ΕΙΔΗΣΕΙΣ
02/10/2015 03:57 EEST | Updated 02/10/2015 03:58 EEST

Πρόθεση του Κέρι να έλθει στην Αθήνα για το Κυπριακό. Οι επαφές της ελληνικής πλευράς στις ΗΠΑ για όλα τα «καυτά» ζητήματα

Eurokinissi

Καμία συζήτηση δεν έγινε στη Νέα Υόρκη  για την ανάπτυξη αμερικανικών ή ευρωπαϊκών κλιμακίων στα ελληνικά σύνορα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό κύμα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί  αξιωματούχοι διέψευσαν τις σχετικές πληροφορίες.

Αντίθετα από τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις για το Κυπριακό και μάλιστα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα επισκεφθεί επί τούτου την Αθήνα.

 «Οι Αμερικανοί, όπως και οι Ευρωπαίοι εταίροι, θέλουν να βοηθήσουν τις επιλογές που θα κάνουν οι ίδιες οι κυπριακές κοινότητες που σημαίνει να συμβάλλουν να λυθούν προβλήματα οικονομικά που θα προκύψουν από τη λύση, δηλαδή τη χρηματοδότηση, όπως επίσης και να συμβάλλουν να κατανοηθούν οι ελληνικές θέσεις  από την άλλη πλευρά», είπε στη Νέα Υόρκη κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει το παρασκήνιο των συνομιλιών. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά «έχει διάθεση να λύσει το πρόβλημα δημιουργικά με βάση τις αποφάσεις της». Η ίδια πηγή επεσήμανε ότι η Αθήνα πάντα θέτει στις συζητήσεις για το Κυπριακό το ζήτημα στη βάση διεθνών γνωμοδοτήσεων, όπως θέτει και τα ζητήματα των εγγυήσεων και της απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά επισημαίνεται πως έγινε προετοιμασία των συναντήσεων των γενικών γραμματέων  που θα προετοιμάσουν τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στην Αθήνα. Οι υπουργοί θα προετοιμάσουν την συνάντηση των πρωθυπουργών που θα γίνει στην Τουρκία (υπενθυμίζεται ότι  ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε αμοιβαία επίσκεψη σε Σμύρνη και Χίο). Όλα αυτά θα γίνουν μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

Το προσφυγικό ζήτημα συζητήθηκε στη συνάντηση Τσίπρα – Νταβούτογλου. Η Τουρκία εμφανίζεται ενοχλημένη από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. «Πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί το ζήτημα στη Συρία», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς μιλώντας με δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «αν δε σταματήσει να βομβαρδίζει ο καθένας κάποιον  θα έχουμε συνεχώς κύματα προσφύγων και οικονομικών μεταναστών.  Κι όπως ξέρετε αυτό το ζήτημα το βάζουμε από το Φλεβάρη. Δεν άκουγε η ΕΕ στις συνεδριάσεις των ΥΠΕΞ τον Φλεβάρη, τον Μάρτη, τον Απρίλη. Μετά άρχισαν να ακούν και εκείνοι». Πάντως η Αθήνα δεν προτίθεται να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για τους βομβαρδισμούς στη Συρία.

Sponsored Post