Βόμβες Βαρουφάκη: Ποιος Γιούνκερ; Δεν υπάρχει, είναι απλά ένα ξόανο της Κομισιόν

O Βαρουφάκης «πυροβολεί» τον Γιούνκερ: «Δεν υπάρχει, είναι απλά ένα ξόανο της Κομισιόν»
Yanis Varoufakis, former Greek finance minister, poses for a photograph at the Ambrosetti Forum in Cernobbio, Italy, on Saturday, Sept. 5, 2015. The three day workshop brings together politicians, company executives and economists to the event held in the Italian lakes. Photographer: Matthew Lloyd/Bloomberg via Getty Images
Yanis Varoufakis, former Greek finance minister, poses for a photograph at the Ambrosetti Forum in Cernobbio, Italy, on Saturday, Sept. 5, 2015. The three day workshop brings together politicians, company executives and economists to the event held in the Italian lakes. Photographer: Matthew Lloyd/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images

Βόμβες κατά πάντων εκτόξευσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο politico, τρεις ημέρες μετά τις εκλογές και την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα των εκλογών ο κ. Βαρουφάκης αφήνει σαφείς αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν θέλω να μειώσω τη σημασία του θριάμβου του Αλέξη Τσίπρα», αναφέρει αλλά σε σύγκριση με το δημοψήφισμα είχαμε 1,6 εκατομμύρια άτομα που απείχαν.

Το κόμμα έχασε 336.000 ψήφους από τον Ιανουάριο,. Το δημοκρατικό έλλειμμα, έχει αυξηθεί σημαντικά. Ακόμη και εκείνοι που ψήφισαν Τσίπρα το έκαναν με θλίψη και ανησυχία στις καρδιές τους. Ήταν απλά πολύ θλιβερές εκλογές.».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημείωσε επίσης ότι «οι μεγάλοι νικητές των εκλογών, εκτός από τον Αλέξη, ήταν η τρόικα, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ».

Ερωτηθείς για το πως βλέπει την Ελλάδα σε πέντε χρόνια από τώρα, ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται απαισιόδοξος.

«Λίγο πιο κάτω στην μαύρη τρύπα, αν δεν αλλάξει κάτι», απαντά και συνεχίζει: «Αν συνεχίσουμε κατά μήκος των γραμμών του Μνημονίου αυτού θα έχουμε "Κοσσυφοπεδοποίηση". Με αυτό εννοώ ότι θα γινόμαστε όλο και πιο πολύ ένα προτεκτοράτο που έχει ευρώ, όπως το Κοσσυφοπέδιο, αλλά οι μόνες εξαγωγές μας θα είναι ο οι άνθρωποι και ο τουρισμός, με μηδενικές επενδύσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες, τράπεζες οι οποίες θα λειτουργούν μόνο ως θησαυροφυλάκια και όχι ως πιστωτικά ιδρύματα. Εκτός και εάν υπάρξει αντίδραση».

Από τα βέλη του κ. Βαρουφάκη δεν γλίτωσε όμως ούτε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Η Μέρκελ δεν έχει όραμα. Λειτουργεί απλά σε μια βάση του να κρατήσει την εξουσία και το υφιστάμενο στάτους κβο», ανέφερε ενώ αναφέρθηκε με πιο χαμηλούς τόνους στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι έχει ένα όραμα για την Ευρώπη έστω και αν είναι λάθος.

«Ο Σόιμπλε έχει ένα όραμα εδώ και δεκαετίες για την Ευρώπη. Είναι λάθος το όραμα αλλά είναι συνεπής και έχει ενδιαφέρον. Μην κάνετε κανένα λάθος, απορρίπτω το όραμα του, αλλά θεωρηθώ ότι είναι ενδιαφέρον να σχοληθεί κανείς», σημειώνει.

Μάλιστα κάνει λόγο και για σύγκρουση μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε. «Η σύγκρουση μεταξύ αυτών των δύο είναι αξιοσημείωτη. Ο ένας έχει όραμα ο άλλος όχι και αυτό δημιουργεί ένα εμφανές χάσμα μεταξύ τους», υπογράμμισε ακόμη.

Ο κ. Βαρουφάκης όμως εξαπέλυσε βολές κατά του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όταν ρωτήθηκε για το πως βλέπει τον πρόεδρο της Κομισιόν.

«Ας μιλήσουμε για κάτι πιο σημαντικό», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε: «ο Γιούνκερ δεν υπάρχει είναι απλά ένα ξόανο της Επιτροπής». Και συμπλήρωσε: «Εγώ δεν πιστεύω ότι ενημερώνεται καν για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων».

Δημοφιλή