ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
29/09/2015 20:16 EEST | Updated 29/09/2015 20:34 EEST

Συνάντηση Σταθάκη-Λαγκάρντ: Πρώτα αξιολόγηση, μετά χρέος

ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images
Greek Economy Minister Giorgos Stathakis arrives for a meeting with representatives of the International Monetary Fund at a hotel in Athens, August 9, 2015. Greece and its creditors resumed talks in Athens on August 9, 2015 with both sides indicating that the terms of a third bailout will be finalised in short order. AFP PHOTO / ANGELOS TZORTZINIS (Photo credit should read ANGELOS TZORTZINIS/AFP/Getty Images)

Εθιμοτυπικού χαρακτήρα ήταν η συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο υπουργός ευχαρίστησε για την ευχετήρια επιστολή της κ. Λαγκάρντ προς τον πρωθυπουργό και ενημέρωσε για τη διάθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα και στην ανάγκη να γίνουν τα προαπαιτούμενα και η αξιολόγηση ώστε να μπορέσει να αναμειχθεί ξανά το ΔΝΤ, και η κ.Λαγκάρντ του είπε ότι όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και θα μπορέσει να επανέλθει το ΔΝΤ. Ευχήθηκε επίσης καλή επιτυχία στην κυβέρνηση.Όσον αφορά στο χρέος, δεν ανταλλάχθηκαν απόψεις, αλλά ελέχθη ότι μόλις γίνει η αξιολόγηση θα συζητηθεί και το χρέος , κάτι το οποίο θέλει τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση ξεκινά στα τέλη του Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει κάποια προαπαιτούμενα, καθώς περίπου πάνω από τα μισά έχουν ενεργοποιηθεί προς υλοποίηση, αλλά για κάποια άλλα χρειάζεται να περάσει νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει την εφαρμογή κάποιων πραγμάτων τα οποία δεν πέρασαν τον Αύγουστο.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία του Αυγούστου είναι όχι με τον ΔΝΤ, αλλά με τον ESM, και η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να απευθυνθεί στο ΔΝΤ για κάτι το οποίο έχει αποφασιστεί με τους Ευρωπαίους.

Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση ήταν εθιμοτυπικού χαρακτήρα, με σκοπό τη γνωριμία, καθώς ο κ. Σταθάκης δεν είχε γνωρίσει την κ. Λαγκάρντ. Από πλευράς του, σύμφωνα με πληροφορίες, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την ψήφο του λαού, θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της, προσπαθώντας για το καλύτερο. Σε αυτή την πρώτη επαφή η κ. Λαγκάρντ έδωσε ευχές για επιτυχία στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ ο υπουργός ενημέρωσε για τα επόμενα βήματά της: την εκλογή προέδρου της Βουλής και το πρώτο νομοσχέδιο, το οποίο θα αφορά στην υλοποίηση του μνημονίου και θα εξειδικεύει κάποια πράγματα, ανοίγοντας τον δρόμο για την αξιολόγηση των Ευρωπαίων και μετά για την ανάμειξη του ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σταθάκης έκανε επισκόπηση της κατάστασης και αναφέρθηκε στο δεύτερο πακέτο που δεν έχει περάσει από τη Βουλή, και το «καυτό» ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών, που η κυβέρνηση ελπίζει να περάσει ως τις 15 Οκτωβρίου.