Εξελίξεις στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ - Ψάχνουν νέο γραμματέα και διευθυντή ΚΟ

Εξελίξεις στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ - Ψάχνουν νέο γραμματέα και διευθυντή ΚΟ
Alexandros Michailidis / SOOC

Σαρωτικές αλλαγές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπονται τις επόμενες ημέρες. Η ΚΟ θα συνεδριάσει το πρωί του Σαββάτου προκειμένου να συζητήσει όλες τις αποφάσεις, ενώ το απόγευμα του Σαββάτου θα ακολουθήσει η ορκωμοσία των βουλευτών.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βρει άμεσα αντικαταστάτες τόσο για τη θέση του Γραμματέα της ΚΟ (την οποία καταλαμβάνει βουλευτής), όσο και για τη θέση του Διευθυντή της ΚΟ. Ο Χρήστος Μαντάς, που ήταν Γραμματέας της ΚΟ την προηγούμενη περίοδο, εκτιμάται ότι δεν θα συνεχίσει στη θέση του, ενώ ο Κώστας Αθανασίου από τον Ιούλιο έχει ενημερώσει ότι θέλει να αποχωρήσει από τη θέση του Διευθυντή της ΚΟ – και σύμφωνα με πληροφορίες, προορίζεται για θέση στη Βουλή.

Οι εξελίξεις έχουν και εσωκομματικό «χρώμα», καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να έχει πλήρη έλεγχο στην ΚΟ και να μην αντιμετωπίσει πάλι τα φαινόμενα του παρελθόντος, όταν σχεδόν το 1/3 των βουλευτών του κόμματος αποστασιοποιήθηκε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από την κυβέρνηση (και μάλιστα 25 βουλευτές δημιούργησαν άλλο κόμμα…). Στην συνεδρίαση της ΚΟ το Σάββατο θα συζητηθούν ακόμη και το ζήτημα των Αντιπροέδρων της Βουλής, των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων και των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Στην παρούσα φάση ο νέος Γραμματέας της ΚΟ φαίνεται ότι θα προέρχεται από την πλειοψηφία. Θέση στο Προεδρείο της Βουλής εκτός του Νίκου Βούτση, αναμένεται να καταλάβουν και οι Τάσος Κουράκης και Χαρά Καφαντάρη. Αυξημένα καθήκοντα κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης φέρονται να αναλαμβάνουν οι Σωκράτης Φάμελλος και Κώστας Μπάρκας, ενώ θα αξιοποιηθούν πιθανότατα σε Κοινοβουλευτικές Επιτροπές η Μαρία Θελερίτη και ο Δημήτρης Δημητριάδης.

Από τον «σχεδιασμό» είναι προφανές ότι «λείπουν» ηγετικά στελέχη των πρώην «53», όπως ο Γαβριήλ Σακκελαρίδης. Το ερώτημα είναι αν θα θελήσει να αναλάβει την εκπροσώπηση του κόμματος, με δεδομένο ότι δύο φορές αρνήθηκε να πάρει μέρος στην διακυβέρνηση…

Δημοφιλή