ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/10/2015 16:39 EEST | Updated 01/10/2015 16:40 EEST

Εγκύκλιος Σαββαΐδου: Ποιοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ ή θα πληρώσουν τον μισό

Sooc

Την πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ή την απαλλαγή κατά 50% προβλέπει για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων εγκύκλιος της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Πρόκειται για κατηγορίες φορολογουμένων όπως τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ή άτομα με αναπηρία και πολύ χαμηλά εισοδήματα, για τους οποίους ορίζονται συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

 

Πιο αναλυτικά, εν όψει της αποστολής των εκκαθαριστικών για την καταβολή του φόρου έως τις 20 Οκτωβρίου, σε όλους τους ιδιοκτήτες, διευκρινίζεται στην εγκύκλιο ότι ιδιοκτήτες ακινήτων με πολύ χαμηλά εισοδήματα ή αναπηρία, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, δικαιούνται έκπτωση 50% από το φόρο ή πλήρη απαλλαγή.

 

Ειδικότερα, το μισό φόρο θα πρέπει να καταβάλουν άγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ εφόσον είναι έγγαμος για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο. Προϋπόθεση είναι, η αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο παιδιά.

 

Από το σύνολο του φόρου απαλλάσσονται οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες με ποσοστό άνω του 80% και εισόδημα ως 12.000 ευρώ που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο, εφόσον η συνολική έκταση της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνει τα 150 τμ.

 

Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή του φόρου θα ολοκληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, ενώ ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ πραγματοποιείται με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2007.

Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο της ΓΓΔΕ για τον ΕΝΦΙΑ

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post