Ένας συνοπτικός οδηγός για τις 21ες Νύχτες Πρεμιέρας

Ένας συνοπτικός οδηγός για τις 21ες Νύχτες Πρεμιέρας
Sleeping Giant

Περισσότερο από την πολυπόθητη δροσιά, τη βροχή, τη συννεφιά, τις ζακέτες και τον ζεστό καφέ, οι Αθηναίοι έχουν συνδέσει τον Σεπτέμβριο με έναν πολιτιστικό θεσμό που, εδώ και 15 χρόνια, ορίζει την αρχή του φθινοπώρου και αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες σταθερές στις ζωές των σινεφίλ της πόλης.

Από τις 24 Σεπτεμβρίου, οι Νύχτες Πρεμιέρας έρχονται για άλλη μια χρονιά στις κινηματογραφικές αίθουσες του κέντρου της Αθήνας, προσκαλώντας το κοινό να απολαύσει μια πληθώρα ταινιών από όλο τον κόσμο, καθώς και ντοκιμαντέρ, ειδικές προβολές, αφιερώματα σε κινηματογραφικά είδη, εποχές και δημιουργούς, τα καθιερωμένα διαγωνιστικά τμήματα και, φυσικά, πρεμιέρες.

Το φετινό Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα περιλαμβάνει 12 ταινίες από κάθε γωνιά της Γης, οι οποίες και θα διεκδικήσουν τη Χρυσή Αθήνα και το Βραβείο του Κοινού. Ανάμεσα στις ταινίες που επιλέχθηκαν είναι το «Κοιμώμενος Γίγαντας», η ιστορία ενηλικίωσης, που προκάλεσε αίσθηση στην Εβδομάδα Κριτικής του φετινού Φεστιβάλ των Καννών, το «Ντεγραντέ» από την Παλαιστίνη αφηγείται την ιστορία 13 διαφορετικών γυναίκών που εγκλωβίζονται σε ένα ινστιτούτο ομορφιάς μετά από την έκρηξη βίας που ξεσπά στο δρόμο, και το «Bridgend», για τη ομώνυμη ουαλική κωμόπολη, όπου από το 2007 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 79 αυτοκτονίες νέων. Τέλος στην συγκλονιστική ταινία «Ο Λαβύρινθος Της Σιωπής», ένας νεαρός δικηγόρος ανακαλύπτει πως οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας ήταν πρώην ναζί και δήμιοι των στρατοπέδων συγκεντρώσεως και αποφασίζει να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη χωρίς καμία βοήθεια.

Το σταθερά αγαπημένο τμήμα Μουσική και Φιλμ, του οποίου οι ταινίες πάντα γεμίζουν ασφυκτικά τις αίθουσες (στο «Stone Roses: Made of Stone» το 2013 καθόμασταν ο ένας πάνω στον άλλο) περιλαμβάνει 15 ταινίες φέτος, 8 εντός Διαγωνιστικού και 7 εκτός, με θεματικές από την electronica μέχρι το hip-hop και την indie rock. Από αυτές ξεχωρίζουν το «Ο Μυστικός Μου Κόσμος: Η Ιστορία της Sarah Records», για την ιστορία της δεύτερης σημαντικότερης ανεξάρτητης δισκογραφικής που υπήρξε ποτέ, το «Ο Φίλος μου ο Larry Gus», όπου ο σκηνοθέτης Βασίλης Κατσούπης καταγράφει την άνοδο του συναρπαστικού μουσικού Παναγιώτη Μελίδη (Larry Gus) στη διεθνή καριέρα, όπως την έζησε μαζί του, ακολουθώντας τον επί 4 χρόνια σε Αθήνα, Νέα Υόρκη, Βέροια και Μιλάνο, αλλά και το «Fresh Dressed», όπου μόδα και μουσική συναντώνται σε ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ που ακολουθεί τη hip-hop από τα γκέτο των μεγαλουπόλεων στις πιο ακριβοθώρητες πασαρέλες.

Το, πιο χαμηλών τόνων, τμήμα των Ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει φέτος 13 προβολές εξαιρετικής ποικιλίας, όλες τους όμως με έντονο το πολιτικό στοιχείο. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στο «Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στο Εργαστήρι του Φάουστ», που παρουσιάζει τον μοναδικό τρόπο δουλειάς ενός από τους πιο ιδιαίτερους και πρωτοπόρους θεατρικούς δημιουργούς της χώρας αυτή τη στιγμή, το «Τσακ Νόρις Εναντίον Κομμουνισμού», την ιστορία δηλαδή της Ιρίνα Νίστορ που ντουμπλάριζε μόνη της ολόκληρο το καστ αμερικάνικων ταινιών δράσης σε μυστικές προβολές λαθραίων κασετών VHS τη δεκαετία του '80 στη Ρουμανία, είτε το ή το φανταστικό «Εχθροί Μέχρι Τέλους», για τα 10 πιο θρυλικά ντιμπέιτ που άλλαξαν για πάντα την ιστορία της τηλεόρασης. Ή απλά να πάτε σε όλα, ποιος δεν αγαπά μια ωραία ειπωμένη αληθινή ιστορία, άλλωστε;

Για τους λάτρεις του cult, των «μικρών ωρών της νύχτας» και των πιο εξεζητημένων γούστων, το τμήμα Μετά Τα Μεσάνυχτα φιλοξενεί φέτος τρεις ιδιαίτερες ταινίες με κορυφαία, ίσως, το «Πράσινο Δωμάτιο», όπου τα μέλη μιας πανκ μπάντας γίνονται μάρτυρες μιας φρικαλέας δολοφονίας σ' ένα κλαμπ όπου συχνάζουν νεοναζί, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στα παρασκήνια από τον σαδιστή ιδιοκτήτη και τους αδίστακτους μπράβους του.

Πέρα από τις Ειδικές Προβολές και τις Μικρές Ιστορίες που θα παρακολουθήσουμε φέτος, οι Νύχτες Πρεμιέρας έχουν ετοιμάσει μια σειρά από Αφιερώματα σε μερικούς σπουδαίους δημιουργούς του κινηματογράφου από όλο τον κόσμο. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν έργα των Νίκολας Ρεγκ, Σον Μπέικερ, Εΐταν Φοξ και Σίρλει Κλαρκ αλλά και να γνωρίσουν από κοντά κάποιους εξ αυτών, ενώ στο Αφιέρωμα στο «Παρασκήνιο» των Λάκη Παπαστάθη και Τάκη Χατζόπουλου, μια από τις πιο θρυλικές εκπομπές που μεταδόθηκαν ποτέ από την Κρατική Τηλεόραση (από το 1976 ως το 2013 όταν η ΕΡΤ έκλεισε), θα προβληθούν τα πορτρέτα 19 προσωπικοτήτων που σφράγισαν με τη δράση τους την πνευματική ζωή στη χώρα μας.

Το Διαγωνιστικό Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους θα παρουσιάσει 9 ταινίες ενώ θα υπάρξει, όπως πάντα, και η καθιερωμένη Ταινία Έκπληξη του Φεστιβάλ η οποία, σύμφωνα με την περιγραφή που έχουμε στα χέρια μας, είναι low-budget, ανήκει σε ένα δημιουργό που έχει αφήσει ήδη ισχυρό ίχνος στην πρωτοποριακή και καλτ ελληνική κινηματογραφική σκηνή και θα παρουσιαστεί ως «work in progress» καθώς δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Πάει πουθενά το μυαλό σας;

Σύντομα θα σας παρουσιάσουμε και την αναλυτική λίστα με όλες τις ταινίες που θα κάνουν πρεμιέρα στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας -δεν είναι μία, δεν είναι δύο, είναι είκοσι πέντε (25).

INFO

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ & ΚΑΡΤΩΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Η προπώληση των καρτών διαρκείας του φεστιβάλ και των μεμονωμένων εισιτηρίων συνεχίζεται στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24, 1ος όροφος), κάθε μέρα 11.00 – 18.00.

Η είσοδος στις προβολές θα γίνεται αυστηρά με την επίδειξη της κάρτας, απόδειξη αγοράς της και του μηδενικού εισιτηρίου (απόδειξη αγοράς).

Περισσότερες πληροφορίες www.cinemag.gr & www.aiff.gr

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Εισιτήρια:

Πρωινές προβολές: 4€

Απογευματινές προβολές, πριν τις 19:55: 5€

Βραδινές προβολές, από τις 20.00: 6 €

Κάρτες Διαρκείας:

Κάρτα 5 προβολών: 20€ – ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ!

Κάρτα 10 προβολών: 35€

Κάρτα 20 προβολών: 60€

Οι κάτοχοι καρτών 20 προβολών έχουν τη δυνατότητα κράτησης μίας ατομικής πρόσκλησης για την Τελετή Έναρξης.

Δημοφιλή