Ήταν επαγγελματικό το χτύπημα που σκότωσε το γιο μου, κατέθεσε ο πατέρας του Παύλου Φύσσα

Ήταν επαγγελματικό το χτύπημα που σκότωσε το γιο μου, κατέθεσε ο πατέρας του Παύλου Φύσσα
Eurokinissi

Πέντε μήνες μετά από τη έναρξη τη δίκης των κατηγορούμενων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής το δικαστήριο μπήκε επιτέλους στην ουσία της διαδικασίας με την εξέταση του Παναγιώτη Φύσσα, πατέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, που κατέθεσε ως πρώτος μάρτυρας.

Για «επαγγελματικό χτύπημα» μίλησε στην κατάθεσή του και όταν η πρόεδρος του ζήτησε να εξηγήσει τι εννοεί, η απάντησή του Παναγιώτη Φύσσα ήταν αποστομωτική: Οι γιατροί μου είπαν ότι έστριψε το μαχαίρι επίτηδες για να χυθεί το αίμα μέσα και να είναι σίγουρος ότι θα πεθάνει από αιμορραγία».

Λίγο νωρίτερα όταν η πρόεδρος ρωτούσε έναν προς έναν τους κατηγορούμενος εάν αποδέχονται τις κατηγορίες που τους βαραίνουν, ο Γιώργος Ρουπακιάς όρθιος απάντησε : «Αποδέχομαι την ανθρωποκτονία, όχι την εγκληματική οργάνωση».

Ο πατέρας του δολοφονημένου μουσικού, συνταξιούχος που δούλευε χρόνια στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, απάντησε στις ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου ότι ο γιος του δεν άνηκε σε κανένα κόμμα και δεν ασχολείτο ιδιαίτερα με αυτά.

Όταν οι ερωτήσεις έφτασαν στο μοιραίο βράδυ της 17ης Δεκεμβρίου 2013, ο μάρτυρας είπε: «Ήθελαν να δουν το ματς και κατέληξαν σε μια καφετέρια κοντά στο σπίτι ονόματι Κοράλλι. Δεν ξέρω τι έγινε εκεί γιατί δεν ήμουνα στο σημείο, αλλά λίγο αργότερα ο αδελφός μου μού είπε “τρέχα στη Τσαλδάρη έχουν μαχαιρώσει το παιδί”. Είχε πολύ κίνηση, άκουγα σειρήνες, όταν έφτασα η Χρύσα (η φίλη του Π. Φύσσα) ήταν καθισμένη στο πεζοδρόμιο και τα μάτια το Παύλου ήταν γυρισμένα. Το μυαλό μου πήγε στη Χρυσή Αυγή γιατί τα τραγούδια του τους ενοχλούσαν».

Σε ένα σημείο της κατάθεσής του περιγράφοντας το πως είδε το παιδί του είπε : «Όταν έφτασα δεν είδα πολλά αίματα, λίγα πράγματα, νόμιζα ότι τον είχαν ξεντεριάσει. Περίμενα να δω και έντερα. Και ενώ είδα τον Παύλο με τα μάτια γυρισμένα δεν πίστεψα ότι είχε πεθάνει».

Στη συνέχεια της κατάθεσής δήλωσε ότι ενώ ακολουθούσε το ασθενοφόρο σκεφτόταν διάφορα όπως γιατί δεν ηχούσαν οι σειρήνες, ενώ όταν έφτασαν στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας ρώτησε τον γιατρό: «Τι έχει το παιδί;» τότε, συνέχισε ο Παναγιώτης Φύσσας, «ο γιατρός έβγαλε τη μάσκα και μου είπε το παιδί έφυγε. Σκεπτόμουν πως θα το πω στην μάνα του γιατί εκείνη έλειπε από το σπίτι. Της είπα Μάγδα ο Παύλος έπεσε και χτύπησε το κεφάλι του. Όταν η μητέρα του ήρθε στο νοσοκομείο οι γιατροί της είπαν τι ακριβώς συνέβη».

Πρόεδρος: Δεν μπορούσε να απομακρυνθεί ο Παύλος;

Πατέρας : Τον είχαν στριμώξει Αποσπάστηκε μια ομάδα 20 ατόμων από τους 60. Η Χρυσα είπε ότι ήταν χρυσαυγίτες. Φορούσαν μπότες και τους έλεγαν θα σας σκοτώσουμε. Ο Παύλος άντεξε τέσσερα λεπτά, σήκωσε την μπλούζα του έδειξε το χτύπημα και υπέδειξε το δολοφόνο του. Αυτός με μαχαίρωσε είπε πριν πεθάνει.

Πρόεδρος: Γνωρίζονταν ο Ρουπακιάς με το γιο σας;

Πατέρας: Δεν νομίζω να γνωρίζονταν

Πρόεδρος: Από τις μαχαιριές αυτές ο θάνατος επήλθε ακαριαία σαν μόνη αιτία θανάτου;

Πατέρας: Ο θάνατος απλά διαπιστώθηκε. Οι γιατροί μου είπαν ότι και εκεί να ήταν δεν θα προλάβαιναν να κάνουν τίποτα

Πρόεδρος: Οι γιατροί σας είπαν ότι το χτύπημα ήταν επαγγελματικό. Τι εννοούσαν;

Πατέρας: Ότι έστριψε το μαχαίρι για να χυθεί το αίμα μέσα και να είναι σίγουρος (ο Ρουπακιάς) ότι θα πεθάνει από αιμορραγία

Πρόεδρος: Ο Ρουπακιάς και ο γιος σας δεν είχαν διαφορές και δεν γνωρίζονταν ποιο ήταν το κίνητρο του Ρουπακιά που μαχαίρωσε τον Παύλο αφού ήταν δύο άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι.

Πατέρας: Η οργάνωση αυτή κλείνει τα στόματα σε αυτούς που ενοχλούν. Τα τραγούδια του Παύλου τούς ενοχλούσαν

Πρόεδρος: Τι τραγούδια ήταν αυτά;

Πατέρας: Για τον φασισμό

Πρόεδρος: Ήταν ευρέως γνωστά αυτά τα τραγούδια;

Πατέρας: Με τα τραγούδια του γιου μου δεν ασχολούμουν δεν μπορούσα να ξέρω.

Πρόεδρος: Έκανε συναυλίες;

Πατέρας: Ναι και βοηθούσαν και κόσμο πήγαιναν κουβέρτες σε αστέγους.

Πρόεδρος: Ήταν τακτικές οι συναυλίες που έκανε;

Πατέρας: Μπορει να μην τις γνωρίζω όλες. Δύο τρεις τις γνωρίζω.

Πρόεδρος: Ποιους ενοχλούσαν τα τραγούδια του;

Πατέρας: Τους χρυσαυγίτες του έλεγαν και τους λένε φασίστες.

Πρόεδρος: Ναι, αλλά ποιο ήταν το κίνητρο του Ρουπακιά;

Πατέρας: Ο Ρουπακιάς έχει το στυλάκι το ελληναρά που λέει ότι οι κακοί πρέπει να πεθάνουν. Ο τρόπος που γύρισε και κοίταξε τους παρευρισκόμενους ήταν σαν να τους έλεγε, έτσι σκοτώνουν ρε! Θεωρούσε ότι έκανε κάτι καλό».

Πρόεδρος: Δηλαδή μόνος του πήγε και σκότωσε τον Παύλο Φύσσα;

Πατέρας: Τα μέλη της οργάνωσης συνεννοούνται μεταξύ τους με το τηλέφωνο.

Πρόεδρος: Πως ξεκινάει ο Ρουπακιάς, πως μαθαίνει τι έχει γίνει.

Πατέρας: Τον πήραν τηλέφωνο.

Πρόεδρος: Κάνετε υποθέσεις, μιλάτε για τηλεφώνημα ανώτερου.

Πατέρας: Δεν το έκανε μόνος του εντολή πήρε. Εδώ για να σηκωθούν από την καρέκλα τους και παίρνουν εντολή ρνουν εντολή εγέρθητω

Πρόεδρος: Από που πήρε εντολή;

Πατέρας: Υπάρχει ιεραρχία στην οργάνωση.

Η πρόεδρος έκανε πολλές ερωτήσεις που αφορούσαν τη σχέση του κατηγορούμενου Ρουπακιά με την οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο οι απαντήσεις που έδινε ο κ. Παναγιώτης Φύσσας ήταν γενικόλογες.

Εν τω μεταξύ, ενώ ήταν σε εξέλιξη η κατάθεση του Παναγιώτη Φύσσα δημιουργήθηκε επεισόδιο όταν οι συνήγοροι υπεράσπισης υπέδειξαν στην προεδρο ότι πίσω από την έδρα ήταν κρυμμένοι σε μια γωνιά της αίθουσας δύο άνδρες.

Μετά από εξηγήσεις που δόθηκαν διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για τους υπεύθυνους του ηλεκτρονικού κυκλώματος μέσω του οποίου θα συνδεθούν, στον ειδικό χώρο που θα βρίσκονται κρυμμένοι, οι ανώνυμοι μάρτυρες όταν θα καταθέσουν.

Η πρόεδρος τους είπε να απομακρυνθούν και θα κληθούν από το δικαστήριο όταν έρθει εκείνη η ώρα.

Η δίκη συνεχίζεται.

Δημοφιλή