ΕΛ.ΑΣ. για απαγωγές: Θα ανατίναζαν συνοδευτικά οχήματα για να απαγάγουν γόνο εφοπλιστικής οικογένειας

ΕΛ.ΑΣ. για απαγωγές: Θα ανατίναζαν συνοδευτικά οχήματα για να απαγάγουν γόνο εφοπλιστικής οικογένειας
eurokinissi

Αποκαλυπτικές για τον τρόπο δράσης των επίδοξων απαγωγέων είναι οι χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν στη γιάφκα του Μαραθώνα που χρησιμοποιούνταν, σύμφωνα με την Αστυνομία, από την ομάδα του Γιώργου Πετρακάκου.

Αστυνομικές πηγές αποκαλύπτουν ότι η ομάδα Πετρακάκου είχε βάλει στο στόχαστρό της συγκεκριμένους γόνους εφοπλιστικών οικογενειών της Αθήνας καταστρώνοντας σχέδιο «εκτόπισης» των συνοδευτικών αυτοκινήτων ασφαλείας τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επίδοξοι απαγωγείς σκόπευαν να «χτυπήσουν» με καλάσνικοφ τα συνοδευτικά οχήματα που επανδρώνονται από αστυνομικούς και bodyguard, ενώ σε περίπτωση που κρινόταν «αναγκαίο» θα εκτόξευαν ρουκέτα εναντίον τους με αντιαρματικό RPG. Στόχος τους ήταν να «εκτοπίσουν» τους συνοδούς-φύλακες και στη συνέχεια να αρπάξουν το στόχο και να τον βάλουν σε βαν.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν πως αυτό το modus operandi αποτελούσε μέρος των σημειώσεων που αφορούσαν στην απαγωγή γόνου εφοπλιστικής οικογένειας, ο οποίος είχε τεθεί υπό φυσική παρακολούθηση.

Στο σημειωματάριο υπάρχουν πληροφορίες για 25-30 στόχους, κάποιες από τις οποίες προέρχονται από ανοικτές πηγές ενημέρωσης (διαδίκτυο, εφημερίδες) υπάρχουν όμως και λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να προκύψουν μόνο από φυσική παρακολούθηση. Χωρίζονται σε 3 κατηγορίες. Η πρώτη αφορά επιχειρηματίες και εφοπλιστές στους οποίους υπάρχουν μόνο διευθύνσεις κατοικιών και εργασίας. Στη δεύτερη, στόχοι στους οποίους επισημαίνονται περισσότερες λεπτομέρειες, όπως οχήματα και διαδρομές. Η τρίτη κατηγορία αφορά άτομα υψηλά στο επιχειρηματικό και εφοπλιστικό λόμπι, για τους οποίες υπάρχουν πληροφορίες για την καθημερινότητά τους, για τον αριθμό των συνοδών ασφαλείας και τις κινήσεις τους, ακόμη και χρονομέτρηση των δρομολογίων που ακολουθούσαν από την εργασία προς το σπίτι τους.

Στο τετράδιο-σημειωματάριο, που φαίνεται να γράφει ένα άτομο, ενώ σε χάρτες που εντοπίστηκαν στον Μώλο Φθιώτιδας υπάρχουν καταγραφές για τον τρόπο προσέγγισης στον στόχο, προτεινόμενα σημεία και χρόνοι της αρπαγής, και τρόπους ασφάλειας επικοινωνιών. Καταγράφονται επίσης και οι εκφράσεις, τις οποίες θα χρησιμοποιούσαν κατά τη διάπραξή της απαγωγής αλλά και κατά τη διάρκεια διαπραγμάτευσης των λύτρων. Για παράδειγμα δίνονται οδηγίες, μετά από πόσες ώρες θα γίνει το πρώτο τηλεφώνημα αφού έχει γίνει η απαγωγή και προς ποιούς, ποιά θα είναι η συχνότητα των επικοινωνιών κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης των λύτρων και την μεταφορά των αιτημάτων τους με ηχογραφημένο μήνυμα αλλοιωμένης φωνής.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής σε Βόλο (όπου συνελήφθη ο Πετρακάκος μαζί με ακόμα τρία άτομα), στο Μώλο Φθιώτιδας και στο Μαραθώνα έχουν βρεθεί περισσότερα από δέκα όπλα, δώδεκα κλεμμένα οχήματα, αντιαρματικά RPG και εκρηκτικά. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι μέρος του οπλισμού αυτού θα χρησιμοποιούνταν στις επιχειρήσεις απαγωγών.

Δημοφιλή