ΔΙΕΘΝΕΣ
24/09/2015 11:40 EEST | Updated 24/09/2015 11:40 EEST

Κύπρος: Υπόδικος σε υπόθεση διαφθοράς ο βοηθός γενικού εισαγγελέα Ρίκκος Ερωτόκριτος

Sooc

Την ομόφωνη απόφαση για παύση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου από τα καθήκοντά του ως βοηθού γενικού εισαγγελέα, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς, ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρων Νικολάτος. Την αίτηση για παύση του κ. Ερωτοκρίτου είχε καταθέσει ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

Διαβάζοντας την απόφαση των 13 μελών του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, παρουσία του κ. Ερωτοκρίτου, ο κ. Νικολάτος ανέφερε ότι το Συμβούλιο κρίνει ότι η ανάρμοστη συμπεριφορά του κ. Ερωτοκρίτου είναι τόσο σοβαρή που να δικαιολογεί την απόλυσή του από τη θέση του βοηθού γενικού εισαγγελέα. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της Νομικής Υπηρεσίας που τόσο υψηλόβαθμο στέλεχος του κράτους παύεται για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Οι δηλώσεις του κ. Ερωτοκρίτου τις οποίες το Συμβούλιο θεώρησε ανάρμοστες για τη θέση του, είχαν γίνει τον περασμένο Απρίλιο, όταν υποστήριξε δημοσίως ότι ο γενικός εισαγγελέας είχε δωροδοκηθεί σε αντάλλαγμα για εξυπηρέτηση που είχε προσφέρει χρησιμοποιώντας τη θέση του, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες. Σημειωτέον ότι κατά την ακρόαση του αιτήματος του γενικού εισαγγελέα, ο κ. Ερωτοκρίτου είχε αποσύρει τις κατηγορίες και είχε απολογηθεί.

Οι ισχυρισμοί του είχαν διατυπωθεί ως αντίδραση σε δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα ότι ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής Παναγιώτης Καλλής είχε διαπιστώσει πως ο κ. Ερωτοκρίτου είχε δωροδοκηθεί από δικηγορικό γραφείο σε αντάλλαγμα για εξυπηρέτησή του.

Ειδικότερα, ο ποινικός ανακριτής στο πόρισμά του ανέφερε ότι ο κ. Ερωτοκρίτου, ενεργώντας καθ' υπόδειξη του δικηγορικού γραφείου Ανδρέα Νεοκλέους στη Λεμεσό, είχε δώσει οδηγίες για ποινική δίωξη δύο Ρώσων αδελφών που βρίσκονταν σε δικαστική διαμάχη με την ανήλικη ετεροθαλή αδελφή τους για την κληρονομιά του πατέρα τους, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ. Το δικηγορικό γραφείο εκπροσωπούσε την εταιρεία του πατέρα με την επωνυμία «Προβιτένσια» και την ανήλικη.

Σε αντάλλαγμα, το δικηγορικό γραφείο, που ενεργούσε ως νομικός σύμβουλος της τέως Λαϊκής Τράπεζας, φέρεται να επέτρεψε στον κ. Ερωτοκρίτου, απέχοντας από εμφάνιση στο δικαστήριο, να κερδίσει πρωτοδίκως αγωγή εξόφλησης (συμψηφισμού) χρέους του προς την τράπεζα ύψους 450.000 ευρώ με περίπου ίσο ποσό που είχε «κουρευτεί» από τις καταθέσεις του, το 2013.

Η πρωτόδικη απόφαση ανατράπηκε με έφεση της διαχειρίστριας της τέως Λαϊκής στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Για την προαναφερθείσα υπόθεση χθες μόλις άρχισε η δίκη του κ. Ερωτοκρίτου στο Κακουργιοδικείο, με συγκατηγορούμενους το δικηγορικό γραφείο και δύο δικηγόρους. Ο κ. Ερωτοκρίτου κατηγορείται για διαφθορά και δωροληψία και το δικηγορικό γραφείο και οι δικηγόροι για διαφθορά και δωροδοκία δημοσίου λειτουργού.

Μετά την έκδοση της απόφασης ο κ. Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι θα την εφεσιβάλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Άκουσα προσεκτικά τι λέχθηκε στη δικαστηριακή αίθουσα, θα ζητήσω να λάβω το κείμενο της απόφασης και αφού τη μελετήσω θα δώσω οδηγίες στους νομικούς μου συμβούλους να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ,» είπε ο κ. Ερωτοκρίτου.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post