Συνάντηση Πάπα-Ομπάμα με πρώτα θέματα στην ατζέντα το προσφυγικό και την κλιματική αλλαγή

Συνάντηση Πάπα-Ομπάμα με πρώτα θέματα στην ατζέντα το προσφυγικό και την κλιματική αλλαγή
US President Barack Obama and Pope Francis stand during an arrival ceremony on the South Lawn of the White House in Washington, DC, September 23, 2015. More than 15,000 people packed the South Lawn for a full ceremonial welcome on Pope Francis' historic maiden visit to the United States. AFP PHOTO / JIM WATSON (Photo credit should read JIM WATSON/AFP/Getty Images)
US President Barack Obama and Pope Francis stand during an arrival ceremony on the South Lawn of the White House in Washington, DC, September 23, 2015. More than 15,000 people packed the South Lawn for a full ceremonial welcome on Pope Francis' historic maiden visit to the United States. AFP PHOTO / JIM WATSON (Photo credit should read JIM WATSON/AFP/Getty Images)
JIM WATSON via Getty Images

O πάπας Φραγκίσκος έφθασε το πρωί της Τετάρτης στο Λευκό Οίκο όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τη σύζυγό του Μισέλ, με το προεδρικό ζεύγος να σπεύδει να τον υποδεχθεί αμέσως μόλις αποβιβάστηκε από το αυτοκίνητό του.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στους κήπους του Λευκού Οίκου για να παραστούν στην τελετή υποδοχής του ποντίφικα. Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων του Βατικανού και των ΗΠΑ οι δύο άνδρες εκφώνησαν ομιλίες.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους εξήρε τις προσπάθειες του πάπα να βοηθήσει τους φτωχούς αλλά και τη δέσμευσή του στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θέμα στο οποίο υπάρχει ταύτιση απόψεων όπως και στην αναγκαιότητα να υπερασπιστούν τους χιλιάδες αποκλεισμένους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε τον Φραγκίσκο για τη συμβολή του στην αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας και χαρακτήρισε το μήνυμά του υπέρ της επίδειξης «ελέους» ένα μήνυμα που υπογραμμίζει την ανάγκη να φροντίσει κανείς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

«Σας ευχαριστούμε για (...) την έκκλησή σας προς τα έθνη να αντισταθούν στις σειρήνες του πολέμου και να επιλύσουν τα διαφορές τους μέσω της διπλωματικής οδού» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ προς τον ποντίφικα και χαιρέτισε «το μήνυμα ελπίδας, που αποτελεί πηγή έμπνευσης για πάρα πολλούς ανθρώπους στην υφήλιο». «Άγιε Πατέρα, μας υπενθυμίζεις ότι έχουμε την ιερή υποχρέωση να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας, το θαυμάσιο δώρο που ο Θεός μας προσέφερε» τόνισε ο Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις ενέργειες του πάπα για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ένα θέμα που διχάζει τους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ.

«Στηρίζουμε την έκκλησή που απευθύνετε σε όλους τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να προσφέρουν βοήθεια στις κοινότητες που απειλούνται από την αλλαγή του κλίματος και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προστατεύσουμε τον πολύτιμο κόσμο μας για τις μέλλουσες γενιές» ανέφερε ο Πάπας. «Αποδεχόμενοι αυτήν την επείγουσα ανάγκη—κι εγώ επίσης—μοιάζει ξεκάθαρο το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα πρόβλημα που δε μπορούμε να αφήσουμε στις επόμενες γενιές προκειμένου να το επιλύσουν» είπε ο ποντίφικας, υπογραμμίζοντας «την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας μας».

Ο Φραγκίσκος τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του συστήματος με στόχο να υπάρξει μια «διαρκής και καίρια ανάπτυξη» που θα συμπεριλαμβάνει εκατομμύρια αποκλεισμένους σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Είναι επιπλέον καιρός να διαχειριστούμε τις αλλαγές που επιβάλλονται με στόχο μια διαρκή και καίρια ανάπτυξη. Μια τέτοια αλλαγή απαιτεί από την πλευρά μας, με τρόπο σοβαρό και υπεύθυνο, να λάβουμε υπόψη μας (...) τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν σε ένα σύστημα που τους έχει περιθωριοποιήσει» επισήμανε ο πάπας.

Ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επικεντρώθηκε στην κοινή μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, επικαλούμενος την παπική επιστολή «Laudato si» στην οποία είχε ταχθεί υπέρ μιας ενεργειακής επανάστασης που θα επιτρέψει τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επίσης τόνισε: «Ως γιος μιας οικογένειας μεταναστών, είμαι ευτυχισμένος που φιλοξενούμαι σε αυτήν την χώρα, την οποία στο μεγαλύτερο μέρος της την έχουν οικοδομήσει τέτοιου είδους οικογένειες» είπε ο ποντίφικας στο Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής προς τιμή του.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής οι δύο ηγέτες θα έχουν κατ’ ιδίαν συνομιλίες στο Οβάλ Γραφείο, στο δεύτερο τετ α τετ ανάμεσά τους, έπειτα από εκείνο της άνοιξης του 2014 στο Βατικανό.

Είναι η τρίτη φορά στην ιστορία που ένας ποντίφικας επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο: ο Τζίμι Κάρτερ είχε κάνει δεκτό τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β΄ το 1979 και ο Τζορτζ Μπους είχε κάνει δεκτό τον Βενέδικτο το 2008.

Δημοφιλή