Ο Ralph Lauren παρέδωσε τα σκήπτρα του διάσημου οίκου του

Ο Ralph Lauren παρέδωσε τα σκήπτρα του διάσημου οίκου του
shutterstock

Ο Ralph Lauren, ο άνθρωπος που πριν από περίπου 50 χρόνια δημιούργησε μία από τις ισχυρότερες αυτοκρατορίες στο χώρο της μόδας, αποφάσισε να αποχωρήσει από την ηγεσία της θρυλικής εταιρείας του.

Τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του οίκου θα αναλάβει μέσα στο Νοέμβριο ο Stefan Larsson, πρόεδρος της εταιρείας Old Navy -της οικονομικής μάρκας ρούχων που ανήκει στον όμιλο Gap. Ο Σουηδός Larsson, ο οποίος έχει διατελέσει και εξέχον στέλεχος στην H&M επί μία 15ετία, θεωρείται ένα από τα κορυφαία ονόματα του λιανικού εμπορίου.

Ο Ralph Lauren, ο οποίος θα κλείσει τα 76 μέσα στον Οκτώβριο, σκοπεύει να παραμείνει ως κεντρικός σχεδιαστής της φίρμας, ενώ είπε για το διάδοχό του: «Καταλαβαίνει τι είναι τα όνειρα. Σε αυτή τη δουλειά, όλα έχουν να κάνουν με τα όνειρα, γιατί ονειρεύεσαι το μέλλον και σε απασχολεί η πρόοδος και η αλλαγή και η φρεσκάδα».

Αυτή η αλλαγή στην ηγεσία μεταφράστηκε από πολλούς ως μια κίνηση του Lauren για να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της εταιρείας του. Τα κέρδη της πολυτελούς εταιρείας ένδυσης, η οποία έγινε γνωστή για τις «Polo» μπλούζες της, δέχθηκαν πίεση από το ισχυρό δολάριο και τον έντονο ανταγωνισμό στο χώρο της πολυτελούς ένδυσης. Τα τελευταία τριμηνιαία κέρδη της φίρμας ξεπέρασαν μεν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά τα έσοδά της έκαναν «βουτιά» κατά 5,3% σε ετήσια βάση. Στο μεταξύ, η μετοχή της εταιρείας έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά το ήμισυ μέσα στο 2015.

Ο Lauren χαρακτήρισε την επαγγελματική σχέση που θα έχει με τον Larsson ως μια «συνεργασία», παρότι ο νέος CEO θα δίνει αναφορά στον διάσημο σχεδιαστή σχετικά με τις κινήσεις της εταιρείας. «Όταν αρχίσουν να σχεδιάζουν πράγματα που δεν καταλαβαίνω, θα παραιτηθώ», είπε ο Lauren στη συνέντευξη που έδωσε μαζί με τον Larsson κατά τη μεταβίβαση του τίτλου. «Τώρα όμως, δεν νιώθω πως αποσύρομαι», πρόσθεσε.

Η είδηση έγινε αποδεκτή με θετικό πρόσημο στο χρηματιστήριο, καθώς η τιμή της μετοχής της εταιρείας αυξήθηκε κατά 3,9%, την ίδια ώρα που η αντίστοιχη της Gap υποχώρησε κατά 3,4%.