Ο τρομερός τυφώνας «Χοακίν» που ετοιμάζεται να χτυπήσει την Νέα Υόρκη

Ο τρομερός τυφώνας «Χοακίν» που ετοιμάζεται να χτυπήσει την Νέα Υόρκη
The Empire State Building is seen from Pier A Park on Wednesday, Sept. 30, 2015, in Hoboken, N.J. Officials are taking precautions for the rest of the week as forecasters closely follow Hurricane Joaquin. (AP Photo/Julio Cortez)
The Empire State Building is seen from Pier A Park on Wednesday, Sept. 30, 2015, in Hoboken, N.J. Officials are taking precautions for the rest of the week as forecasters closely follow Hurricane Joaquin. (AP Photo/Julio Cortez)
ASSOCIATED PRESS

Ο τυφώνας Χοακίν θα μπορούσε να πλήξει την μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης την Τρίτη με τη μορφή τροπικής καταιγίδας, ακολουθώντας την καταστροφική πορεία του τυφώνα Σάντυ. Αυτό δήλωσαν οι μετεωρολόγοι την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Εθνικού Κέντρου για τυφώνες των ΗΠΑ, ο Χοακίν είναι ένας ισχυρότατος τυφώνας κατηγορίας 3 ο οποίος κινείται με ταχύτητες που φτάνουν μέχρι και τα 195 χιλιόμετρα ανά ώρα και βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό κοντά στις Μπαχάμες.

Η καταιγίδα αναμένεται να δυναμώσει στην κατηγορία 4 με ανέμους που φτάνουν μέχρι και τα 140 μίλια/ώρα την Παρασκευή, καθώς θα προχωρά βόρεια προς την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ. Ο Χοακίν αναμένεται να αποδυναμωθεί τις επόμενες ημέρες πριν φτάσει στην ξηρά πιθανότατα ως τροπική καταιγίδα με ανέμους οι οποίοι θα φτάσουν τα 70 μίλια ανά ώρα την Τρίτη, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του NHC.

Θα μπορούσε να χτυπήσει τις ακτές των ΗΠΑ, οπουδήποτε μεταξύ βόρειας Καρολίνας και της Μασαχουσέτης, αλλά το κέντρο της τροχιάς της τελευταίας καταιγίδας δείχνει ότι θα χτυπήσει την περιοχή όπου βρίσκεται το μετρό της Νέας Υόρκης. Αυτή η περιοχή είναι κοντά στην ενεργειακή υποδομή του λιμανιού της Νέας Υόρκης, η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες που προκάλεσε ο τυφώνας Σάντυ πριν από τρία χρόνια.

Οι εταιρείες των ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, δήλωσαν ότι έχουν μάθει τα μαθήματά τους από τον τυφώνα Σάντυ και τα τελευταία τρία χρόνια έχουν προσπαθήσει να δυναμώσουν την υποδομή τους στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο προκειμένου να αντέχουν περισσότερο σε μια καταιγίδα.

Η ενεργειακή εταιρία Consolidated Edison Inc της Νέας Υόρκης η οποία παρέχει ενέργεια, φυσικό αέριο και ατμό σε περισσότερους από τρία εκατομμύρια πελάτες στην περιοχή της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι εδώ και τρία χρόνια έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο ύψους 2 δισ. δολαρίων προκειμένου να προστατέψει τις ενεργειακές της υποδομές μετά τον τυφώνα Σάντυ.

Ο Σάντυ ήταν η χειρότερη καταιγίδα στην ιστορία της εταιρίας, η οποία άφησε περίπου ένα εκατομμύριο πελάτες της χωρίς δύναμη, με τις διακοπές να διαρκούν για μερικές εβδομάδες στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. Ορισμένοι πελάτες άλλων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας έμειναν χωρίς ρεύμα για αρκετό καιρό ακόμη.

Η Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ έχει εννιά εργοστάσια με λειτουργική ικανότητα η οποία φτάνει τα περίπου 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης.

Δημοφιλή