Ρύθμιση 100 δόσεων: Μειώνονται οι δόσεις, αυξάνεται η επιβάρυνση για χιλιάδες φορολογουμένους

Ρύθμιση 100 δόσεων: Μειώνονται οι δόσεις, αυξάνεται η επιβάρυνση για χιλιάδες φορολογουμένους
EURO money boxes
EURO money boxes
amoklv via Getty Images

Φωτιά βάζει στον μηνιαίο προϋπολογισμό η μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης να αλλάξει τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις.

Από τα μέσα Οκτωβρίου χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν ήδη ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους θα δουν τη μηνιαία δόση τους να αυξάνεται σημαντικά.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί και η υπουργική απόφαση με την οποία θα ορίζονται τα εισοδηματικά κριτήρια με τα οποία είτε θα μειώνουν τον αριθμό των δόσεων ή ακόμα και θα αυξάνουν το επιτόκιο για οφειλές κάτω από τις 5.000 ευρώ.

Ήδη από τις διατάξεις που ψηφίστηκαν στη Βουλή έχει γίνει γνωστό ότι το επιτόκιο για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ αυξάνεται στο 5% από 3% που είναι σήμερα.

Αντίστοιχα για τους φορολογούμενους με οφειλές έως 5.000 ευρώ που μέχρι σήμερα είχαν μηδενικά επιτόκια, θα ισχύσουν νέες προϋποθέσεις με βάση τις οποίες μπορούν να δουν το επιτόκιο να φτάνει το 5%.

Συγκεκριμένα αυξημένος τόκος θα επιβληθεί εάν:

- Ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα,

- Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη σύμφωνα με το Ε9 είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ και,

- Το ετήσιο εισόδημα τους να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ

Με μειωμένο τον αριθμό των δόσεων θα βρεθούν και οι οφειλέτες που θα εντοπιστούν να έχουν οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε μικρότερο διάστημα. Συγκεκριμένα στην υπουργική απόφαση η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες θα θεσπιστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα οποία θα οδηγούν τις δόσεις από εκατό ακόμα και στις πενήντα.

Σε κίνδυνο βέβαια θα μπει και συνολικά η ρύθμιση για χιλιάδες φορολογούμενες καθώς έχει προβλεφθεί απώλεια της ρύθμισης για όσους οφειλέτες δεν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέσα σε τρεις μήνες από την προθεσμία πληρωμής.

Δημοφιλή