ΔΙΕΘΝΕΣ
26/09/2015 05:59 EEST | Updated 26/09/2015 05:59 EEST

Συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας για την παροχή φυσικού αερίου στο Κίεβο

ASSOCIATED PRESS
Russia's Energy Minister Alexander Novak, center, speaks with the media as he arrives in front of EU headquarters in Brussels on Friday, Sept. 25, 2015. Russia and Ukraine resumed talks on Friday in Brussels, aimed at trying to clinch a deal guaranteeing that Ukraine will receive shipments of Russian natural gas this winter. (AP Photo/Thierry Monasse)

Η Ρωσία και η Ουκρανία κατέληξαν σε συμφωνία για την παράδοση φυσικού αερίου στο Κίεβο, η οποία είχε ανασταλεί από την 1η Ιουλίου, για τον χειμώνα 2015-16 σε συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς.

Ο Σέφκοβιτς και οι υπουργοί Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ και της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ντεμτσίτσιν υπέγραψαν ενώπιον δημοσιογράφων τη σχετική συμφωνία έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις.

«Μόλις υπογράψαμε μια τριμερή συμφωνία για τον επερχόμενο χειμώνα», δηλαδή ως τον Μάρτιο του 2016, εξήγησε ο Σέφκοβιτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Διευθετήθηκαν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες», πρόσθεσε. Όμως οι τρεις άνδρες διευκρίνισαν ότι η συμφωνία πρέπει να περάσει από όλες τις επίσημες διαδικασίες προτού υιοθετηθεί οριστικά.

Όπως δήλωσε ο Νόβακ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει τις αγορές φυσικού αερίου της Ουκρανίας από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή μετά το πέρας των συνομιλιών, οι Βρυξέλλες θα προσφέρουν τουλάχιστον περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ ως το τέλος του 2015 προκειμένου να βοηθήσουν την Ουκρανία να αγοράσει το φυσικό αέριο που χρειάζεται.

Ουκρανία και Ρωσία βρίσκονται σε διαμάχη για την τιμή του φυσικού αερίου από τις αρχές του 2014. Έπειτα από μια πρώτη διακοπή των παραδόσεων το 2014 που διήρκησε αρκετούς μήνες και μια προσωρινή συμφωνία για την παροχή αερίου στο Κίεβο κατά τους χειμερινούς μήνες, τον Ιούλιο είχαν ανασταλεί και πάλι οι παραδόσεις.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)