Καταδικάστηκαν οι εμπλεκόμενοι της υπόθεσης παιδεραστίας στο Ίλιον

Καταδικάστηκαν οι εμπλεκόμενοι της υπόθεσης παιδεραστίας στο Ίλιον
Sooc

Εξήντα εννέα χρόνια φυλακή επέβαλλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας σε τρία άτομα, που καταδικάστηκαν σε δεύτερο βαθμό, για τη συγκλονιστική και απάνθρωπη υπόθεση παιδεραστίας στο Ίλιον, που είχε αποκαλυφτεί το 2007, με θύματα τέσσερα ανήλικα.

Σε πρώτο πλάνο, με ποινή κάθειρξης 33 και χρηματική ποινή 100.000 ευρώ ετών ένοχη κρίθηκε ομόφωνα η μητέρα Ειρήνη Τσονοπούλου, που εξέδιδε την ανήλικη κόρη της και τα παιδιά φίλης της.

Κάθειρξη 18 ετών επέβαλλε το δικαστήριο στον 44χρονο σύντροφο της Ηλία Σουχλέρη, ενώ η ίδια ποινή επεβλήθη από το δικαστήριο και στον ιερέα της περιοχής Σωτήρη Παπαδόπουλο.

Έπαυσε η ποινική δίωξη για τον τέταρτο κατηγορούμενο Αθανάσιο Κανάκη, εύπορο συνταξιούχο της ΔΕΗ, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος από το πρωτόδικο δικαστήριο σε κάθειρξη 56 ετών, αλλά στο μεταξύ πέθανε.

Πρωτόδικα, το 2010, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε καταδικάσει τη μητέρα σε κάθειρξη 37 ετών, τον ιερέα σε κάθειρξη 24 ετών και τον Σουχλέρη σε 18ετή κάθειρξη.

Ανατριχιαστικές περιγραφές στο δικαστήριο σήμερα, Τετάρτη, για την κόλαση, που ζούσαν τα ανήλικα από την ίδια τη μητέρα τους, η οποία μαζί με το πατριό εξέδιδαν τα παιδιά.

Η υπόθεση, που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, αποκαλύφτηκε το Δεκέμβριο του 2007, όταν η 12χρονη τότε Μαρία, μαθήτρια της έκτης τρομοκρατημένη κατέφυγε στο δάσκαλο και στη γιαγιά της, μην αντέχοντας άλλο τα όσα υπέφερε και ο μικρότερος αδελφός από τη μητέρα τους.

Η γιαγιά κατήγγειλε το περιστατικό στο αστυνομικό τμήμα και λίγες μέρες ακολούθησαν οι συλλήψεις.

Σοκ προκάλεσαν στο δικαστήριο όσα είχαν καταγραφεί στη δικογραφία, σύμφωνα με τα οποία η μητέρα εξέδιδε την κόρη της από 6 ετών, αντί 50 ευρώ!

Η μητέρα και ο σύντροφος της πήγαιναν δύο φορές την εβδομάδα το κοριτσάκι στο σπίτι του συνταξιούχου στα Λιόσια, όπου το βίαζε παρά φύσιν για 50 ευρώ.

Από το 2002 μέχρι το 2005 η μητέρα πήγαινε το κοριτσάκι της και στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, όπου μέσα στο γραφείου του ο ιερέας Σπύρο Παπαδόπουλο κακοποιούσε σεξουαλικά το παιδί, αντί του ίδιου χρηματικού ποσού.

Το παιδί κακοποιούσε σεξουαλικά και ο πατριός του, ενώ το ίδιο γινόταν και με δύο ακόμη ανήλικα παιδιά φίλης της κατηγορουμένης, που φιλοξενήθηκαν επί ένα χρόνο στο σπίτι της.

Στο δικαστήριο κατέθεσε ο αστυνομικό διευθυντής Παύλος Λουκάτος, ο οποίος είχε ασχοληθεί με την υπόθεση, όπως και ο δάσκαλος της 12χρονης κ. Πατρινόπουλος, που είχε βοηθήσει τότε τη μικρή Μαρία.

Η ψυχολόγος κ. Παρσενία Παπανικολάου τόνισε στην κατάθεση της ότι «τα παιδιά λένε την αλήθεια και είναι κακοποιημένα».

Η συνήγορος Κατερίνα Ζαγγανά,, που εκπροσώπησε στο δικαστήριο τα παιδιά τόνισε: “Η υπόθεση αυτή πρέπει να αποτελέσει τον φάρο για όλα τα παιδιά που κακοποιούνται και το μήνυμα είναι σαφές ότι καμία πράξη σε βάρος τους δεν μένει ατιμώρητη. Τα παιδιά μιλούν και εμείς τα ακούμε. Στις υποθέσεις παιδεραστίας πρέπει να τεθούν προ των ευθυνών τους όλοι όσοι ευθύνονται για την κακοποίηση των ανηλίκων και την προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων αυτών. Πρέπει να διασφαλίσουμε στα παιδιά την προστασία τους και τη βεβαιότητα ότι όλοι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους”.