Ο άγνωστος «παππούς» των stealth: Η Boeing αποκάλυψε το «αόρατο» μαχητικό που ανέπτυσσε τη δεκαετία του 1960

Ο άγνωστος «παππούς» των stealth: Η Boeing αποκάλυψε το «αόρατο» μαχητικό που ανέπτυσσε τη δεκαετία του 1960
F-117 Nighthawk- το πρώτο επιχειρησιακό stealth μαχητικό
F-117 Nighthawk- το πρώτο επιχειρησιακό stealth μαχητικό
Ethan Miller via Getty Images

Η τεχνολογία stealth δεν αποτελεί μυστικό εδώ και δεκαετίες: Ξεκινώντας με το διάσημο F-117 Nighthawk, το πρώτο επιχειρησιακό stealth αεροσκάφος, και συνεχίζοντας με υπερσύγχρονα βομβαρδιστικά και καταδιωκτικά όπως το B-2 και το F-22, τα «περίεργα» σχήματα των stealth αεροσκαφών αποτελούν πλέον κάτι συνηθισμένο για όσους ασχολούνται με θέμα στρατιωτικής τεχνολογίας.

Για δεκαετίες, ήταν γνωστό ότι η Boeing είχε ασχοληθεί με ένα πρόγραμμα stealth μαχητικού κατά το 1960- ωστόσο, λόγω του απόρρητου χαρακτήρα του προγράμματος, ελάχιστα ήταν γνωστά γύρω από αυτό. Αυτό άλλαξε πρόσφατα, όταν η εταιρεία δημοσιοποίησε φωτογραφίες και πληροφορίες για το «Quiet Bird», γνωστού ως «Model 853», τα περισσότερα στοιχεία για το οποίο θεωρείται ότι καταστράφηκαν κατά το 1970.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα ψήγματα πληροφοριών για το μαχητικό, το οποίο φαίνεται ότι ήταν πραγματικά μπροστά από την εποχή του όσον αφορά στα stealth χαρακτηριστικά του, με χρήση συγκεκριμένων υλικών και γωνιών/ σχημάτων έτσι ώστε να μειώνεται δραστικά το ίχνος του στο ραντάρ.

Το μοντέλο του Quiet Bird φέρεται να δοκιμάστηκε το 1962-1963, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιηθεί κανονική δοκιμαστική πτήση. Τα αποτελέσματα των δοκιμών που έγιναν, ωστόσο έδειξαν κάτι πολύ σημαντικό για εκείνη την εποχή: ότι ήταν δυνατόν να μειωθεί δραστικά το ίχνος ραντάρ ενός τακτικού αεροσκάφους.

Δημοφιλή