Δέκα ταινίες που θέλουμε να δούμε στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας

Οι δέκα ταινίες που θέλουμε οπωσδήποτε να δούμε
nyxtes premieras

Οι Νύχτες Πρεμιέρας είναι το ωραιότερο ίσως Φεστιβάλ της Αθήνας, και σίγουρα το μόνο που μας φτιάχνει λίγο τη φθινοπωρινή μας διάθεση. Παραδοσιακά το «Διεθνές Διαγωνιστικό», η ενότητα «Μουσική και Φιλμ» και φυσικά οι «Πρεμιέρες» μονοπωλούν το ενδιαφέρον των σινεφίλ. Εμείς διαλέξαμε δέκα ταινίες που θέλαμε οπωσδήποτε να δούμε: ανάμεσα τους τρία ντοκιμαντέρ (ίσως η αγαπημένη μας κατηγορία και η πιο υποτιμημένη!)και μία ταινία που ανήκει ίσως στην αγαπημένη μας ενότητα του Φεστιβάλ: To «Μετά τα Μεσάνυχτα».

To καλοκαίρι του έρωτα μου

(Λιθουανία, Γαλλία, Ολλανδία), Σκηνοθεσία Αλαντέ Καβαϊτέ

Η 17χρονη Σανγκάιλ θέλει να γίνει πιλότος παρά την υψοφοβία της, μέχρι που γνωρίζει την Άουστε. Ο έρωτας που θα αναπτυχθεί μεταξύ τους φέρνει τη Σανγκάιλ για πρώτη φορά ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρό της, αλλά και όσα την κρατούν μακριά απ' αυτό. Η ομορφιά της λιθουανικής επαρχίας και η δύναμη του έρωτα ξεχωρίζουν σε αυτή την ταινία που κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβαλ του Σάντανς. Το τρέιλερ πάντως μας θύμισε κάτι από Σοφία Κόπολα.

Ντεγκραντέ

(Παλαιστίνη, Γαλλία, Κατάρ), Σκηνοθεσία: Aραμπ και Τάρζαν Νάσερ

Δεκατρείς εντελώς διαφορετικές γυναίκες, βρίσκονται αντιμέτωπες με τους φόβους τους, όταν μια έκρηξη βίας στο δρόμο τις αφήνει εγκλωβισμένες μέσα σε ένα ινστιτούτο αισθητικής στη Γάζα. Ξεκινά ως μια τυπική κωμωδία διαλόγων, με τις γυναίκες να μιλούν για σχέσεις και να ανταλλάσσουν κουτσομπολιά, για να εξελιχθεί σε μια καίρια μικρογραφία της ανδροκρατούμενης ζωής στη Γάζα, σε ένα διεισδυτικό πορτρέτο της μονίμως απειλούμενης –πολιτικά, κοινωνικά, προσωπικά-καθημερινότητας σε ένα από τα πιο ευάλωτα σημεία του πλανήτη.

Άρης Αλεξάνδρου: Aνήκω στο ανύπαρκτο κόμμα των ποιητών

(Ελλάδα)Σκηνοθεσία Τάκης Χατζόπουλος

Oπερατέρ: Πολυδεύκης Κυρλίδης

Στα πλαίσια του φετινού αφιερώματος του Φεστιβάλ στη θρυλική εκπομπή «Παρασκήνιο» θα προβληθεί και αυτό το σπάνιο αφιέρωμα σε αυτό το σπουδαίο πρόσωπο της ελληνικής Αριστεράς.

Μετά τα Μεσάνυχτα

(Ηνωμένο Βασίλειο), Σκηνοθεσία: Nίκολας Ρεγκ

Κομμάτι του αφιερώματος στο Νίκολας Ρέγκ, και βασισμένο μυθιστόρημα της Δάφνης Ντι Μοριέ, αυτή ταινία αξίζει μόνο και μόνο για μια από τις ωραιότερες, ρελιστικότερες, ερωτικές σκηνές του κινηματογράφου μεταξύ του Ντόναλντ Σάδερλαντ και της Τζούλι Κρίστι. Ένα παντρεμένο ζευγάρι Αγγλων που θρηνεί τον χαμό του μικρού του κοριτσιού ταξιδεύει σε μια μουντή και αφιλόξενη χειμερινή Βενετία. Μοναδικός συνδυασμός ταινίας μυστηρίου, ψυχολογικού δράματος και δημιουργίας τρόμου.

Ο Μυστικός μου Κόσμος: Η Ιστορία της Sarah Records

(Ηνωμένο Βασίλειο), σκην. Λούσι Ντόουκινς

Το ντοκιμαντέρ της Λούσι Ντόουκινς επικεντρώνεται στα επιτεύγματα της ανεξάρτητης βρετανικής δισκογραφικές εταιρίας, Sarah Records που λειτούργησε από το 1987 ως το 1995.Ακαταμάχητη, ρομαντική ποπ.

Τσακ Νόρις Εναντίον Κομμουνισμού

(Ην. Βασίλειο/Γερμανία/Ρουμανία) Σκηνοθεσία: Iλίνκα Καλουγκαράνου

Η φωνη της Ιρίνα Νέστορ ήταν η πιο αναγνωρίσιμη της Ρουμανίας μετά από αυτή του Νικολάε Τσαουσέσκου, κι αυτό γιατί ντουμπλάριζε αποκλειστικά ολόκληρο το καστ αμερικάνικων λαθραίων στα χρόνια του ’80. Από το Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ, το Σιλβέστερ Σταλόνε, και φυσικά τον Τσακ Νόρις η Νίστορ έκανε όλες ανεξαιρέτως τις φωνές των δυτικών ταινιών.

Το Τραγούδι του Ελέφαντα

(Καναδάς), σκηνοθεσία: Σαρλ Μπιναμέ

Ένας ψυχίατρος εξαφανίζεται μυστηριωδώς σε μια χιονισμένη Αμερική του '60 και μονάχα ένας διαταραγμένος ασθενής του φαίνεται να γνωρίζει που βρίσκεται, μα δεν μοιάζει διατεθειμένος να αποκαλύψει την αλήθεια στον διευθυντή της κλινικής που τον αναζητεί. Ο Ξαβιέ Ντολάν, το παιδί-θαύμα καναδικού σινεμά μετά την θριαμβευτική πορεία του «Mommy» πρωταγωνιστεί και μία ερμηνεία - αποκάλυψη, η οποία απογειώνει ένα ψυχολογικό δράμα υπόκωφης έντασης και απρόσμενων ελιγμών.

Ταμπ Χάντερ Εμπιστευτικό

(Η.Π.Α.) Σκηνοθεσία: Tζέφρι Σουαρτς

Τη δεκαετία του 50', ο Ταμπ Χάντερ θεωρούταν μέγας καρδιοκατακτητής του Χόλυγουντ. Δεκάδες ταινίες και περιοδικά αποθέωναν το σεξ απίλ του και ορδές θαυμαστριών ούρλιαζαν το όνομά του.. Ωστόσο, πίσω από την εικόνα του pinup boy έκρυβε ένα μυστικό: ήταν γκέι. Κι έζησε όλα τα χρόνια της φήμης του με τον φόβο ότι μια τυχόν αποκάλυψη της πραγματικής του σεξουαλικότητας θα του κατέστρεφε για πάντα την καριέρα.Ιδού πώς ένας άνθρωπος μπορεί να σταθμίσει μια κρυφή σχέση με τον Άντονι Πέρκινς με δημόσιες εμφανίσεις με καλλονές σαν την Νάταλι Γουντ.

Μαύροι Πάνθηρες: Μαχητές της Επανάστασης

(Η.Π.Α.), Σκηνοθεσία: Στάνλεί Νέλσον

Μέσα από ένα αξιοθαύμαστο υλικό αρχείου και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις με τα περισσότερα ιδρυτικά μέλη του κόμματος, το «Black Panthers: Vanguard of the Revolution» κατορθώνει να γίνει η πιο τεκμηριωμένη και αυθεντική κινηματογραφική μαρτυρία που έγινε ποτέ γύρω από την ιστορία της πιο πολυσυζητημένης οργάνωσης στα χρονικά του αφροαμερικανικού αγώνα.

Δημοφιλή