Νεκροί και τραυματίες από αμερικανικούς βομβαρδισμούς σε νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν

Νεκροί και τραυματίες από αμερικανικούς βομβαρδισμούς σε νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν

Αεροπορική επιδρομή σκότωσε τουλάχιστον 16 ανθρώπους σε ένα νοσοκομείο που διαχειρίζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα η οργάνωση. Τουλάχιστον εννέα μέλη του προσωπικού των MSF, τέσσερις ενήλικες ασθενείς και τρία παιδιά σκοτώθηκαν, ανέφερε η οργάνωση στον λογαριασμό της στο Twitter.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν για επιπλέον 30 λεπτά αφού η μη κυβερνητική οργάνωση έδωσε τις συντεταγμένες της τόσο στις αμερικανικές δυνάμεις όσο σε αυτές του Αφγανιστάν.

«Πολλοί ασθενείς και μέλη του προσωπικού εξακολουθούν να λείπουν», ανέφεραν οι MSF που δήλωσαν επίσης πως είχαν δώσει προληπτικά τις γεωγραφικές συντεταγμένες του νοσοκομείου τους σε «όλα τα μέρη» της σύγκρουσης που μαίνεται ανάμεσα στον αφγανικό στρατό και στους Ταλιμπάν για τον έλεγχο της Κουντούζ τις τελευταίες ημέρες.

«Η ακριβής τοποθεσία του νοσοκομείου μας στην Κουντούζ είχε ανακοινωθεί σε όλα τα μέρη με διάφορες αφορμές τους προηγούμενους μήνες, τελευταία ενημέρωση ήταν στις 29 Σεπτεμβρίου».

«Είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι από την επίθεση, τη δολοφονία του προσωπικού και των ασθενών μας και το βαρύ πλήγμα που έχει προκαλέσει στο σύστημα υγείας της Κουντούζ», αναφέρει ο Bart Janssens, Διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και του προσωπικού υγείας.

Αξιωματούχος των MS οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε στο Reuters, πως μέλη του προσωπικού της τηλεφώνησαν έξαλλα σε στρατιωτικούς αξιωματούχους στο ΝΑΤΟ στην Καμπούλ και στην Ουάσινγκτον καθώς οι βόμβες έπεφταν βροχή στο νοσοκομείο τους στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν για σχεδόν μία ώρα. Η πρώτη βόμβα έπεσε στις 2.10 π.μ. (τοπική ώρα) και το προσωπικό των MSF τηλεφώνησε σε αξιωματούχους του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ στις 2.19 π.μ. και σε στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον μερικά λεπτά αργότερα, και ο βομβαρδισμός συνεχίστηκε μέχρι τις 3.13 π.μ.

Τις επιθέσεις διεξήγαγαν οι ΗΠΑ, ενώ το ΝΑΤΟ παραδέχθηκε ότι ίσως χτυπήθηκε η κλινική, στην οποία νοσηλεύονταν τουλάχιστον 100 άνθρωποι.

Η μη κυβερνητική οργάνωση επανέλαβε ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είχαν ενημερωθεί, τόσο η Καμπούλ, όσο και η Ουάσιγκτον.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, δήλωσε πως «οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επίθεση στην Κουντούζ ενάντια σε άτομα που απειλούσαν τη συμμαχία...Ωστόσο η επίθεση ίσως να προκάλεσε παράπλευρες απώλειες σε κλινική που βρισκόταν κοντά στο σημείο. Το περιστατικό ερευνάται».

Λίγες ώρες αργότερα ο επικεφαλής των υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών δυνάμεων στο Αφγανιστάν ζήτησε συγγνώμη από τον πρόεδρο της χώρας έπειτα από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου. Ο στρατηγός Τζον Κάμπελ έδωσε λεπτομέρειες στον πρόεδρο Άσραφ Γάνι και ζήτησε συγγνώμη, ανέφερε ανακοίνωση από το γραφείο του Γάνι.

Ωστόσο εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει αμέσως το τηλεφώνημα του Κάμπελ στον Γάνι.

Από την πλευρά τους οι MSF απαιτούν να χυθεί γρήγορα άπλετο φως σε αυτή την επίθεση στην οποία τουλάχιστον εννέα εργαζόμενοι της οργάνωσης σκοτώθηκαν.

Καταδικάζει ο ΟΗΕ

Η αεροπορική επίθεση, η οποία είναι πιθανόν να είναι αμερικανική επιδρομή, και κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 άνθρωποι σε νοσοκομείο των Γιατρών χωρίς Σύνορα στην πόλη Κουντούζ είναι «ασυγχώρητη» και «εν δυνάμει εγκληματική», δηλώνει ο Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ρα'αντ Αλ Χουσέιν.

Ο Υπατος Αρμοστής ζητεί τη διεξαγωγή εις βάθος και διαυγούς έρευνας, λέγοντας ότι «εάν αναγνωρισθεί ως σκόπιμη από τη δικαιοσύνη, μία αεροπορική επιδρομή εναντίον νοσοκομείου μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου». "Αυτό το περιστατικό είναι ιδιαιτέρως τραγικό, ασυγχώρητο και εν δυνάμει εγκληματικό», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρίστος Στυλιανίδης απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές της σύγκρουσης να σεβασθούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να διασφαλίσουν ότι οι εγκαταστάσεις παροχής ιατρικής βοήθειας και τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων προστατεύονται".

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις στην Κουντούζ καθώς οι Ταλιμπάν κατάφεραν να μπουν στα βόρεια της πόλης. Μάλιστα αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για ταλιμπάν που κρύβονταν σε σπίτια πολιτών. Ο ηγέτης τον Ταλιμπάν Μουλά Αχτάρ Μανσούρ έχει χαρακτηρίσει την κατάληψη της πόλης ως μια νίκη με υψηλό συμβολισμό.

Σημειώνεται ότι η Κουντούζ, μια στρατηγικής σημασίας πόλη 300.000 κατοίκων, είναι κόμβος ανεφοδιασμού τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για την ευρύτερη περιοχή.

Δημοφιλή