Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες;

Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες;
Senior couple embracing at home
Senior couple embracing at home
MoMo Productions via Getty Images

Από την ημέρα που γεννιούνται, οι άνδρες είναι προορισμένοι να πεθάνουν νωρίτερα από τις γυναίκες με την ίδια ημερομηνία γέννησης. Παρόλο που το προσδόκιμο ζωής αλλάζει κατά καιρούς, οι άνδρες τείνουν πάντοτε να πεθαίνουν κατά μέσο όρο τρία χρόνια νωρίτερα από τις γυναίκες.

Επί παραδείγματι, το 1800 ο μέσος όρος ζωής για τις γυναίκες από την Σουηδία ήταν τα 33 έτη και για τους άνδρες τα 30. Σήμερα, ο μέσος όρος είναι 83,5 και 79,5 αντίστοιχα. Αυτό το χάσμα μεταξύ των φύλων είναι υπαρκτός σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και σε όλες τις εποχές.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τους άνδρες να πεθαίνουν νωρίτερα; Το BBC παραθέτει ορισμένες εξηγήσεις.

Η υπερκόπωση

Για πολλά χρόνια οι άνδρες ήταν οι κουβαλητές του σπιτιού, απασχολούνταν με δύσκολες και απαιτητικές δουλειές που έβλαπταν την υγεία τους. Είτε δούλευαν στα ορυχεία, είτε στα χωράφια, προκαλούσαν πολλούς τραυματισμούς στο σώμα τους, γεγονός που αύξανε τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιας ασθένειας στην μετέπειτα ζωή τους. Σήμερα, οι γυναίκες εργάζονται επίσης σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, όμως το χάσμα παραμένει. Η υπερκόπωση και οι ανθυγιεινές εργασίες αποτελούν μια εξήγηση για τον πρόωρο θάνατο των ανδρών, όμως δεν αποτελεί τον μοναδικό λόγο.

Οι κακές συνήθειες

Παρόλο που δεν έχει αποδειχτεί ότι οι άνδρες γενικότερα δεν προσέχουν την υγεία τους, σε πολλές περιπτώσεις οι άνδρες τείνουν να πεθαίνουν νωρίτερα λόγω των κακών συνηθειών τους. Στην Ρωσία, ο μέσος όρος ζωής των ανδρών είναι κατά 13 χρόνια μικρότερος από αυτόν των γυναικών, καθώς συνηθίζουν να καπνίζουν και να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Την ίδια στιγμή, το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των φύλων παρατηρείται και στους χιμπατζήδες, οι οποίοι ούτε πίνουν, ούτε καπνίζουν.

Η εξέλιξη

Σύμφωνα με τον Tom Kirkwood από το Newcastle University, οι λόγοι που οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες είναι κυρίως βιολογικοί. Όπως είναι γνωστό, τα θηλυκά διαθέτουν ένα ζευγάρι Χ χρωμοσωμάτων, ενώ τα αρσενικά ένα Χ και ένα Υ. Αυτό δίνει ένα πλεονέκτημα στις γυναίκες, οι οποίες μπορούν να κρατήσουν ένα αντίγραφο του κάθε γονιδίου για να το χρησιμοποιήσουν όταν προκληθούν φθορές στο αυθεντικό. Οι άνδρες δεν έχουν αυτή την δυνατότητα, γεγονός που τους κάνει πιο επιρρεπείς σε διάφορες ασθένειες.

Η απουσία περιόδου

Μπορεί η έμμηνος ρύση να προκαλεί μια σειρά από επίπονα συμπτώματα στις γυναίκες, όμως ταυτόχρονα μειώνει τους κινδύνους να εμφανίσει καρδιακά προβλήματα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο καρδιακός παλμός των γυναικών αυξάνεται σταδιακά όταν έχουν περίοδο, όπως ακριβώς μετά από ελαφριά άσκηση. Οι άνδρες από την άλλη στηρίζονται μόνο στις δικές τους προσπάθειες εκγύμνασης για να κρατήσουν την καρδιά τους υγιή.

Το μεγάλο μέγεθος

Οι άνδρες τείνουν να είναι πιο μεγαλόσωμοι από τις γυναίκες γεγονός που αυξάνει ταυτόχρονα τις πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο. Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο ότι οι ψηλότεροι και μεγαλόσωμοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκινικά κύτταρα για τον απλούστατο λόγο ότι αποτελούνται από περισσότερα κύτταρα.

Η τεστοστερόνη

Ο σημαντικότερος λόγος που οι άνδρες πεθαίνουν σε μικρότερη ηλικία από τις γυναίκες είναι πιθανότατα η ορμόνη τεστοστερόνη. Ο Κορεάτης επιστήμονας Han-Nam Park πρόσφατα ανέλυσε τα ιατρικά ιστορικά όσων κατοικούσαν στα ανάκτορα της Δυναστείας Chosun τον 19ο αιώνα. Αυτό που ανακάλυψε ήταν ότι οι ευνούχοι ζούσαν κατά μέσο όρο 70 χρόνια, την στιγμή που οι μη ευνουχισμένοι άνδρες σπάνια ξεπερνούσαν τα 50. Ακόμα, είχαν 130 φορές περισσότερες πιθανότητες να γιορτάσουν τα εκατοστά γενέθλιά τους από τον μέσο Κορεάτη. Ακόμα και οι βασιλιάδες δεν μπορούσαν να τους ξεπεράσουν.

Ο καθηγητής David Gem από το University College London εκτιμά ότι η τεστοστερόνη, η οποία δίνει δύναμη στους άνδρες στην εφηβεία, τους αφήνει επιρρεπείς σε προβλήματα καρδιάς, μολύνσεις και καρκίνο. Από την άλλη, τα οιστρογόνα, που αποτελούν την «γυναικεία ορμόνη», λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, εξουδετερώνοντας τα επικίνδυνα χημικά που ευθύνονται για την εμφάνιση καρκινικών κυττάρων.

Γιατί όμως η φύση προστατεύει περισσότερο τα γυναικεία σώματα;

Οι λόγοι είναι καθαρά πρακτικοί. Η υγεία της γυναίκας είναι σημαντικότερη καθώς εκείνη είναι που κουβαλά και φέρνει στην ζωή τους απογόνους. Η «φύση» κατά ένα τρόπο έχει προνοήσει για τα σώματα του φύλου από το οποίο εξαρτάται περισσότερο η αναπαραγωγή.

Δημοφιλή