ΕΙΔΗΣΕΙΣ
01/10/2015 04:57 EEST | Updated 01/10/2015 05:13 EEST

Αναδιάρθρωση, ενέργεια, μεταναστευτικό, Κυπριακό και ΠΓΔΜ, στη συνάντηση Κέρι – Τσίπρα

Όλα τα «καυτά» ζητήματα τέθηκαν στη συνάντηση που είχαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς,με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση από το γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, στη συνάντηση συζητήθηκαν η διαπραγμάτευση της Ελλάδας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης  κατά τους τελευταίους μήνες και η ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους. Επίσης συζητήθηκε το ζήτημα των προσφυγικών ροών, το Κυπριακό, το ονοματολογικό (ΠΓΔΜ), οι εξελίξεις στην Ουκρανία και την Συρία, αλλά και τα ενεργειακά ζητήματα.

Από την πλευρά του κ. Κέρι τονίσθηκε η στρατηγική σημασία των αγωγών TAP και IGB για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.

Παράλληλα, o Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πρόθεσή των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την επίλυση του ονοματολογικού και του Κυπριακού.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε στον κ. Κέρι την ανάγκη να υποστηρίξουν οι ΗΠΑ την αναβάθμιση του μηχανισμού του ΟΗΕ για επανεγκατάσταση των προσφύγων, καθώς και να εντείνουν τις επαφές τους με την Τουρκία, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Επίσης τόνισε την ανάγκη να εντείνουν οι ΗΠΑ τις επαφές τους με την Τουρκία για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Τέλος, ο κ.Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ονοματολογικού, με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό περιορισμό για χρήση έναντι όλων, καθώς και την ανάγκη να επιδειχθεί αντίστοιχη πρόθεση από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Sponsored Post