Τα στοιχεία που οδήγησαν στη σύλληψη του Θωμά Λιακουνάκου

Τα στοιχεία που οδήγησαν στη σύλληψη του Θωμά Λιακουνάκου
Eurokinissi

Στοιχεία κινήσεων χρημάτων που έφθασαν στην Ευελπίδων από το Πριγκιπάτο του Μονακό αλλά και συγκεκριμένες μαρτυρικές καταθέσεις φαίνεται να ήταν αυτά που οδήγησαν την Ανακρίτρια Διαφθοράς Βασιλική Μπράτη να προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου.

Στο ανακριτικό γραφείο έφθασαν πριν λίγο καιρό συγκεκριμένα στοιχεία για την υπόθεση των συστημάτων της σουηδικής ERICSSON, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν εισροή χρημάτων που υπολογίζονται σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς στο Μονακό της εξωχώριας εταιρίας Ιnteraction. Τα χρήματα αυτά φέρεται να προέρχονται μέσω ελβετικών λογαριασμών από τη σουηδική Εεταιρεία, για τα «μαύρα ταμεία» της οποίας διενεργείται έρευνα από την σουηδική Δικαιοσύνη.

Ακολούθως από τους λογαριασμούς στο Μονακό εμφανίζονται να κατευθύνονται σε δύο άλλες εξωχώριες εταιρείες. Οι δύο αυτές εταιρείες συνδέονται με το στέλεχος επιχειρήσεων Γιώργο Κάμαρη, ο οποίος είναι κατηγορούμενος σε άλλη δικογραφία για την υπόθεση των εξοπλιστικών. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Κάμαρης κλήθηκε ως μάρτυρας από την ανακρίτρια για την υπόθεση των σουηδικών ραντάρ και φέρεται να υποστήριξε πως η μία εκ των δύο εταιρειών που δέχθηκαν τα χρήματα από το Μονακό είχε πραγματικό ιδιοκτήτη τον άλλοτε διευθυντή Εξοπλισμών των υπουργείου Άμυνας Γιάννη Σμπώκο.

Στη δεύτερη εταιρία που δέχεται χρήματα από το Πριγκιπάτο εμπλέκεται ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων Πέτρος Χριστοδουλίδης -κατηγορούμενος όπως και ο αδελφός του σε σκέλος της υπόθεσης των TORM1-, o οποίος φέρεται να ισχυρίστηκε στην ανακρίτρια πως ο ίδιος ενεργούσε κατ' εντολή του Γ. Κάμαρη.

Τα στοιχεία για την πορεία των χρημάτων, που έχει πλέον στα χέρια της η ανακρίτρια μέσω δικαστικών συνδρομών και της εμπλοκής της EUROJUSTISE, φαίνεται να επαληθεύουν απόλυτα τους ισχυρισμούς πρώην στελέχους της σουηδικής εταιρείας ο οποίος έχει παραδώσει στοιχεία και κατέθεσε για «ωφέλιμες πληρωμές» που έκανε η ERICSON προς διάφορες εταιρείες σε πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και προς την εταιρία INTERACTION.

Η υπόθεση των επίμαχων συστημάτων, για την οποία ο κ. Λιακουνάκος θα απολογηθεί την Παρασκευή, αφορά την προμήθεια 4 ιπτάμενων ραντάρ που θα τοποθετούνταν στα βραζιλιάνικης κατασκευής αεροσκάφη Εμπραέρ, έργο που αποτελούσε αντισταθμιστικό πρόγραμμα για τη σύμβαση του Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), αξίας 540 εκατομμυρίων ευρώ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή