ΕΙΔΗΣΕΙΣ
03/10/2015 04:29 EEST | Updated 03/10/2015 04:31 EEST

ΣΥΡΙΖΑ: «Γράψε σβήσε» για τα πρόσωπα που θα ηγηθούν της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας

sooc

Μέχρι και κάλπη μπορεί να στηθεί στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκλεγεί ο νέος Γραμματέας της. Εν τη απουσία του Αλέξη Τσίπρα στην Αμερική οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στα στελέχη υπήρξαν άγονες.

Ωστόσο ελπίζεται ότι σήμερα – και πριν την προγραμματισμένη για τις 2 μ.μ. συνεδρίαση της ΚΟ – θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις κατά την συνάντηση των ηγετικών στελεχών του κόμματος, παρουσία του Αλ. Τσίπρα.

Το ζήτημα του Γραμματέα της ΚΟ θεωρείται κομβικό διότι «ξεκλειδώνει» και τις υπόλοιπες θέσεις στη Βουλή, καθώς την Κυριακή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ψηφίσουν τον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους της Βουλής, αλλά και να έχει υπάρξει συμφωνία για τα πρόσωπα των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων.

Για την θέση του Γραμματέα ακούγονται δύο ονόματα: του Χρήστου Μαντά και του Σωκράτη Φάμελλου. Ο Χρ. Μαντάς ήταν ο Γραμματέας της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου. Ανήκει στην ομάδα των «53» ενώ και ο Νίκος Βούτσης, που θα είναι ο νέος

Πρόεδρος της Βουλής, δεν έχει πρόβλημα συνεργασίας μαζί του, γεγονός που τον ισχυροποιεί. Στα ντεσαβαντάζ του είναι πως «έσκασε» στα χέρια του η διάσπαση της ΚΟ με περίπου 40 βουλευτές να διαφωνούν με την ηγεσία και 25 εξ αυτών να αποχωρούν από το κόμμα. Ο χαμηλών τόνων Χρ. Μαντάς εξελέγη το 2012 και είναι ψυχίατρος – ιδιότητα που ίσως είναι... ενδιαφέρουσα για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ – ενώ αποφεύγει τις τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Αντίθετα ο πολιτικός μηχανικός Σ. Φάμελλος εξελέγη το 2015 και αναδείχθηκε μέσα από την κρίση και την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ξεχώρισε για τον συγκροτημένο πολιτικό του λόγο την ώρα που πολλοί βουλευτές αδυνατούσαν να καταλάβουν τι γίνεται. Ο Σ. Φάμελλος ανήκει στους «προεδρικούς», οι οποίοι εκτιμούν ότι αν μπει κάλπη για τη θέση του Γραμματέα της ΚΟ, θα κερδίσουν.

Όσον αφορά τις θέσεις των Αντιπροέδρων σίγουρη θεωρείται η πρόταση για τον Τάσο Κουράκη, που δεν πήρε υπουργικό χαρτοφυλάκιο, ενώ ήταν Αντιπρόεδρος της Βουλής και την περίοδο 2009 – 2012. Ανάμεσα στους 3 Αντιπροέδρους του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχει μία γυναίκα (ακούγεται η Χαρά Καφαντάρη). Θέση μπορεί να καταλάβει και ο Χρ. Μαντάς αν δεν είναι Γραμματέας της ΚΟ.

Για τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους θα γίνει πρόταση στον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, αν και είναι άγνωστο αν θα την αποδεχθεί. Οι πληροφορίες από το ευρύ περιβάλλον του αναφέρουν ότι στην παρούσα φάση δεν θέλει να έχει εμπλοκή με θέσεις ευθύνης, άλλωστε δεν δέχθηκε και υπουργικό θώκο.

Ακούγονται ακόμη τα ονόματα του Κώστα Μπάρκα, του Γιώργου Βαρεμένου, του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη (που πάντως έχει και θετικές και αρνητικές γνώμες).

Sponsored Post