ΕΙΔΗΣΕΙΣ
22/09/2015 06:21 EEST | Updated 22/09/2015 10:18 EEST

Αρχίζουν οι διαδικασίες για την αλλαγή προέδρου στη ΝΔ

Bloomberg via Getty Images
Evangelos Meimarakis, leader of the New Democracy Party of Greece, is silhouetted against a video screen as he speaks during a pre-election rally in Athens, Greece, on Thursday, Sept. 17, 2015. Alexis Tsipras stepped down on Aug. 20 after eight months in power, announcing new parliamentary elections following the political turmoil resulting from his government's signing of a third bailout agreement with Greece's creditors in August. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg via Getty Images

Στο ραντεβού που είχε το βράδυ της Δευτέρας ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με τον γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο κλείδωσε η επίσπευση των διαδικασιών αλλαγής ηγεσίας στο κόμμα, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα η ΝΔ θα πρέπει να έχει εκλέξει τον νέο της ηγέτη και όχι τον Μάρτιο του 2016 όπως αρχικά είχε προσδιοριστεί.

Τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου στη ΝΔ φαίνεται λοιπόν πως επιλέγει να ανοίξει ο ίδιος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και επιβεβαίωσε το γραφείο Τύπου του κόμματος το πρωί της Τρίτης με ανακοίνωση του στην οποία αναφέρει ότι:

«Μετά από συνεργασία που είχαν χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν από σήμερα οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό».

Πρακτικά λοιπόν, αμέσως μετά την επιστροφή του κ.Μεϊμαράκη από τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αναμένεται - ίσως μέχρι το τέλος της εβδομάδας - τα όργανα του κόμματος και η κεντρική εφορευτική επιτροπή, όπου και θα αποφασισθεί το χρονοδιάγραμμα για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της ΝΔ, αφού προηγουμένως θα έχει ανοίξει ο κατάλογος για τη εγγραφή των νέων μελών και γίνει σαφές ότι η εκλογή του διαδόχου του Βαγγέλη Μειμαράκη θα γίνει - όπως προβλέπει το καταστατικό - από τη βάση του κόμματος.

Είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες του προέδρου της ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή τους οποίους και ενημέρωσε για τις προθέσεις του, με τους δυο πρώην πρωθυπουργούς να συμφωνούν μαζί του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπέρ της επίσπευσης των διαδικασιών ανάδειξης νέου αρχηγού είχαν ταχθεί σχεδόν αμέσως μετα την νίκη του Μάκης Βορίδης, ο Άδωνις και Άννα Ασημακοπούλου, αμφισβητώντας εμμέσως την προεκλογική τακτική που ακολούθησε η ηγεσία του κόμματος.

Ζητούμενο παραμένει ποια θα είναι τα πρόσωπα εκείνα που θα σπεύσουν να δηλώσουν παρόντες στην κούρσα της διαδοχής, αλλά και το τι θα πράξει ακόμα και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς δεν έλειπαν - σε κατ´ιδίαν συζητήσεις - στελέχη του περιβάλλοντος του που δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο δυναμικής επανόδου του και εκ νέου ανάληψη της προεδρίας του κόμματος.