ΚΟΙΝΩΝΙΑ
02/10/2015 07:41 EEST | Updated 02/10/2015 08:30 EEST

Σύνδεση Παλαιοκώστα - Πετρακάκου στην οργάνωση απαγωγών βλέπει η αντιτρομοκρατική. Πιθανή η εμπλοκή τους στην υπόθεση Μαρτίνου

Eurokinissi

Χειρόγραφες σημειώσεις με προσωπικά στοιχεία ατόμων που θα γινόντουσαν στόχος απαγωγών βρέθηκαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στο κρησφύγετο της ομάδας Πετρακάκου στο Μαραθώνα Αττικής.

Τα χειρόγραφα περιείχαν ονόματα –περίπου 25-30- και διευθύνσεις προσώπων, τα οποία «βολιδοσκοπούνταν» με σκοπό να απαχθούν στην Αθήνα. Στις ίδιες σημειώσεις υπήρχαν αναλυτικές οδηγίες για το σχέδιο εκτέλεσης των απαγωγών. Δηλαδή, ποια οχήματα θα χρησιμοποιούνταν, από πού θα ξεκινούσαν και που θα κατέληγαν.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι τα σχέδια απαγωγών ήταν ο λόγος που βρέθηκαν στο Μαραθώνα έξι κλεμμένα οχήματα και δύο μοτοσικλέτες, όπως και ένα βαν, στο οποίο πιθανότατα θα έβαζαν τα θύματα.

Ο Γιώργος Πετρακάκος, ο οποίος συνελήφθη μαζί με ακόμα τρία άτομα στο Βόλο, έχει πλούσιο παρελθόν στις απαγωγές. Η τελευταία που φέρεται να οργάνωσε μαζί με το Βασίλη Παλαιοκώστα ήταν το 2008 στη Θεσσαλονίκη με θύμα τον βιομήχανο Μυλωνά. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι μετά από ένα «διάλλειμα» αρκετών ετών ο Πετρακάκος ήθελε να επανέλθει στις απαγωγές.

Σημειώνεται ότι ένα από τα έξι αυτοκίνητα, ένα μαύρο τζιπ Cherokee, που βρέθηκε στον Μαραθώνα ανήκει στη «φουρνιά» των κλεμμένων οχημάτων που χρησιμοποιήθηκαν στην απαγωγή του Μυλωνά τον Ιούνιο του 2008 στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε οργανωθεί από τον καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα.

Τις κλοπές των οχημάτων που θα χρησιμοποιούνταν στην απαγωγή είχε αναλάβει, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ο Γιώργος Πετρακάκος. Το τζιπ Cherokeeεκλάπη από την περιοχή του Χαριλάου στις 17 Οκτωβρίου 2007.

Σχεδόν οχτώ χρόνια μετά το μαύρο όχημα βρέθηκε στη λεωφόρο Μαραθώνος, όπου στις αρχές της εβδομάδας έκανε έφοδο η Αντιτρομοκρατική, στο πλαίσιο των ερευνών για την εξάρθρωση της ομάδας Πετρακάκου.

Σοβαρά εξετάζεται το κατά πόσο η επιχειρησιακή ομάδα του Πετρακάκου σχετίζεται με την απόπειρα απαγωγής του Ανδρέα-Ιωάννη Μαρτίνου τον Δεκέμβριο του 2013 στη Βούλα. Τότε ο 33χρονος Μαρτίνος είχε καταφέρει με ελιγμούς του αυτοκινήτου του να διαφύγει από τους απαγωγείς του. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι μέλη της ομάδας Πετρακάκου βρίσκονται πιθανότατα πίσω από τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η απόπειρα απαγωγής Μαρτίνου

Στις 12 Δεκέμβριο του 2013 άγνωστοι επιχείρησαν να απαγάγουν τον γιο της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας Μαρτίνου.

Ο 33χρονος Ανδρέας Μαρτίνος βρισκόταν στη Βούλα, όπου στεγάζονται τα γραφεία της εταιρίας του, όταν λίγο μετά τις 15.00 βγήκε από το γκαράζ κτιρίου στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Οδηγώντας το αυτοκίνητό του αντιλήφθηκε ένα αυτοκίνητο να τον ακολουθεί. Σε μια διασταύρωση λίγα μέτρα μακρύτερα πετάχτηκε μέσα από ένα πάρκινγκ ένα βαν που του έκλεισε τον δρόμο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τότε τρεις από τους δράστες επιχείρησαν να ακινητοποιήσουν τον 33χρονο απειλώντας τον με όπλα.

Ο νεαρός εφοπλιστής αντέδρασε άμεσα κάνοντας όπισθεν και στη συνέχεια αφού απεγκλωβίστηκε από το σημείο επέστρεψε στα γραφεία της εταιρείας ενημερώνοντας παράλληλα την ΕΛ.ΑΣ.

Από την πρόσκρουση τυλίχθηκε στις φλόγες το ΙΧ των επίδοξων απαγωγέων και οι δράστες τράπηκαν σε φυγή. Η Αστυνομία εκτιμούσε τότε ότι οι δράστες ήταν τουλάχιστον πέντε άτομα.

Το δεύτερο όχημα που χρησιμοποίησαν για τη διαφυγή τους βρέθηκε καμένο στην ευρύτερη περιοχή. Στόχος των δραστών ήταν να εξαφανίσουν ίχνη που θα οδηγούσαν τους αστυνομικούς στον εντοπισμό και στη σύλληψή τους.

Γνωστοί επιχειρηματίες οι στόχοι

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν στη Huff Post Greece ότι ανάμεσα στους στόχους βρίσκεται γνωστός εφοπλιστής, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής ναυτιλίας, ο γιος δεύτερου εφοπλιστή, όπως και ένας ακόμα γιος γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας.