ΕΙΔΗΣΕΙΣ
29/09/2015 20:24 EEST | Updated 30/09/2015 08:31 EEST

Προσφυγικό, ελλητουρκικές σχέσεις και Κυπριακό στη συνάντηση Τσίπρα - Νταβούτογλου

Anadolu Agency via Getty Images
NEW YORK, USA - SEPTEMBER 29: Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu (R) and Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) hold a meeting in New York, USA on September 29, 2015. (Photo by Hakan Goktepe/Anadolu Agency/Getty Images)

Συνάντηση περίπου 60 λεπτών είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την οποία οι δύο άνδρες συζήτησαν για το προσφυγικό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Στο περιθώριο των εργασιών της ΓΣ του ΟΗΕ συζήτησαν για την ανάγκη να συνεργαστούν ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών ενώ ο κ.Τσίπρας επεσήμανε πως αυτή η κυβέρνηση είναι που μετά των δύο ή η τρία χρόνια επανέλαβε τις διαβουλεύσεις για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης.

Από την πλευρά της η Τουρκία, όπως επισημάνθηκε πρέπει να σταματήσει τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου και να εστιάσει στην επίλυση του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας στη βάση των κανόνων Διεθνούς Δικαίου.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό συζητήθηκαν οι δυνατότητες για μια βιώσιμη λύση καθώς έχει δημιουργηθεί μια δυναμική στο νησί που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Όπως ανέφεραν δε, μετά τις τουρκικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για την 1η Νοεμβρίου, δεν αποκλείεται οι ηγέτες των δύο χωρών να ανταλλάξουν επισκέψεις.