Με σφαίρες θα απαντούν σε όσους πετούν πέτρες οι Ισραηλινοί στρατιώτες

Με σφαίρες θα απαντούν σε όσους πετούν πέτρες οι Ισραηλινοί στρατιώτες
A Palestinian protester hurls rocks towards Israeli security forces during clashes following a demonstration against the expropriation of Palestinian land by Israel on August 28, 2015 in the village of Kafr Qaddum, near Nablus in the occupied West Bank. AFP PHOTO / JAAFAR ASHTIYEH (Photo credit should read JAAFAR ASHTIYEH/AFP/Getty Images)
A Palestinian protester hurls rocks towards Israeli security forces during clashes following a demonstration against the expropriation of Palestinian land by Israel on August 28, 2015 in the village of Kafr Qaddum, near Nablus in the occupied West Bank. AFP PHOTO / JAAFAR ASHTIYEH (Photo credit should read JAAFAR ASHTIYEH/AFP/Getty Images)
JAAFAR ASHTIYEH via Getty Images

Το συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησης του Ισραήλ αποφάσισε σήμερα να διευρύνει την εξουσιοδότηση για τη χρήση πραγματικών πυρών από τις δυνάμεις ασφαλείας εναντίον όσων πετούν πέτρες, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η ισραηλινή κυβέρνηση «αποφάσισε να δώσει άδεια στις δυνάμεις επιβολής της τάξης να πυροβολούν με αληθινές σφαίρες εναντίον όσων πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ όταν απειλείται η ζωή ενός τρίτου προσώπου και όχι πλέον μόνον όταν απειλείται η ζωή ενός αστυνομικού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε σε στενή σύνθεση για να εγκρίνει την επιβολή αυστηρότερων μέτρων καταστολής εναντίον όσων περούν πέτρες και αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες, περιλαμβανομένων 13 —οι εννιά είναι ανήλικοι— που συνελήφθησαν τη νύχτα, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Αποφασίσαμε να επιβάλλουμε πιο αυστηρές ποινές σε βάρος των ενηλίκων που πετούν πέτρες, με [την επιβολή] ποινής φυλάκισης τεσσάρων ετών κατ' ελάχιστον, καθώς και την έγκριση [της επιβολής] μεγαλύτερων προστίμων στους ανηλίκους και στους γονείς τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Οι ποινές αυτές θα ισχύουν «για όλους τους Ισραηλινούς πολίτες και τους κατοίκους του Ισραήλ», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, που προφανώς αναφέρεται στους Παλαιστίνιους οι οποίοι ζουν στην ανατολική Ιερουσαλήμ και δεν έχουν την ισραηλινή υπηκοότητα.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου «κήρυξε τον πόλεμο» την περασμένη εβδομάδα εναντίον όσων πετούν πέτρες μετά τα πολυήμερα βίαια επεισόδια στην Ιερουσαλήμ.

Στο μεταξύ ένας νεαρός Παλαιστίνιος ο οποίος είχε τραυματιστεί από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών την Παρασκευή υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του σε νοσοκομείο της Νάμπλους, στη Δυτική Όχθη, όπως ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο μέλη της οικογένειάς του.

Ο Άχμαντ Χατάμπτεχ, 25 ετών, είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Μπέιτ Φουρίκ, ανατολικά της Νάμπλους, στα οποία τραυματίστηκαν 51 Παλαιστίνιοι, οι επτά από πραγματικά πυρά.

Επίσης συγκρούσεις ξέσπασαν την Τετάρτημεταξύ νεαρών Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης, μετά την κηδεία μιας φοιτήτριας η οποία άφησε την τελευταία της πνοή την Τρίτη έπειτα από πυροβολισμό που δέχτηκε σε ένα σημείο ελέγχου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Περίπου 50 νέοι εκτόξευαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών που απάντησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης στην Παλιά Πόλη της Χεβρώνας όπου ζουν 500 Εβραίοι έποικοι και περίπου 160.000 Παλαιστίνιοι.

Η 18χρονη Παλαιστίνια έπεσε νεκρή από τα πυρά του ισραηλινού στρατού κοντά σε σημείο ελέγχου στη Χεβρώνα.

Το κορίτσι δέχθηκε περίπου 10 σφαίρες και αιμορραγούσε για 30 λεπτά στον δρόμο πριν αφήσει την τελευταία της πνοή. Οι στρατιώτες υποστήριξαν ότι αρνήθηκε να τους δείξει το πρόσωπό της και προσπάθησε να επιτεθεί με μαχαίρι σε έναν από αυτούς.

Σε μια φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Facebook ένας στρατιώτης εμφανίζεται να σημαδεύει με το όπλο του μια γυναίκα, που λέγεται ότι είναι η Χασλαμούν και να στέκεται σε μικρή απόσταση μακριά. Η κοπέλα ήταν καλυμμένη ολόκληρη με ένα μαύρο μανδύα.

Ο πατέρας της ο Σαλαχεντίν, κατήγγειλε ότι το παιδί του εκτελέστηκε «εν ψυχρώ».

«Ηταν μια νέα αθώα κοπέλα που δεν αποτελούσε κίνδυνο για κανέναν και, ακόμη περισσότερο, για τους πάνοπλους στρατιώτες είπε.

Η διαμάχη Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχει κλιμακωθεί ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες καθώς τα αραβικά κράτη και οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν τις ισραηλινές δυνάμεις για παραβιάσεις στο Τέμενος Αλ-Ακσά στην Ιερουσαλήμ, έναν από τους πιο ιερούς τόπους για το Ισλάμ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters)

Δημοφιλή