Χτύπησε ξανά το κουδούνι στο σχολείο της Ίμβρου

Χτύπησε ξανά το κουδούνι στο σχολείο της Ίμβρου
Eurokinissi/Φωτό Αρχείου

Μετά από 50 χρόνια σιγής το κουδούνι χτύπησε ξανά στο ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο της Ίμβρου. Οι μαθήτες είναι μόλις 8 από πέντε οικογένειες που επανεγκαταστάθηκαν στο νησί.

Η λειτουργία του σχολείου είχε απαγορευτεί πίσω στα 1964 όταν οι σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία ήταν αντιμέτωπος με μία ακόμη κρίση με αφορμή το Κυπριακό και οι τουρκικές Αρχές είχαν αρχίσει να προχώρουν σε κατάσχεση της αγροτικής γης, στην ίδρυση ανοικτών αγροτικών φυλακών ενώ επέβαλαν την απαγόρευση της ελληνικής Παιδείας, που οδήγησε γρήγορα τα μέλη της, σε φυγή. Ο δρόμος για την επαναλειτουργία του σχολείου άνοιξε το καλοκαίρι μετά τη σχετική άδεια από το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας. Η επαναλειτουργία του Γυμνασίου και του Λυκείου ακολουθεί εκείνη του Δημοτικού το 2013.

Το κτίριο του σχολείου βρίσκεται στο χωριό Αγρίδια και ανακαινίστηκε, με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, της Ομογένειας και κυρίως των συλλόγων των Ιμβρίων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και τώρα δέχθηκε τους πρώτους μαθητές του, σε μία τελετή στην οποία έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας, εκπροσώπων της Ελλάδας, των τουρκικών αρχών και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Μάλιστα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία των αποσπάσεων εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την Ελλάδα, αλλά και ο διορισμός του λυκειάρχη από τις τουρκικές Αρχές, οι οποίοι θα στελεχώσουν το νέο ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο της Ίμβρου.

(Με πληροφορίες από το Έθνος)

Δημοφιλή