας ένα όπλο που θα μπορούσε να αποκρούσει τους μάγους: τα πυροβόλα όπλα. Τα πυροβόλα όπλα χρησιμοποιούνταν ήδη ευρέως από το 1600, και σίγουρα είναι πιο γρήγορο να τραβήξεις μια σκανδάλη από το να εκτελέσεις ένα ξόρκι.

Θα σας δώσουμε ένα λεπτό για να χωνέψετε όλο αυτό το σκεπτικό.

Όλες αυτές οι ιδέες, μας οδήγησαν σε μια ακόμα αποκάλυψη: Μήπως ο αρχικός σκοπός της Avada Kedavra δεν ήταν να σκοτώνει; Μήπως, αρχικά, είχε εφευρεθεί για να γιατρεύει τον κόσμο;

Όπως είχε εξηγήσει η Rowling στο Εδιμβούργο, η λέξη «Abracadabra» προέρχεται από ένα πραγματικό, αρχαίο Αραμαϊκό ξόρκι που σήμαινε «άστο να καταστραφεί». Φαίνεται όμως πως η ιστορία του Abracadabra δεν μπορεί να εξηγηθεί τόσο εύκολα. Αν προερχόταν όντως από τα Αραμαϊκά, πολλοί πιστεύουν πως η ακριβής μετάφρασή της θα ήταν «δημιουργώ αυτό που λέω». Άλλοι πιστεύουν πως το Abracadabra προέρχεται από το εβραϊκό «Ha-Brachah-dabarah”, που σημαίνει επακριβώς «το όνομα του ευλογημένου». Αμφότερα, είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υποτίθεται πως είναι η Avada Kedavra της Rowling.

Όποια κι αν είναι η ακριβή της ρίζα, ωστόσο, ξέρουμε πως το Abracadabra ήταν κάποτε χαραγμένο σε φυλαχτά για να γιατρεύει τις ασθένειες -η ίδια η Rowling το έχει αναφέρει. Και κάπου εδώ τα πράγματα αποκτούν ενδιαφέρον.

Η λέξη καταγράφηκε για πρώτη φορά τον τρίτο αιώνα από τον Ρωμαίο φυσικό Quintus Serenus Sammonicus, ο οποίος συμβούλευε τον κόσμο να φορά αυτά τα χαραγμένα φυλαχτά ως θεραπεία για τους πυρετούς. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, επίσης, ο κόσμος πίστευε πως αυτά τα φυλαχτά θεραπεύουν τη βουβωνική πανώλη. Υποτίθεται πως, όσο τα γράμματα της λέξης ξεθώριαζαν από το φυλαχτό, τόσο θα εξαφανιζόταν και η ασθένεια από το σώμα.

Όπως σχολιάζει ο χρήστης του Reddit, Canvaverbalist, είναι πιθανό κάποιοι μάγοι στο σύμπαν της Rowling να παρατήρησαν πριν από πολλά χρόνια πως το Avada Kedavra -ίσως το Abracadabra με διαφορετική προφορά- θεράπευε τους ανθρώπους. Ίσως τους θεράπευε σκοτώνοντας μικροσκοπικά βακτήρια ή ιούς πο υπήρχαν στο σώμα του ατόμου, όπως τα σύγχρονα αντιβακτηριδιακά και αναλγητικά φάρμακα. Οι muggles μάλλον έμαθαν για αυτό πριν την ισχύ του διεθνή μαγικού νόμου περί απορρήτου. Είναι επίσης πιθανό πως κάποιος άλλος, πιο σκοτεινός μάγος συνειδητοποίησε πως αν έκανε το ξόρκι πιο δυνατό, θα γινόταν και πιο θανατηφόρο -ικανό μέχρι και να σκοτώνει ανθρώπους.

Μια ολοκληρωμένη θανατηφόρα κατάρα θα ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της πολιτισμένης σχέσης muggle-μάγων. Οι muggles στράφηκαν ενάντια στους μάγους, οι μάγοι ενάντια στους muggles και, έπειτα, οι δεύτεροι άρχισαν να κρύβονται.

Και έτσι ξεκίνησαν όλα.

Δημοφιλή