Όλα τα προαπαιτούμενα τα οποία πρέπει να ψηφίσει και να υλοποιήσει η κυβέρνηση τον Οκτώβριο

Όλα τα προαπαιτούμενα τα οποία πρέπει να ψηφίσει και να υλοποιήσει η κυβέρνηση τον Οκτώβριο
Sooc

Οκτώβρης γαρ εγγύς και τρέχουν στην ελληνική κυβέρνηση να ετοιμάσουν τη λίστα με τις προαπαιτούμενες δράσεις οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν ώστε να ξεκλειδώσει η υποδόση των 3 δισ. ευρώ. Έχει καταστεί άλλωστε σαφές ότι για να επισπευσθεί η διαδικασία αξιολόγησης και έτσι να εκταμιευθούν τα χρήματα θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων. Ο χρόνος λοιπόν μετρά πλέον αντίστροφα για το νέο οικονομικό επιτελείο με τους δανειστές τελικά να αποφασίζουν ότι τα πρώτα 2 δισ. ευρώ από τα τρία συνολικά της υποδόσης θα εκταμιευθούν με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου

Ειδικότερα, η πρώτη δόση από την υποδόση των 3 δισ. που φτάνει τα 2 δισ. κρίνεται από την έναρξη των αυτόματων ηλεκτρονικών κατασχέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς, τις αλλαγές του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, τις αλλαγές στο ποινολόγιο εφορίας, την κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό ντίζελ, αλλά και την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ. Επιπλέον, η δόση των 2 δισ. συνδέεται επίσης με τον προσδιορισμό διαδικασιών και θεσμικού πλαισίου για τη βαθμιαία εθνική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το σχέδιο εκκαθάρισης καθυστερούμενων οφειλών και αιτήσεων επιστροφής φόρου και συνταξιοδότησης, την κατάρτιση σχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις, τις ρυθμίσεις για το ΤΧΣ, τη νομοθετική έγκριση του προγράμματος του ΟΑΣΑ, την ολοκλήρωση του αναθεωρημένου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τις δράσεις για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τις αλλαγές στις 100 δόσεις με την αύξηση από στο 8% του επιτοκίου για όσους έχουν χρέη άνω των 5.000 ευρώ, την πλήρης μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ στην Γενική Γραμματεία Εσόδων, την επαναφορά του τέλους των 5 ευρώ για τις επισκέψεις στα νοσοκομεία (ή πρόταση για ισοδύναμα) και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ή ισοδύναμη πρόταση).

Σύμφωνα όμως με τους πρώτους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά την κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στο Αιγαίο τα νησιά των Κυκλάδων Πάρος, Μύκονος, Σαντορίνη, Νάξος, Σύρος, Τήνος, Μύλος θα είναι η πρώτη ομάδα νησιών η οποία θα πρέπει να καταργήσει τον μειωμένο κατά 30% ΦΠΑ από την 1η Οκτωβρίου. Βάσει μνημονίου τον Ιούνιο 2016 θα ακολουθήσει δεύτερη ομάδα νησιών ενώ την 1η Ιανουαρίου 2017 η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα συνεχισθεί με την τρίτη και τελευταία ομάδα.

Το ένα δισ. το οποίο θα εκκρεμεί από την υποδόση των 3 δισ. θα εκταμιευθεί όταν τα προαπαιτούμενα της λίστας με τις νέες δράσεις εφαρμοστούν, περί τα τέλη Οκτωβρίου ή και αρχές Νοεμβρίου. Αυτά αφορούν την ευθυγράμμιση του ΤΧΣ με την οδηγία BRRD, τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια ακόμη και ρυθμίσεις-αλλαγές στη διοίκηση των τραπεζών. Επίσης πρέπει να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις για τη σταδιακή αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017 για τους αγρότες. Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο καλείται να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου η οποία όμως θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2016 και τη σύσταση ανεξάρτητης ομάδας εργασίας για τις Ιδιωτικοποιήσεις και έκδοση προεδρικού διατάγματος για τους λιμένες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, έχει ήδη επισημάνει ότι έχει υλοποιηθεί το 61% των υποχρεώσεων της συμφωνίας, με τους δανειστές να επιβεβαιώνουν ότι δεν χάθηκε πολύτιμος κατά την προεκλογική περίοδο. Ωστόσο, όλα κρίνονται στις 5 Οκτωβρίου όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ταξιδεύει για τις Βρυξέλλες όπου θα τον υποδεχτούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σε ένα ακόμη Eurogroup. Για να τους πείσει θα πρέπει να παρουσιάσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και την πορεία για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οποιαδήποτε αλλαγή ζητηθεί από την Αθήνα είτε σε στόχους είτε σε απαιτήσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από αντιστοίχως από ισοδύναμα, τα οποία θα πρέπει να γίνουν και αποδεκτά από τους δανειστές.

Το crash test ωστόσο με τους δανειστές αφορά στους δύο μεγάλους πυλώνες της λίστας οι οποίοι δεν είναι άλλοι από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα κόκκινα δάνεια και τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Αυτοί λοιπόν κρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης αλλά και κρίνουν εάν θα δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη της διαπραγμάτευσης της ρύθμισης για το ελληνικό χρέος. Και τα δύο αυτά θέματα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το Νοέμβριο, το αργότερο.

Δημοφιλή