Το κάπνισμα επηρεάζει (και) τον ύπνο σας

Το κάπνισμα επηρεάζει (και) τον ύπνο σας
Man Smoking in Public Space
Universal Images Group via Getty Images
Man Smoking in Public Space

Εδώ και πολλά χρόνια, οι επιστήμονες έχουν συνδέσει το κάπνισμα με την ανάπτυξη πολλών τύπων καρκίνου, καρδιακές παθήσεις, μολύνσεις και την εμφάνιση έντονου άγχους και κατάθλιψης. Πέρα από αυτά, μία ακόμα λειτουργία του οργανισμού που επηρεάζει το κάπνισμα είναι ο ύπνος, η έλλειψη του οποίου έχει επιπτώσεις που είναι επιβαρυντικές τόσο για τη σωματική, όσο και την ψυχική υγεία του ατόμου.

Με ποιο τρόπο επηρεάζει το κάπνισμα τον ύπνο σας; Διαβάστε παρακάτω.

Το κάπνισμα αλλάζει τον φυσιολογικό κιρκαδικό ρυθμό του σώματος

Έρευνα που έγινε το 2013 από ερευνητές του πανεπιστημίου Rochester διαπίστωσε ότι η χρήση καπνού μπορεί να μπερδέψει τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται ο ήσυχος ύπνος. Στα πλαίσια της έρευνας εξέθεσαν ποντίκια τόσο για μεγάλο διάστημα, όσο και επιτόπου στον καπνό του τσιγάρου και παρατήρησαν διατάραξη του βιολογικού τους ρολογιού. Οι επιπτώσεις της διατάραξης του κιρκαδικού ρυθμού του (δηλαδή της βιολογικής διαδικασίας που βιώνει κανείς μέσα σε ένα 24ωρο) δεν περιορίζονται μόνο στον κακής ποιότητας ύπνο, αφού έχει συνδεθεί με την εμφάνιση της κατάθλιψης, το άγχος και πολλές διαταραχές διάθεσης.

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπνικής άπνοιας

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2014, όσοι καπνίζουν έχουν 2,5 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υπνική άπνοια. Αυτό συμβαίνει επειδή ο καπνός που εισπνέουν οι καπνιστές επηρεάζει τους ιστούς της μύτης και του λαιμού και δημιουργεί πρήξιμο, γεγονός που εμποδίζει τη ροή του αέρα.

Οι καπνιστές ξυπνούν πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins μελέτησαν τις συνήθειες ύπνου 40 καπνιστών και 40 μη καπνιστών. Από τους μη καπνιστές συμμετέχοντες, το 5% ανάφερε ότι συχνά έχει ανήσυχο ύπνο, ενώ το 22,5% των καπνιστών ανέφερε ότι υποφέρει από ανήσυχο ύπνο. Επιπλέον, με την χρήση ηλεκτρογραφήματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα των καπνιστών κοιμόταν πιο ελαφριά, σε σχέση με την ομάδα των μη καπνιστών.

Οι καπνιστές δυσκολεύονται να κοιμηθούν και το πρωί δεν νιώθουν ξεκούραστοι

Όπως και η καφεΐνη, έτσι και η νικοτίνη λειτουργεί ως ναρκωτικό και διεγερτικό, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου, ειδικά αν γίνει χρήση της σε μεγάλες ποσότητες, κοντά στην ώρα του ύπνου. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε που έγινε το 2013 από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ο μέσος άνθρωπος χάνει 1,2 λεπτά ύπνου για κάθε τσιγάρο που καπνίζει. Επιπλέον, όσοι καπνίζουν πριν πέσουν για ύπνο (σε διάστημα 2 ωρών) δυσκολεύονται να κοιμηθούν, επειδή η νικοτίνη διαταράσσει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού και μπορεί να υπάρξουν ενδείξεις εξάρτησης από τον οργανισμό σας, πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι σας.

Οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από αϋπνία

Σύμφωνα με την εθνικό οργανισμό National Sleep Foundation, η αϋπνία μπορεί να προκληθεί από πολλές ψυχιατρικές και ιατρικές παθήσεις, αλλά και από τον τρόπο ζωής του ατόμου. Λόγω ότι η νικοτίνη είναι ένα διεγερτικό, όσοι καπνίζουν μπορεί να δυσκολεύονται να κοιμηθούν, ειδικά αν καπνίζουν κοντά στην ώρα του ύπνου.

Μόλις ξεκινήσετε το κάπνισμα, ο ύπνος δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδιος

Εάν αποφασίσετε να κόψετε το κάπνισμα θα ανακαλύψετε ότι θα βελτιωθεί αισθητά η ποιότητα του ύπνου σας. Παρ' ολ' αυτά όσοι δεν έχουν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους έχει αποδεχθεί ότι απολαμβάνουν πραγματικά ποιοτικό ύπνο. Σίγουρα, θα δείτε βελτίωση αφού σταματήσετε το κάπνισμα, αλλά το καλύτερο είναι να μην το ξεκινήσετε ποτέ.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.