Σειρά επαφών Τσίπρα στον ΟΗΕ: Τηλεφωνική επικοινωνία με Άνχελ Γκουρία, συνάντηση με Κάστρο

Σειρά επαφών Τσίπρα στον ΟΗΕ: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Άνχελ Γκουρία, συνάντηση με Κάστρο
sooc

Σειρά επαφών σε διεθνές επίπεδο είχε σήμερα Tετάρτη ο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, η οποία έγινε σε καλό κλίμα.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Γκουρία δήλωσε ότι παραμένει διαθέσιμος για κάθε είδους βοήθεια προς την ελληνική κυβέρνηση, στην προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα διασφαλίζουν την αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση και θα αντιμετωπίζουν τις οργανωμένες πρακτικές στην αγορά. Επίσης, δήλωσε πρόθυμος να παράσχει υποστήριξη στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συνάντηση με Ραούλ Κάστρο

Ο κ. Τσίπρας, συναντήθηκε επίσης και με τον Πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης.

Ο Ραούλ Κάστρο δήλωσε στον κ. Τσίπρα ότι παρακολουθεί στενά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Κούβα όποτε το επιθυμεί.

Τι ειπώθηκε μεταξύ Τσίπρα και Ρούσεφ

Ο έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης στο περιθώριο της Συνόδου κορυφής και με την Πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ.

Αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης κατά τη συνάντησή του με την κ. Ρούσεφ ήταν η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ιδιαίτερα στον αγροτοδιατροφικό τομέα, την αεροναυπηγική βιομηχανία και την ενέργεια.

Προκειμένου να προωθηθεί η συνεργασία τους τομείς αυτούς, αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Επίσης συζητήθηκε η πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, ενώ ο κ. Τσίπρας προσκάλεσε την Ντίλμα Ρούσεφ να επισκεφθεί την Αθήνα τον Φεβρουάριο, προκειμένου να παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Τσίπρας - Κορέα συζήτησαν για το χρέος

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε ακόμη και με την πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα.

Αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης ήταν το ζήτημα του χρέους και η σημασία της αναδιάρθρωσής του για την οικονομική ανάπτυξη.

Συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις της Λατινικής Αμερικής με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ο ρόλος της Ελλάδας ως γέφυρας ανάμεσα στα δύο μέρη.

Τηλεφώνημα Νετανιάχου σε Τσίπρα

Στο μεταξύ τηλεφώνημα από τον ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δέχτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Νετανιάχου προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Ισραήλ.

Αντικείμενο της μεταξύ τους επικοινωνίας ήταν επίσης η κρίση της Συρίας, καθώς και το ζήτημα των προσφυγικών ροών. Τέλος ο κ. Νετανιάχου εξέφρασε την πρόθεσή του να συμβάλλει στην υλοποίηση της κυβερνητικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Συνάντηση και με τον πρόεδρο της Κίνας

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε όμως και με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπινγκ. Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την στρατηγική σημασία της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, της ναυτιλίας και των μεταφορών, καθώς και στον πολιτιστικό τομέα. Επίσης συζήτησαν για τις εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και για την κρίση στην Συρία.

Δημοφιλή