Οι μεγάλοι χαμένοι των νέων μέτρων: Αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι και επιχειρήσεις

Οι μεγάλοι χαμένοι των νέων μέτρων: Αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι και επιχειρήσεις
eurokinissi

Μία σειρά από κοινωνικές ομάδες είναι οι μεγάλοι χαμένοι των μέτρων τα οποία «κλείδωσαν» κατά την χθεσινή ημέρα Παρασκευή συνεδρίαση του Euro Working Group.

Τα 48 προαπαιτούμενα τα οποία και θα παρουσιαστούν στο Eurogroup της Δευτέρας προβλέπουν μία σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και φορολογικά μέτρα τα οποία αναμένεται να πλήξουν διάφορες κοινωνικές ομάδες. Όπως για παράδειγμα οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι συνταξιούχοι αλλά και τις επιχειρήσεις.

Πιο αναλυτικά σε ότι αφορά τους αγρότες προβλέπονται μεγαλύτερες επιβαρύνσεις, όπως προκύπτει και από την εγκύκλιο που έδωσε στη δημοσιότητα η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι για εισοδήματα που προκύπτουν στο φορολογικό έτος 2014 από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος υπολογίζεται με συντελεστή 55% ( από 27,5%). Κάτι που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη επιβάρυνση για την τσέπη των αγροτών. Επίσης ένα ακόμη μέτρο το οποίο φέρεται να έχει «κλειδώσει» είναι και η αύξηση των εισφορών για τον ΟΓΑ.

Ελεύθεροι επαγγελματίες και συνταξιούχοι

Μεγάλοι χαμένοι είναι όμως και χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και συνταξιούχοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες η προκαταβολή φόρου αυξάνει από το 55% στο 75% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2015 ενώ για τα εισοδήματα του 2016 θα αυξηθεί στο 100%. Επίσης για τις επιχειρήσεις η προκαταβολή φόρου αυξάνεται στο 100% για τα κέρδη που προκύπτουν σε φορολογικά έτη τα οποία αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά.

Την ίδια ώρα καταργείται για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1.1.2015 και μετά η έκπτωση 2% που προβλέπονταν κατά την εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου φόρου.

Σε ότι αφορά τους συνταξιούχους θα δουν τις συντάξεις τους να περικόπτονται εξαιτίας της κατάργησης του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων, ενώ απώλειες αναμένεται να υπάρξουν στους συνταξιούχους και εξαιτίας της ενοποίησης των Ταμείων που ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση στα πλαίσια των αλλαγών του Ασφαλιστικού και της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημεριωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αποφύγει κάτι τέτοιο υπό την προϋπόθεση ότι θα βρει ισοδύναμα μέτρα. Το σενάριο αυτό όμως προβλέπει και πάλι περικοπές στις συντάξεις οι οποίες θα είναι κλιμακωτές σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 11% για όσες συντάξεις υπερβαίνουν τα 1000 ευρώ.

Αγώνας δρόμου για την εξεύρεση ισοδυνάμων

Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση δίνει κυριολεκτικά αγώνα δρόμου προκειμένου να βρει ισοδύναμα και άλλα μέτρα που ζητούν οι δανειστές. Τέτοια για παράδειγμα είναι οι αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούσαν στις μειώσεις συντάξεων 2012 και ο προσδιορισμός ισοδυνάμων για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Δημοφιλή