Μάχη διαδοχής στη ΝΔ: Πόλεμος ιδιοκτητών με ενοικιαστές στην γαλάζια πολυκατοικία

Μάχη διαδοχής στη ΝΔ: Πόλεμος ιδιοκτητών με ενοικιαστές στην γαλάζια πολυκατοικία
Eurokinissi

Χαρακτηριστικά εμφυλίου πολέμου ανάμεσα στους βόρειους και τους νότιους προσλαμβάνει η μάχη διαδοχής στη ΝΔ, με τη βάση να έχει χωριστεί στα δυο.

Από τη μια ο Απόστολος Τζιτζικώστας ρίχνεται στη μάχη επιχειρώντας να εκφράσει - όπως λένε κάποιοι - τη μονίμως ριγμένη «πρωτεύουσα του βορρά» και από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης (εάν τελικώς μπει στη μάχη), το «αθηνοκεντρικό κράτος».

Η σύγκρουση των τεσσάρων ωστόσο κινδυνεύει να αφήσει πίσω της μια βαθιά πληγή για την επόμενη μέρα στο κόμμα, αφού για την ώρα τα επιχειρήματα του ενός για τον άλλον εξαντλούνται σε παραπολιτικής μορφής κριτική, ενώ την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα οργιώδες παρασκήνιο με δυο πρώην Πρωθυπουργούς, τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά να κινούν με προσεκτικές κινήσεις τα πιόνια, επιχειρώντας να επιβάλουν ή και να αποκλείσουν κάποιον υποψήφιο από την αρχηγία.

Με τους συνεργάτες του πρώην προέδρου της ΝΔ κ. Καραμανλή να δηλώνουν προς πάσα κατεύθυνση ότι «ήταν, είναι και θα είναι εγγυητής της παράταξης», η τελική απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη φαντάζει ως η μόνη - προς ώρας - ικανή και αναγκαία υποψηφιότητα που θα απηχεί στον μέγιστο απόψεις του «νόμιμου» απογόνου του ιδρυτή του κόμματος.

Ο «μεταβατικός» πρόεδρος ωστόσο, επιμένει να συνδέει τις αποφάσεις του με τη διαδικασία εκλογής και εάν την επόμενη μέρα θα μπορέσει - όπως ο ίδιος λέει - να αλλάξει τη ΝΔ, για να είναι καιρός και όχι να κάνει τον τοποτηρητή.

Στον αντίποδα, ο 37χρονος Απόστολος Τζιτζικώστας μπαίνει στη μάχη «υιοθετώντας» το προεκλογικό σύνθημα του Αλέξη Τσίπρα «για το παλιό και το νέο», έχοντας ωστόσο στο πλευρό του τον γραμματέα της ΝΔ - επίσης συνομηλίκου του - Ανδρέα Παπαμιμίκο.

Η παρασκηνιακή αυτή συμμαχία ήταν αρκετή για να προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τους συνεργάτες του να χαρακτηρίζουν «ανεπίτρεπτο και ασυμβίβαστο, ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ (κεντρική εφορευτική επιτροπή) και γραμματέας του κόμματος να τάσσεται υπέρ κάποιου υποψηφίου», ενώ και από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη έκαναν λόγο για «απαράδεκτη ενέργεια».

Τα συντροφικά μαχαιρώματα δεν έχουν τέλος με την πλευρά του γραμματέα του κόμματος να κάνει λόγο για τον «συνήθη εσωκομματικό πόλεμο», ενώ στο παιχνίδι των καταγγελιών μπήκαν και άνθρωποι του περιβάλλοντος Τζιτζικώστα, καταγγέλλοντας ότι άλλα μέλη της ΚΕΦΕ, όπως ο Φίλιππος Ταυρής και ο Αλέκος Κόκκαλης συλλέγουν υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε να βάλει θέμα συνταγματικού ασυμβίβαστου, υποστηρίζοντας ότι το Σύνταγμα προβλέπει ότι ένας εξωκοινοβουλευτικός δεν μπορεί να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, με την πλευρά Τζιτζικωστα να ανταπαντά ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνταγματικότητας, καθώς υπάρχει το παράδειγμα της Ιταλίας με τον Ματέο Ρεντσι, ο οποίος προήλθε από το χώρο της αυτοδιοίκησης χωρίς να είναι βουλευτής.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η αιφνιδιαστική κίνηση του Άδωνι Γεωργιάδη να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του - μέσω Twitter - επανέφερε από τη μια τα πράγματα στην αμιγώς πολιτική τους διάσταση, βάζοντας ξανά στο κάδρο το ζήτημα της ιδεολογικής κατεύθυνσης της ΝΔ και από την άλλη, επιβεβαίωσε την πλήρη εμπλοκή του Αντώνη Σαμαρά στην διαδικασία μετά το πρόσφατο δείπνο στην οικία του με τον Μάκη Βορίδη και τον Αδωνι Γεωργιάδη, ως κύριους εκφραστές της δεξιάς πτέρυγας της παράταξης.

Δημοφιλή