ΔΙΕΘΝΕΣ
30/09/2015 13:12 EEST | Updated 30/09/2015 13:13 EEST

Πούτιν: Η προληπτική δράση είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία

Sasha Mordovets via Getty Images
MOSCOW, RUSSIA - SEPTEMBER 30: Russian President Vladimir Putin gives a speech during a weekly meeting with ministers of the Russian Government in Novo-Ogaryovo State Residence September 30, 2015 outside Moscow, Russia. Vladimir Putin has received permission from Parliament for Russian military forces to launch airstrikes in Syria, two days after the Russian leader spoke to the UN and called for an international coalition against terrorism to fight Islamic State (ISIS). (Photo by Sasha Mordove

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε σήμερα ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία είναι η προληπτική

δράση και η στοχοθέτηση εδαφών που έχουν καταλάβει.

«Ο μόνος τρόπος να δοθεί αληθινά μάχη εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας —κι εκείνοι που μάχονται στη Συρία και στις γειτονικές της χώρες είναι ακριβώς αυτό, διεθνείς τρομοκράτες— είναι με προληπτική δράση, τις μάχες και την εξολόθρευση των ανταρτών στις περιοχές που έχουν ήδη καταλάβει, αντί να περιμένουμε να έλθουν στο σπίτι μας», είπε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά τη διάρκεια συνάντησής του με στελέχη της κυβέρνησής του.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε επίσης ότι ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας πρέπει να διεξαχθεί βάσει ενός διεθνούς σχεδίου.

Ακόμη, ο Πούτιν έκρινε ότι το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), το οποίο δρα στη Συρία και στο Ιράκ, δεν έχει καμιά σχέση με το «αληθινό» Ισλάμ.

«Είναι γνωστό ότι χιλιάδες άνθρωποι από ευρωπαϊκές χώρες, τη Ρωσία, πρώην σοβιετικά κράτη είναι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης που αποκαλείται Ισλαμικό Κράτος, και θέλω να δώσω έμφαση ξανά στο γεγονός ότι δεν έχει καμιά σχέση με το αληθινό Ισλάμ», ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Δεν χρειάζεται να είναι κανένας ειδικός σε αυτά τα θέματα για να καταλάβει ότι εάν [το ΙΚ] τα καταφέρει να νικήσει στη Συρία, [τα μέλη του] αναπόφευκτα θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους, θα επιστρέψουν στη Ρωσία» και θα αναλάβουν δράση και εκεί, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Παράλληλα ο Πούτιν σημείωσε ότι «η συριακή σύγκρουση έχει βαθιές ρίζες» και «προκλήθηκε από διάφορους παράγοντες», ανάμεσά τους «διακρατικές» παρεμβάσεις, «εσωτερικές, πολιτικές, θρησκευτικές και εθνοτικές εντάσεις, που επιδεινώθηκαν από τις κατάφωρες εξωτερικές επεμβάσεις».

«Με δεδομένες αυτές τις συνθήκες ασφαλώς δεν πρόκειται να εμπλακούμε ολοκληρωτικά στη σύγκρουση αυτή», ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, η εμπλοκή της χώρας του σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Συρία δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και ακολουθεί σχετικό αίτημα του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.