Ισορροπώντας σε έργα τέχνης ή πώς τα προσθετικά μέλη απέκτησαν τη φινέτσα που τους αξίζει

Ισορροπώντας σε έργα τέχνης ή πώς τα προσθετικά μέλη απέκτησαν τη φινέτσα που τους αξίζει
Alleles

Το 1999 ο Alexander McQueen δημιούργησε αποκλειστικά για την Aimme Mullins ένα ζευγάρι ξύλινα, περίτεχνα πόδια, πραγματικά έργα τέχνης, για να περπατήσει με αυτά στην επίδειξη της Spring/Summer κολεξιόν του εκείνης της περιόδου. Αυτή ήταν και η μοναδική φορά που τα προσθετικά μέλη ξέφυγαν από το «νεκρικό» μπεζ χρώμα και τον άκαμπτο, χοντροκομμένο σχεδιασμό τους και απέκτησαν στυλ, ομορφιά και φινέτσα. Μέχρι σήμερα.

Το Alleles Design Studio, το οποίο ιδρύθηκε μόλις πριν δύο χρόνια, το 2013, από την McCauley Wanner και τον Ryan Palibroda, έχει ως στόχο να αποδείξει πως τα προσθετικά μέλη έχουν θέση στο χώρο της μόδας. Οι δύο σχεδιαστές γνωρίστηκαν στο University of Calgary του Καναδά, όπου η Wanner σπούδαζε βιομηχανικό σχέδιο και ο Palibroda αρχιτεκτονική. Το Alleles ξεκίνησε αρχικά ως πτυχιακή εργασία της Wanner, παραλίγο όμως να μην πραγματοποιηθεί ποτέ καθώς οι καθηγητές της ήταν αρνητικοί απέναντι στην πρωτότυπη ιδέα της.

«Η σχολή και οι σύμβουλοι της έλεγαν “Πώς μπορείς να συνδυάσεις κάποιον με προσθετικό μέλος με κάτι τόσο επιπόλαιο όπως η μόδα;”», είπε ο Palibroda σε συνέντευξη που έδωσαν με τη Wanner στο Fashionista.com πριν από ένα χρόνο. Η Wanner όμως, η οποία είχε μελετήσει το κομμάτι του ιατρικού σχεδιασμού και είχε βρει «πραγματικά θλιβερό» το γεγονός πως τόσοι σημαντικοί τομείς ιατρικών συσκευών αποτελούσαν θέμα-ταμπού, δεν το έβαλε κάτω. «Έψαξα για βοηθήματα ακοής, μπαστούνια, αναπηρικά καροτσάκια και άλλα τέτοια πράγματα. Ήταν αυτός ο κλάδος, της προσθετικής βιομηχανίας, που με έκανε να θέλω να συνεχίζω να ασχολούμαι με αυτό το θέμα, γιατί (συνειδητοποίησα πως) δεν υπάρχουν επιλογές και τα πάντα είναι πολύ, πολύ ακριβά», λέει η Wanner. «Παρότι η λειτουργικότητα (των προσθετικών μελών) είναι καλύτερη από ποτέ, έχει λιγότερη σχέση με το ανθρώπινο σώμα. Κι ενώ μερικοί άνθρωποι δεν έχουν πρόβλημα με τη βιονική ή ρομποτική φύση του προσθετικού μέλους, άλλοι θέλουν να επανακτήσουν τη σιλουέτα του σώματός τους», προσθέτει.

Κάπως έτσι, έπειτα από αρκετή συζήτηση και έρευνα αγοράς (η οποία απέδειξε πως το κοινό που ενδιαφέρεται για την ιδέα τους είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο νόμιζαν), ίδρυσαν το Alleles Design Studio, το οποίο δημιουργεί υπέροχα, εντυπωσιακά καλύμματα για προσθετικά μέλη. Μια ομάδα από fashion junkies, όπως λένε οι ίδιοι, που είναι παθιασμένοι με το design και που προσπαθούν να δώσουν λύση σε ένα στυλιστικό πρόβλημα, όχι σε ένα πρόβλημα που έχει να κάνει με τα μέλη του σώματος. «Πιστεύουμε πραγματικά πως η αγορά ενός προσθετικού καλύμματος πρέπει να είναι διασκεδαστική, μοντέρνα και σε προσιτές τιμές. Για αυτό και σας υποσχόμαστε να δημιουργούμε πάντα χειροποίητα καλύμματα για εσάς, με εμπνευσμένο στυλ και όμορφη σιλουέτα», αναφέρει σε ένα κομμάτι το εισαγωγικό κείμενο στο site τους.

Μέχρι στιγμής υπάρχει άλλη μια εταιρεία που προσφέρει παρόμοιες υπηρεσίες με αυτές του Alleles, τα δικά της προϊόντα όμως γίνονται κυρίως κατά παραγγελία. «Κάποιος έχει μια ιδέα, λιβελούλες ή φλόγες ή κάτι άλλο, και δουλεύουν μαζί του για να το φτιάξουν» λέει η Wanner, στην ίδια συνέντευξη στο Fashionista. «Αυτός όμως είναι και εν μέρει ο λόγος που τα προϊόντα τους κοστίζουν από $4.000 μέχρι $6.000, επειδή το να δημιουργείς κάτι κατά παραγγελία απαιτεί πολύ από το χρόνο και την αφοσίωσή σου».

Το Alleles όμως θέλει να είναι προσιτό για όλους. Τα σχέδια της ομάδας βασίζονται σε ενδοσκελετικά προσθετικά που δεν παρέχουν μόνο στυλ αλλά ορίζουν και το σχήμα του άκρου χωρίς να υπάρχει ανάγκη για ιατρικά εξαρτήματα. Τα πιο πολλά κομμάτια κοστίζουν από $300 έως $400 (€267- €357) και ο κάθε πελάτης μπορεί να στείλει τα μέτρα του για να εξασφαλίσει το σωστό νούμερο καλύμματος που θα ταιριάζει στο ήδη υπάρχον προσθετικό του μέλος.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ενθουσιώδης, οι δυο τους όμως δεν σταματούν να υπενθυμίζουν πως είναι καλλιτέχνες και όχι ειδική στην προσθετική. Η βασική τους ιδέα πίσω από τη δουλειά που κάνουν στο Alleles είναι πως πρόκειται περισσότερο για μια ψυχολογική βοήθεια παρά για μια φυσική. Θέλουν μέσα από την τέχνη τους να βοηθήσουν τους ανθρώπους που φορούν προσθετικά μέλη ώστε να μην νιώθουν άβολα στο δρόμο κάθε φορά που τα μάτια των περαστικών καρφώνονται πάνω στα πόδια ή τα χέρια τους. «Ο στόχος μας είναι να πάρουμε (την αγορά προσθετικών μελών) μακριά από τον ιατρικό κόσμο» τονίζει η Warren. «Αυτός είναι ο στόχος μας, να το κάνουμε τόσο ανόητα απλό που θα είναι εύκολο για τους ανθρώπους να είναι σε θέση να τα πάρουν και να τα χρησιμοποιήσουν».