Εκκίνηση των startups μέσα από την τεχνολογία

Εκκίνηση των startups μέσα από την τεχνολογία
HuffPost Greece

Εκείνες οι μέρες που μία επιχείρηση χρειαζόταν ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να ευδοκιμήσει, μερικών ετών στην καλύτερη περίπτωση, έχουν περάσει. Σήμερα, βλέπουμε παραδείγματα κολοσσών που χτίστηκαν εν μία νυκτί! Αυτή η πρωτόγνωρη τάση στον επιχειρηματικό κόσμο, εταιρειών που αναπτύσσονται ραγδαία και αποτιμώνται σε εκατομμύρια δολάρια μέσα σε λίγους μήνες, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διαθεσιμότητα και χρήση της τεχνολογίας. Δεν είναι τυχαίο που η πλειοψηφία των σύγχρονων startups χρησιμοποιούν κάποια μορφή τεχνολογίας ως εργαλείο υλοποίησης της κεντρικής ιδέας στην οποία βασίζονται.

Η Microsoft απευθυνόμενη σε αυτή την κοινότητα που χρησιμοποιεί την τεχνολογία ως βασικό πυλώνα σε νέα εγχειρήματα, είχε μία ιδέα: να δημιουργήσει σημεία σε όλο τον κόσμο τα οποία να λειτουργούν ως βοηθητικοί άξονες σε νέους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν τον χρόνο τους και τις ελπίδες τους στην τεχνολογία. Έτσι, δημιούργησε τα Microsoft Innovation Centers, εγκαταστάσεις που παρέχουν πόρους παγκόσμιας κλάσης και στήριξη για φοιτητές, επιχειρηματίες και νεοσύστατες επιχειρήσεις, επιταχύνοντας τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του εκάστοτε τοπικού οικοσυστήματος. Σήμερα λειτουργούν πάνω από 100 τέτοια κέντρα σε όλο τον κόσμο.

Για να δούμε ένα παράδειγμα στην πράξη, ένας νεαρός επιχειρηματίας με τη βοήθεια του ανάλογου κέντρου Microsoft Innovation Center στη χώρα του, την Μποτσουάνα, χρησιμοποιώντας τελευταία τεχνολογία, ανέπτυξε ένα σύστημα υποβοήθησης των ιδιοκτητών βοoειδών ώστε να εκμεταλλευτούν επιχειρηματικά τις μονάδες τους για την ανάπτυξη της βιομηχανίας κρέατος που είναι μία από τις πιο δυναμικές της χώρας. Η οικονομία της χώρας σήμερα βασίζεται στην εξόρυξη και τις εξαγωγές διαμαντιών, όμως, εκτιμάται ότι σε 20 χρόνια τα κοιτάσματα δεν θα μπορούν πλέον να υποστηρίξουν την οικονομία όπως πριν. Επειδή στην Μποτσουάνα τα κοπάδια βοoειδών υπερβαίνουν σε πληθυσμό και αυτόν των κατοίκων, ο νεαρός επιχειρηματίας σκέφτηκε ότι η επένδυση σε αυτόν τον χώρο είναι σημαίνουσα για την ευημερία του τόπου του και ανέπτυξε ένα λογισμικό ειδικευμένο σε διαχείριση κοπαδιών που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες τους να καταγράφουν και να παρακολουθούν με λεπτομέρεια κάθε ανάγκη και κάθε ενέργεια που γίνεται στη μονάδα τους.

Με ανάλογο τρόπο, χιλιάδες νέα projects έχουν λάβει σάρκα και οστά σε όλο τον κόσμο ευνοώντας την ανάπτυξη και την ευημερία κάθε τοπικής κοινωνίας.

s

Όμως τι κάνουν στην πράξη τα κέντρα καινοτομίας της Microsoft και γιατί είναι τόσο αποτελεσματικά; Πρώτα απ’ όλα, προσφέρουν εκπαίδευση σε φοιτητές, ευκαιρίες εργασίας, διευκολύνσεις σε startups και δυνατότητα συμμετοχής σε εγχειρήματα που βοηθούν εταιρείες και κυβερνήσεις να λύσουν τοπικά προβλήματα. Οι φοιτητές από τη μεριά τους μπορούν να επωφεληθούν συμμετέχοντας σε διάφορες δραστηριότητες, λαμβάνοντας τεχνική εκπαίδευση χαμηλού ή μηδενικού κόστους αλλά και να αποκτήσουν πρόσβαση σε εργαλεία της Microsoft. Τέλος, τα κέντρα καινοτομίας βοηθούν επιχειρηματίες σε όλα τα στάδια της επιχείρησής τους, από τη σύλληψη της ιδέας έως το λανσάρισμα της νέας τους εταιρείας, προσφέροντας προγράμματα όπου οι επιχειρηματίες μπορούν να εξελίξουν τις δεξιότητές τους, να εκπαιδευτούν από συμβούλους και μέντορες, να χρησιμοποιήσουν εργαλεία της Microsoft και έτσι να οδηγήσουν την επιχείρησή τους στο επόμενο στάδιο.

Η επιχειρηματικότητα δεν ήταν ποτέ τόσο «θερμή» όσο είναι τώρα. Σύμφωνα με το ίδρυμα Kauffman και τον δείκτη δραστηριότητας νέων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ για το 2015, εκτιμάται ότι κάθε μήνα προκύπτουν 530,000 νέοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Και μπορεί η παγκόσμια οικονομική συγκυρία να μην είναι η πιο ευνοϊκή και οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις να αποτύχουν, αλλά σύμφωνα με τον Niklas Zennstrom, ιδρυτή του Skype, οι καλύτερες επιχειρήσεις χτίζονται όταν η οικονομία είναι στα χαμηλά της. Ισχυρίζεται ότι σε μη ευνοϊκές συνθήκες αγοράς, μόνο οι πραγματικά καλές επιχειρήσεις ξεχωρίζουν και προχωρούν περαιτέρω. Μάλιστα, ακόμα και οι επενδυτές διευκολύνονται για το πού να βάλουν τα χρήματά τους εφόσον οι επιλογές τους είναι λιγότερες – και καλύτερες.

Τον Ιούνιο του 2015 εγκαινιάστηκε το πρώτο Microsoft Innovation Center στην Κύπρο και ένα από τα 3 στην περιοχή της Μεσογείου, το οποίο λειτουργεί στο Ευρωπαϊκο Πανεπιστήμιο Κύπρουκαι αποτελεί ορόσημο για την καινοτομία, την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα στην Κύπρο. Το όραμα της Microsoft να ενθαρρύνει το επιχειρηματικό πνεύμα στους νέους σε συνάρτηση με την υψηλή τεχνολογία παίρνει μορφή και εκτυλίσσεται καθημερινά στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου, το οποίο με αυτό τον τρόπο δίνει τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τις καινοτόμες πρακτικές επώασης νέων επιχειρήσεων οι φοιτητές του, η επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου αλλά και οι γειτονικές χώρες.

Πηγές:

Bloomberg.com, CNBC.com, Kauffman Foundation, Microsoftventures.com, EUROPEAN UNIVERSITY CYPRUS (EUC)

Δημοφιλή