Τσίπρας στο υπουργικό: Άμεση υλοποίηση των συμφωνηθέντων, χωρίς χρονοτριβή

Τσίπρας στο υπουργικό: Άμεση υλοποίηση των συμφωνηθέντων, δεν έχετε χρόνο
eurokinissi

Το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση έδωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής και ζήτησε από τους υπουργούς να δουλέψουν διότι όπως είπε χρόνος δεν υπάρχει.

Θέλω να σας συγχαρώ και να σας ευχηθώ καλή δύναμη», άνοιξε την πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας.

«Οφείλουμε να τιμήσουμε τη στήριξη και εμπιστοσύνη που μας έδωσε ο λαός μέσα σε επτά μήνες, πράγμα που μας γεμίζει με ευθύνες να ανταποκριθούμε και να φανούμε άξιοι της επιλογής να κυβερνήσουμε, να φέρουμε τις αναγκαίες τις αλλαγές, τομές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος για να ανασάνει» είπε και ζήτησε σκληρή δουλειά από όλους, με συλλογικότητα χωρίς ιδιοτέλεια.

«Ευθύνη μας είναι να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού ώστε σε 4 χρόνια να έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα που θα έχει φύγει από την επιτροπεία των δανειστών με πρόσημο προστασίας των πιο αδύναμων» τόνισε πρωθυπουργός.

Το οικονομικό παραγωγικό μοντέλο

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε το οικονομικό παραγωγικό μοντέλο που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση τονίζοντας ότι θα στηρίζεται στο σεβασμό και προστασίας της εργασίας και στην αναδιανομή των βαρών. Είπε επίσης ότι θα δοθεί έμφαση στην καινοτομία, στην αξιοποίηση των υψηλών προσόντων των Ελλήνων.

«Για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτόν τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό» είπε ο πρωθυπουργός απαιτείται, αποκατάσταση ομαλότητας ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Τόνισε δε ότι υπάρχει η υποχρέωση της γρήγορης υλοποίησης των συμφωνηθέντων χωρίς χρονοτριβή. Στο πλαίσιο αυτό άμεση προτεραιότητα είναι η ταχύτατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να ξεκινήσει η κρίσιμη συζήτηση για την απομείωση του δημόσιου χρέους και για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Είναι σημαντικό να μη χάσουμε ούτε σπιθαμή από το κερδισμένο έδαφος της διαπραγμάτευσης και να μην επιτρέψουμε αδιέξοδες πολιτικές ακραίου νεοφιλελευθερισμού», είπε ο πρωθυπουργός όπου κύριος στόχος είναι το συντομότερο η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, στη λειτουργία του νέου Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας που πρέπει να διασφαλίζει την αξιοποίηση όχι την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων, στη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και των Δικτύων όπου πρέπει άμεσα να παρουσιάσουμε άμεσα εναλλακτικό σχέδιο στους δανειστές.

Τα νομοσχέδια προς άμεση ψήφιση

Ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενεργοποίησης ισοδύναμων μέτρων για την αποτροπή της εφαρμογής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

Άμεσα θα προωθηθούν για ψήφιση νομοσχέδια που άφησε ώριμα η κυβέρνηση πριν από τις εκλογές, ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι μετά το άνοιγμα της Βουλής άμεσα θα ψηφιστούν το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, τη λαθρεμπορία των καπνικών, το νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα παιδείας, το νομοσχέδιο για τη συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών και το νομοσχέδιο για την έρευνα και την καινοτομία.

«Στην υγεία πρέπει να προχωρήσουμε οργανωμένα και γρήγορα ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια αναβάθμισης του εθνικού συστήματος υγείας και πρέπει να βάλουμε ως μεγάλο στόχο τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος πρόνοιας και πρωτοβάθμιας φροντίδας που μπορεί να αποτελέσει μεταρρύθμιση ιστορικής σημασίας, μια μεταρρύθμιση εμβληματική για την ελληνική κοινωνία» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης.

«Αντιστοίχως εμβληματική πρέπει να είναι και η παρέμβαση μας στα ζητήματα της παιδείας και της έρευνας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ενώ χαρακτήρισε πρώτιστη ανάγκη «να αναβαθμίσουμε την ερευνητική κουλτούρα αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό μας και να αφήσουμε το στίγμα με μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που θα αντιμετωπίζει παθογένειας και δυσλειτουργίες».

Οι τρεις κύκλοι συντονισμού

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τρεις κύκλους δημιουργικής επαφής, για τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

«Θα συστήσουμε τρεις βασικούς κύκλους κυβερνητικού σχεδιασμού και συντονισμού. Κύκλους διυπουργικής επαφής ώστε να επιλύονται άμεσα τα όποια προβλήματα και ταυτόχρονα να εκπονείται ένας συμπαγής κυβερνητικός σχεδιασμός νομοθετικών αλλά και άλλων παρεμβάσεων», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε:

- Ο πρώτος κύκλος αφορά το ΚΥΣΟΙΠ, Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, στο οποίο θα συμμετέχουν τα οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία. Ρόλος του θα είναι ο σχεδιασμός και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για τον μεγάλο παραγωγικό σχεδιασμό της ελληνικής κοινωνίας.

- Ο δεύτερος κύκλος θα είναι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, στο οποίο θα συμμετέχουν τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Παιδείας και θα έχει στόχο τον συντονισμό των πολιτικών για τη στήριξη της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.

- Ο τρίτος κύκλος του κυβερνητικού συντονισμού θα είναι το ΚΥΣΕΑ, το οποίο δεν θα συνεδριάζει μόνο για να παίρνει αποφάσεις, αλλά για να χαράζει πολιτική και στρατηγική.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, το επιτελικό όργανο που θα έχει την ευθύνη για την καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης θα είναι ένα ολιγομελές κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο θα ελέγχει και θα αξιολογεί, διαρκώς, τις δομές συντονισμού, ώστε να επιλύονται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πιθανές δυσλειτουργίες. «Και εγώ ο ίδιος θα έχω περισσότερο χρόνο να ασχοληθώ με την αξιολόγηση και τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου και κάθε υπουργείο ξεχωριστά» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης στους υπουργούς πως χρόνος δεν υπάρχει. Η παρακολούθηση και το έργο όλων θα είναι καθημερινή, ενώ σε έξι μήνες από τώρα ο κάθε υπουργός θα κριθεί με βάση το έργο του.

Επίσης ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να σταματήσουν τις τηλεοπτικές εμφανίσεις.

«Δεν είναι δουλειά των υπουργών οι τηλεοπτικές εμφανίσεις», σημείωσε.

Δείτε το βίντεο:

Δημοφιλή