ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/10/2015 03:50 EEST | Updated 01/10/2015 04:12 EEST

Προϋπολογισμός, προαπαιτούμενα και αξιολόγηση για τη δόση των 3δισ. ευρώ, οι προκλήσεις για την κυβέρνηση

sooc

Την Δευτέρα 5η Οκτωβρίου ορίζουν στο οικονομικό επιτελείο ως τον πρώτο κρίσιμο σταθμό της μακράς διαδρομής η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος του 2015. Την ίδια ημέρα η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει στην Βουλή και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να παρουσιάσει στο Eurogroup το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016, ενώ ταυτόχρονα θα ξεκινά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα περιμένουν από τον Έλληνα ομόλογο τους να τους παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης και την λίστα των προαπαιτούμενων που θα συναποφασιστεί με τους δανειστές.

Το υπουργείο Οικονομικών θα έχει ήδη τις πρώτες ενδείξεις αναφορικά με τις προθέσεις των δανειστών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Euro Working Group την Παρασκευή. Εκεί αναμένεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) να κάνει την τελική διαπραγμάτευση αναφορικά με το περιεχόμενο της λίστας των προαπαιτούμενων δράσεων, καθώς η υλοποίηση τους θα κρίνει το χρόνο εκταμίευσης των 3δισ ευρώ που απομένουν από το πακέτο δόσεων του Αυγούστου.

Τα αποτελέσματα του Euro Working Group, θα εξεταστούν στην συνεδρίασης της συνόδου των υπουργών Οικονομικών, όπου σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα, «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει το Eurogroup σχετικά με τις προτεραιότητες πολιτικής της νέας κυβέρνησης όπως προέκυψε από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015». «Το Eurogroup θα συζητήσει την τρέχουσα κατάσταση και τα επόμενα βήματα όσον αφορά στην εφαρμογή νέου  προγράμματος» επισημαίνεται.

Η ομάδα δράσης στην Αθήνα

Η προετοιμασίες βέβαια έχουν ήδη ξεκινήσει καθώς την Τετάρτη βρέθηκε στην Αθήνα ο νέος επικεφαλής της «ομάδας δράσης» της Κομισιόν Maarten Verwey. Στόχος της συνάντησης του κ. Verwey με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ήταν να ορίσουν τους τομείς στους οποίους η ομάδα του κ.  Verwey θα παρέχει στήριξη στην Ελληνική Κυβέρνηση.

Ο Ολλανδός επικεφαλής της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (όπως έχει μετονομαστεί η «ομάδα δράσης») συζήτησε με την Ελληνική πλευρά το πλαίσιο συνεργασίας για την παροχή τεχνικής βοήθειας τόσο για το επόμενο διάστημα όσο και μακροπρόθεσμα, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνο Καρβούνη, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων σημειώθηκε «ουσιαστική πρόοδος».

«Ο κ. Maarten Verwey επισκέφθηκε την Αθήνα, προκειμένου να συναντήσει μέλη της νέας κυβέρνησης και να συζητήσει τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ της υπηρεσίας του και της Ελλάδας», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Καρβούνης και προσθέτει, ότι οι δύο πλευρές «συζήτησαν λεπτομερέστερα τα σχέδια τεχνικής βοήθειας τα οποία χρειάζονται οι ελληνικές αρχές, ώστε να υπάρξει ομαλή υλοποίηση των διαρθρωτικών και διοικητικών μεταρρυθμίσεων που έχουν σκοπό την ενίσχυση της ανάπτυξης. Υπήρξε ουσιαστική πρόοδος».

Καταφτάνουν τα τεχνικά κλιμάκια

Εν τω μεταξύ στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές τις επόμενης αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών εν όψει της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Οι τεχνοκράτες των θεσμών θα ξεκινήσουν τον έλεγχο της πορείας του προϋπολογισμού, αλλά και της υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων προκειμένου να δώσουν πλήρη αναφορά στους επικεφαλής των κλιμακίων.

Ωστόσο, άγνωστη παραμένει η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής στην Αθήνα, καθώς οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ότι θα πρέπει πρώτα να έχει ολοκληρωθεί το σημαντικότερο μέρος των προαπαιτούμενων δράσεων.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων από την πλευρά των δανειστών η έναρξη της αξιολόγησης προσδιορίζεται στο τέλος Οκτωβρίου, αν και με συνέντευξη του στους Financial Times ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε μιλήσει για το τέλος Νοεμβρίου.