Ως «φτηνό, επικοινωνιακό, τρικ» χαρακτηρίζει η ΝΔ την ομιλία Τσίπρα στη σύνοδο του ΟΗΕ

Ως «φτηνό, επικοινωνιακό, τρικ» χαρακτηρίζει η ΝΔ την ομιλία Τσίπρα στη σύνοδο του ΟΗΕ
sooc

Για φτηνό, επικοινωνιακό, για εσωτερική κατανάλωση, «τρικ» κάνει λόγο η ΝΔ, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, ΑλέξηΤσίπρα, στην ειδική σύνοδο του ΟΗΕ για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης μέχρι το 2030 και την αναφορά του στο θέμα του χρέους.

«Πέρα από τις "επικοινωνιακές πιρουέτες" του κ. Τσίπρα υπάρχει και η ουσία», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η ΝΔ διατυπώνει το ερώτημα εάν δεν γνωρίζει ο πρωθυπουργός ότι όλα τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θεωρούν πως ο ΟΗΕ δεν είναι το κατάλληλο forum για να διευθετεί τέτοια πολύπλοκα χρηματοοικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα, όπως η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους. «Δεν γνωρίζει ότι το ΔΝΤ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας σε επίπεδο ΕΕ-Ευρωζώνης παίζουν αυτόν τον ρόλο; Δεν γνωρίζει θεσμική ιδιαιτερότητα της Ευρωζώνης ως μίας οικονομικής και νομισματικής ένωσης σε περιφερειακό επίπεδο και της ΕΚΤ; Δεν γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού δημοσίου χρέους βρίσκεται στα χέρια "επίσημων πιστωτών", δηλαδή των εταίρων μας σε ΕΕ και ΔΝΤ; Επιτέλους, αγνοεί ακόμη και αυτά που υπέγραψε;» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζει ότι ο πρωθυπουργός, στις 12 Ιουλίου, υπέγραψε δήλωση της συνόδου κορυφής για το ευρώ, σύμφωνα με την οποία αποκλείεται κούρεμα του χρέους.

«Τελικά, ο κ. Τσίπρας άλλα λέει, άλλα υπογράφει και άλλα κάνει, επιτείνοντας τη σύγχυση και την αβεβαιότητα και παρατείνοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης. Η διγλωσσία του κ. Τσίπρα βλάπτει σοβαρά τη χώρα», καταλήγει η ΝΔ.

Ειρωνικά σχόλια από Ποτάμι

«Έπρεπε να διανύσει τον ωκεανό ο κ. Τσίπρας για να μάθουμε τελικά ότι το νέο μνημόνιο δεν είναι ούτε πραξικόπημα, ούτε προϊόν εκβιασμού, αλλά ότι “για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα» σχολίασε το Ποτάμι και συνέχισε επισημαίνοντας: «ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πιστός στην παλιά λαϊκίστικη συνταγή. "Λέγε σε όλους αυτό που θέλουν να ακούσουν". Έτσι στους Αμερικανούς είπε ότι για να έρθουν επενδύσεις “πρέπει να γίνουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις”. Που θα τις κάνουν ποιοι όμως; Οι υπουργοί του, που ομνύουν στον κρατισμό ή τα στελέχη του που απειλούσαν όσους έρθουν στην Ελλάδα ότι “θα χάσουν τα λεφτά τους"; Οι αοριστολογίες, η απουσία σχεδίου, η αδυναμία του να απαντήσει ακόμη και στα αβανταδόρικα ερωτήματα του Μπιλ Κλίντον – γεγονός που εξέπληξε δυσάρεστα και αυτό ακόμη το φιλικό ακροατήριο- σηματοδοτούν κάτι παραπάνω από την ανικανότητα της «παρέας του Μαξίμου". Σηματοδοτούν δυστυχώς την επενδυτική απομόνωση της χώρας».

Δημοφιλή