ΔΙΕΘΝΕΣ
23/09/2015 18:00 EEST | Updated 23/09/2015 18:30 EEST

Χατζ, το μεγάλο προσκύνημα στη Μέκκα μέσα από 47 φωτογραφίες

حج‎ , Hajj, Χατζ...Είναι μια λέξη φορτισμένη με πολλά νοήματα. Είναι το προσκύνημα αλλά και το ταξίδι- τόσο ως ενέργεια όσο όμως και ως εσωτερική κατάσταση, δηλ. η εσωτερική αναζήτηση, το εσωτερικό ταξίδι. Είναι όμως και ο τελευταίος μήνας του μουσουλμανικού έτους κατά τον οποίο πραγματοποιείται το ομώνυμο ετήσιο προσκύνημα των Μουσουλμάνων στη Μέκκα. Ένα προσκύνημα που που αποτελεί και ένα θρησκευτικό καθήκον που πρέπει να εκπληρώσει κάθε θρησκευόμενος τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής του και αποτελεί ένα από τους πέντε στύλους του Ισλάμ.

Το Χατζ είναι συνδεδεμένο με την ζωή του Μωάμεθ, Μέγα Προφήτη του Ισλάμ αλλά το τελετουργικό του προσκυνήματος στη Μέκκα είναι πολύ παλαιότερο και θεωρείται από τους Μουσουλμάνους πως υπάρχει από την εποχή του βιβλικού Αβραάμ.

Το προσκύνημα γίνεται μεταξύ 8 με 12, κάθε τελευταίου μήνα του ισλαμικού έτους. Οι ημέρες του προσκυνήματος όμως για όσους ακολουθούμε το Γρηγοριανό Ημερολόγιο δεν είναι σταθερή αφού το Ισλαμικό Ημερολόγιο είναι σεληνιακό και άρα ελλειπτικό συγκριτικά με το δικό μας.

Φέτος το Χατζ, συμπίπτει με την 22η έως 26η Σεπτεμβρίου και εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι συρρέουν στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας. Από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τις αρχές του 21ου αιώνα, υπήρξε μια εκρηκτική αύξηση του αριθμού των προσκυνητών και μόνο 2012 ανήλθαν σε 3.161.573 άτομα.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν, βλέπουμε τους περισσότερους προσκυνητές να φορούν λευκά καθώς έχουν προτού ξεκινήσει το Χατζ, όλοι θα πρέπει να εξαγνίσουν το σώμα τους (Ihram)με το μεγάλο λουτρό και τη ένδυση μετά με το ειδικό τελετουργικό ρούχο, δυο μεγάλες άσπρες πετσέτες από καθαρό βαμβάκι, απολύτως αχρησιμοποίητες και χωρίς ραφές. Έτσι εγκαταλείψουν τις σκέψεις και τις πράξεις της βέβηλης καθημερινότητας. Εξάλλου το νερό συμβολίζει τον εξαγνισμό. Αυτό το λουτρό λέγεται ghousl, που σημαίνει, «να πλύνεις τελετουργικά ολόκληρο το κορμί». Ο κάθε πιστός λοιπόν, πλένεται και φοράει το ιχράμ.

Photo gallery Hajj, Προσκήνυμα στη Μέκκα See Gallery